Свържи се с нас

Култура

Еньовденски провокации в „Етър”-а: Да открием здравето в уникалната природа на България

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Природата носи здраве, ако имаме знанието да използваме даровете й. Не е необходимо големи количества да попаднат в тялото ни наведнъж. Билките, плодовете или минералите е добре да се употребяват редовно, да бъдат част от начина ни на живот. Тогава имаме здраве, младостта е с нас – независимо от годините, и сякаш гледаме света с други очи. На базара за билкови продукти, който и днес, 24 юни, Еньовден, може да бъде посетен в музей „Етър”, се предлагат много възможности за вътрешно и външно положително въздействие върху човешкия организъм. Вярно е, че казваме – „Здрав дух, здраво тяло”, но и обратното е валидно – „Здраво тяло, здрав дух”.

Пламен Галинов от Русе предлага продукти от арония. Производството е местно – от растения, засадени върху 120 декара земя. Допълнителните количества, необходими за клиентите му се закупуват. Продуктите от арония на Пламен Галинов се продават на четири континента, за което притежава биосертификати. Хора от Европа, Азия, Австралия, Северна Америка са запознати с отличните качества на предлаганата българска стока и проявяват интерес към нея.

„Наричат аронията „природна аптека”. Това е причината да се занимаваме само с нея. Произвеждаме сок, вино, оцет. Остатъкът се изсушава и се прави брашно – също много добра храна. Правим и бонбони. Аронията е витаминозна храна, която има много лечебни действия. Японският ни партньор направи изследвания, които препотвърдиха качествата на продуктите ни от арония”, разказва Пламен Галинов.

Опитът му сочи, че 30 до 50 милилитра дневен прием на сок от арония е достатъчен. Действието е положително за нормализиране на високото кръвно налягане, при диабет и върху сърцето. Сокът е положителен за всичко, свързано с кръвта и черния дроб. Резултатът са чисти и укрепени съдове. Оцетът от арония, който се предлага, съдържа витамини и подсладител от самия плод. При прием се получава естествен очистителен ефект за организма.

снимка: Музей „Етър“

България е мястото с най-много залежи на качествен зеолит. Намира се на няколко километра от Кърджали. Този камък е обявен от Световната здравна организация за минерал на ХХ век. Хората, които живеят в района на добива, са дълголетни и боледуват малко. Това е защото употребяват вода със зеолит и постоянно се чистят.

Това разказва Славчо Славов, на чиито щанд в музей „Етър” се предлагат продукти от зеолит и коприва. Засега фирмата му е единствената, която произвежда продукти от зеолит.

„Зеолитът има две основни свойства. Попаднал в жив организъм, чисти от шлака – от токсини, пестициди, дори от радиоактивни елементи и частици. Попаднал в нас, създава киселинно-алкален баланс. Това става като се пие вода със зеолит или се приема директно. Зеолитът се предлага и като пудра, като действа срещу рани. С този продукт заредихме френската армия преди време, а след това и българската набави зеолитена пудра за нуждите си. Вече десета година пудрата се тества за най-тежките рани – дори за залежали се хора или при ампутация.”

Сапунът, шампоанът и пастата за зъби със зеолит са други природни продукти, които въздейства положително върху организма и които се предлагат на щанда в музей „Етър”.

„Ако употребите сапун, кожата става впечатляващо чиста. Минералът абсорбира мръсотията, а това провокира хората, дори да са скептични, да потърсят и другите продукти със зеолит. Повечето искат бърз резултат. Дава го точно този сапун. Ефектът провокира по-задълбочен интерес към другите продукти със зеолит.”

снимка: Музей „Етър“

Валентин Тасков е жива реклама на ябълковия оцет и продуктите с ябълков оцет, които предлага. Надхвърлил е 60-те години още преди време. Стройното му тяло, младежкият вид, белите зъби и усмивката на бившия летец биха провокирали всеки да стане последовател на начина му на живот. При него става въпрос за ежедневен режим, поддържан с години. Достатъчно е да се споменат 20 километра сутрешен пробег, който Валентин Тасков прави без да мисли дали е празник или делник. Голямо място заемат ябълковия оцет и продуктите, изработени с него.

Валентин предлага елексир на здравето и дълголетието. Супена лъжица ябълков оцет, която постепенно може да се увеличи на две. Две чаени лъжички пчелен прашец (полифлорен). Една супена лъжица пчелен мед (при деабет една). 15-20 капки спиртен разтвор на прополис. Сместа се пие сутрин на гладно и вечер – час или час и половина преди лягане. Сутринта не се закусва, а към 11:00 се изяжда една ябълка. Ефектът се увеличава, ако преди всеки прием се пие: или лъжичка зехтин, или лъжичка ленено масло, или лъжичка сусамово масло, или лъжичка тиквено масло.

Ако искате да научите още много полезна информация за природната козметика, здравословните хранителни продукти, които са навсякъде около нас – това може да стане на 24 юни в музей „Етър”. Тук никой не пази тайните за себе си, а иска да ги сподели с възможно повече хора, които да бъдат провокирани за намерят здравето в себе си – чрез вътрешна хармония, и около себе си – чрез уникалната природа на България.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица