Свържи се с нас

Култура

Д-р Марияна Илиева дари ценни издания на НМО-Габрово

Д-р Марияна Илиева дари на НМО
ценни издания от и за проф. Михаил Герасков.

Published

on

Д-р Марияна Илиева от СУ „Климент Охридски“ дари на Националния музей на образованието две ценни издания – първата в историята на българската педагогическа наука монография, посветена на педагогическото наследство на Михаил Герасков (1874 – 1957), и неговата автобиография, публикувана за първи път през 2016 г.

Книжовното и документално наследство на проф. Герасков, един от най-значимите представители на следосвобожденската педагогическа мисъл в България, постъпва в Университетския архив на СУ „Климент Охридски“ преди шест години като дарение от неговия внук проф. дмн Пенко Шотеков. Сред предоставените от него материали е и автобиографията на проф. Герасков.

Ръкописът е публикуван от Университетското издателство на Софийския университет без осъвременяване на изказа и без редакторска намеса.

Всички събития от своя живот Михаил Герасков пречупва през призмата на обществените и политически събития в България, като се опитва да им даде възможно най-обективната оценка, пишат авторите в предговора на автобиографичното издание. Герасков коментира Сръбско-българската война, Първата и Втората световна война, честата смяна на правителства, министър-председатели и кабинети, партийните боричкания и стремежи за надмощие на различни лидери в отделните партии. Хроникира и анализира всички въпроси, свързани с развитието на образованието от 1880 до 1950 г.

Автобиографичното издание „Михаил Герасков. Поглед назад към един достойно изживян живот“ представлява интерес не само за специализирана, но и за широка читателска аудитория.

Втората част от дарението на д-р Марияна Илиева е нейната монография „Михаил Герасков (1874 – 1957). Модерният педагог“, издадена две години преди автобиографията.

В 257 страници задълбочено са изследвани и анализирани теоретическите и практико-приложни концепции на М. Герасков в областта на дидактиката и теорията на възпитанието; педагогическите му възгледи в контекста на хербартианството и концепциите на реформаторската педагогика; очертани са научните му приноси за развитието на дидактиката и теорията на възпитанието след Освобождението до 1944 г.

Паралелно с това, в контекста на съвременната образователна реалност в България д-р Илиева извежда актуалността на неговите идеи.

Интересни са разсъжденията на М. Герасков за изпитите и оценките. Професорът приема за вярно твърдението, че изразената с една цифра оценка трудно характеризира ученика. Особено ако тя се поставя от лица, които не са били дълго време в контакт с него. В този случай тя в голяма степен може да е субективна, тъй като е в зависимост от моментната нагласа на ученика за умствена работа, от случайността на поставените въпроси, от времето, с което учителят разполага при изпитването. Оценката е в зависимост от темперамента и педагогическата подготовка на учителя. Добросъвестният учител взема общата проява на ученика, а не само отговорите, които той дава на изпита, пише М. Герасков.

Авторът на монографията Марияна Илиева е доктор по педагогика и хоноруван асистент към катедра „История на педагогиката и управление на образованието“ във Факултета по педагогика на СУ „Климент Охридски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Представят филма „160+ Габрово град“

Трима професионални оперни певци и пианист ще гостуват на Габрово при представянето на филма „160+ Габрово град“

Published

on

На 28 октомври, от 18.00 часа, в зала „Възраждане“ ще бъде представен филма „160+ Габрово град“ на Фондация „ОТ БГ“, създаден с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово. Кадрите от филма ще ни върнат към началото на Габрово като град и ще ни разходят из неговата 160-годишна история.

С помощта на разказите на наши съвременници ще си припомним защо Габрово е наричан град на първите, ще научим любопитни факти за живота на известни габровци, ще разгледаме местните забележителности, даващи ни основание за гордост.

Историята ни е пътят – казва авторът на филма – Ивелина Елмазова, настоящето ни е посоката, бъдещето ни е смисълът!

Събитието ще бъде в две части – първата – с представянето на филма и участието на ФТА „Сивек“ при НЧ „Габрово-2002“, а началото на втората част ще даде един колаж от непоказани кадри във филма, които ще усмихнат публиката в залата.

Все пак максимата „Светът е оцелял, защото се е смял“ е изцяло габровска и организаторите на събитието държат на това! Минути след искрените усмивки на всички ще започне един изключително вдъхновяващ концерт със заглавие “Пъстроцветен наниз от българското и европейско класическо вокално наследство“ в изпълнение на Гиргина Гиргинова – сопран, Пламена Гиргинова – сопран, Владимир Попов – баритон и Йосиф Герджиков – пиано.

Концертът обединява класическата духовна музика с традиционната българска музика, така както филмът 160+ Габрово град доказва, че духът на Европа е бил в историята и настоящето на родния ни град и ще бъде като път и съдба.

Тъй като събитието ще е със свободен вход, от името на организаторите молим всички посетители да спазват мерките за провеждане на събитие в затворени пространства и да сядат през седалка, както и да поставят маска на лицето си! Благодарим Ви предварително!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Мечтата на Наташа“ представя страната на международен фестивал в Косово

Published

on

Спектакълът „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева ще представи България на Международния фестивал на монодрамата „Моноакт“ в Печ, Косово. Представлението е съвместна продукция между габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ и SPAM studios, чиято премиера се състоя на 25 юни тази година на сцената на театъра.

Фестивалът се реализира за дванайста поредна година и ще се проведе от 24 до 28 октомври 2020 г. Шест постановки от държавите Косово, Република Хърватия, Черна гора, Италия и България ще мерят сили в състезателната програма. Домакините ще се включат с две представления. В международното жури влизат театрални експерти от Босна, Албания, Гърция и Косово.

Това не е първото участие на Ана Батева на този фестивал. През 2016 г. нейният спектакъл „Всичко на масата“ по Буковски, с Васил Дуев в главната роля, спечели наградата „най-добър спектакъл“. Представлението е съвместна продукция между ТР „Сфумато“ и SPAM studios. Тази година режисьорката е специално поканена да участва от организаторите на фестивала.

Постановката „Мечтата на Наташа“ е направена по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата на Пулинович. Автор на музиката е Стефан Здравески, който е част от екипа както на габровския театър, така и на независимото сдружение SPAM studios. Младата актриса Поля Йорданова, която е част от габровската трупа, се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея.

Досега „Мечтата на Наташа“ е поставяна от актьора и режисьор Ованес Торосян, където ролите са поделени между четирима артисти. За първи път пиесата на Ярослава Пулинович е реализирана като моноспектакъл от ДТ „Рачо Стоянов“ на нашата театрална сцена.

След участието в Косово представлението „Мечтата на Наташа“ ще гостува в Пловдив на 31 октомври на сцената на театър „Хенд“ от 19.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Тайният език на дюлгерите

Published

on

„Я ми втувай ти на мене, кои са претат тия мещровци, да ги уштровам яскъ у зърките и да ги втевам къ така съ парясва пуната на тъз бърънска лазарница да ги мажувам яска на посто коло вати за кливата тъ дъ дьоговат ешче еднъж къ съ парясва пуната и да драшчат…”

Разбрахте ли нещо? Ако отговорът е „да“, значи сте дюлгерин! Ако е „не“, продължете да четете! В миналото дюлгерите имат собствен език, съставен от неразбираеми за останалите хора думи.

Целта е да се запазят тайните, свързани със занаята и съпътстващата го работа. Уредникът в музей „Етър“ Георги Георгиев цитира публикация на Екатерина Дамянова в „Литературен свят”, където е посочен пример за такъв език.

Ето какво означават неразбираемите за непосветените думи в горния текст: „Я ми кажи на мене, кои са тези дюлгери, да ги видя в очите и да им кажа как се напуска работа, особено в това хубаво време, да ги глобя аз по сто гроша в полза на църквата, та да помнят още веднъж как се напуска работата…”

Димитровден – 26 октомври, е традиционният празник на майсторите, занимаващи се със строителство, известни в традиционната култура като „дюлгери”. На този ден те се завръщат от гурбет.

„Още в 1901 година Стоян Аргиров, известен български изследовател, анализира етимологията на 277 думи, които е събрал. Насочил се е към мещровския език на майсторите от Брацигово. Според него той е най-богат в лексикално отношение. Голяма част от тези думи са от албански произход. Това е разбираемо, тъй като има географска близост. Много са думите, които идват от български и са с условно значение. По-малък брой думи са от гръцки, турски, румънски и италиански произход”, коментира уредникът Георги Георгиев.

Ако на Димитровден – 26 октомври, посетите музей „Етър“, от 11:30 и от 13:30 часа може да се запознаете с традиционните за Българското Възраждане строителни техники, благодарение на специализирана безплатна беседа. От 13:30 до 14:30 часа Часовниковата кула ще бъде отворена за посещения, при това без допълнително заплащане.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица