Свържи се с нас

Култура

Кметът откри 44-тите Дни на камерната музика

Published

on

„Много красиви слова са написани и изречени в името на музиката. Не се изкушавам нито да цитирам красиви фрази, нито пък да добавя нова към всички тях. Изкушавам се да бъда част от това музикално събитие, защото знам какво ни очаква. Това е възторг на сетивата. Може би най-прекрасното бягство от всекидневието. Защо не и един магичен превод на език, който може да ни направи по-добри и да ни достави изключително удоволствие.“

С тези думи кметът на Габрово Таня Христова откри 44-тото издание на „Дни на камерната музика“. То ще се проведе от 8 до 11 септември в зала „Възраждане“.

Първата вечер беше поверена на струните на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, които изпълниха Й. С. Бах – Леополд Стоковски – прелюд, Антонио Вивалди – Концерт за три цигулки и оркестър, Йозеф Хайдн – Дивертименто в ла мажор, В. А. Моцарт – Дивертименто във фа мажор К 138 и Л. В. Бетховен – Квартет оп. 95 във фа минор – оркестрова версия.

Диригентът на Габровски камерен оркестър и основен организатор на фестивала Иван Стоянов, специално благодари на Община Габрово за това, че във времето на КОВИД-19, бюджетът на събитието е бил запазен.

Както всяка година, той призова гостите да попълнят анкетни карти и по този начин пряко да участват както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Над 90% от произведенията тази година ще прозвучат за пръв път в Габрово. Днес, 9 септември, от 19 часа, в зала „Възраждане“ ще гостува известният софийски струнен квартет „Фрош“.

Програмата включва първите изпълнения в Габрово на Струнен квартет № 2 от Йоханес Брамс и Струнен квартет № 2 от световно известния полски композитор Хенрик Гурецки.

В четвъртък от 20 часа, на откритата сцена ИМКА в двора на Дома на културата, под надслов „ДЖАЗ В ЛЯТНА НОЩ“ ще се изявят известните габровски джаз музиканти Благовеста Косева и Цветомир Цанков /вокал/, Стефан Здравески /саксофон/, Теодор Петков /пиано/, Стефан Косев /баскитара/ и Красимир Георгиев /барабани/.

А на 11 септември, петък, от 19 часа, в зала „Възраждане“, 44-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2020 ще бъде закрито от Габровски камерен оркестър. Програмата под мотото „Отражения“ включва произведения от 18, 20 и 21 век.

За първи път в България ще бъдат представени произведения на немските барокови композитори Йохан Фаш и Йохан Граун, а останалите, неизпълнявани в Габрово творби, са закачката „Моцарт ала Хайдн“ от руския композитор Алфред Шнитке, „Нощта“ от българския филмов композитор Петър Дундаков и „В чест на Йохан Себастиан Бах“ от френския композитор Еужен Боца.

Ще прозвучат и две популярни миниатюри от Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Солисти ще са цугтромбонистът Атанас Карафезлиев, цигуларите Анна Фурнаджиева и Йордан Димитров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица