Свържи се с нас

Любопитно

32 000 летни цветя са засадени в зелените площи на града

Published

on

снимка: Община Габрово

Лятното зацветяване на Габрово е към края си. До момента са засадени близо 32 000 летни цветя от цъфтящите видове – бегония, пламъче, канна, тагетис, сакъзчета и др., както и листнодекоративни – сенецио, копривка, алтернатера, ирезине, информираха от местната общинска администрация.

Част от цветята са закупени чрез обществена поръчка, а други са произведени и отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“.

Освен текущото поддържане на зелената система и изпълнението на значими инфраструктурни проекти, свързани с обновяване на съществуващи или изграждане на нови зелени площи, Община Габрово, чрез ОП „Благоустрояване“, започна и реконструкцията на обекти със собствени средства и усилия.

На финала е обновяването на градината на Шиваров мост, където е положена поливна система, монтирани са стълбове за парково осветление, зелените площи са насипани с почва и е засадена декоративна растителност.

Ударопоглъщащата настилка на детската площадка е подменена, както и дървените елементи на детските съоръжения. Предстои почистване на паметника и алеите и поставяне на паркова мебел.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Друг важен обект, изпълняван със средства от бюджета на Община Габрово, е реконструкцията на зелената площ на изхода за град София.

Територията е оградена, почистена и насипана с почва. Паметникът е почистен и предстои изграждане на поливна система, полагане на художествено осветление, оформяне на терена и засаждане на декоративна растителност.

Поддържането на зелената система в летния период се изпълнява по график от няколко групи, които чрез наличната механизация се грижат за косенето в прилежащите близо 750 дка терени.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Виктория Памукова с отличие от Фондация „Димитър Цонев“

Published

on

За втора поредна година габровката Виктория Памукова спечели отличие от Фондация „Димитър Цонев“.

Възпитаничката на Национална Априловска гимназия и вече дипломиран журналист – Виктория Памукова, спечели награда за втори пореден път в студентския конкурс за качествена българска журналистика, организиран от фондацията, носеща името на журналиста Димитър Цонев.

Наградата й бе връчена за телевизионен клип, на тема “Волята да промениш”. В мотивите на журито се посочва, че отличието е: “За въздействащо видео, за представяне на оригинална гледна точка, за умело съчетаване на техническите способности и продуциране“.

*Снимки: Фондация „Димитър Цонев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Погрижете се за красивия облик на вашия имот

Published

on

„Арборист Габрово“ е новооткрита от тази година фирма, която предлага професионални услуги, свързани с рязане, кастрене, оценка на дървета, почистване и култивиране на места и парцели.

Освен това фирмата премахва и отстранява опасни и труднодостъпни дървета, в градски и извънградски условия.

„Арборист Габрово“ разполага с професионална техника за пънораздробяване и раздробяване на дървен материал.

Сред услугите, които се предлагат, са и култивиране на запустели земеделски и всякакви парцели, терени, площи и имоти, които могат да придобият завършен вид по вкуса и визията на всеки клиент, спрямо неговите представи и виждания.

Фирмата разполага със собствен транспорт, самоходна вишка, комбиниран трактор и богат набор от професионална техника.

За повече информация и връзка с „Арборист Габрово“ позвънете на телефони: +359 89 995 0430 и +359 897 953 922, или се свържете чрез страницата в интернет и фейсбук.

Зареди още

Култура

Иван Вазов се подписва в Паметната книга на Априловската гимназия

Published

on

Преди 119 години Патриархът на българската литература Иван Вазов оставя послание в Паметната книга на Априловската гимназия, при посещението му през юни 1901 г.

Днес, 9 юли, по повод 170 години от рождението на гениалния поет и писател Вазов, с дълбок поклон и благодарност за възраждането и съхранението на българския дух, Държавният архив в Габрово показа за обществеността дигиталното копие, което съхранява във фондовете си.

Оригиналът на книгата се съхранява и продължава да се попълва в Националната Априловска гимназия от личности, посетили училището.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица