Свържи се с нас

Икономика

Изберете правилния доставчик на музика

Published

on

Ефтим Чакъров е композитор, аранжор, собственик на студио РЕ и създател на Фонотека.БГ– музика за търговски обекти. Автор е на песента „Животът“ от кампанията на УСБАЛО по онкология – София, която достигна до №1 през 2019 в БНР ТОП 20. Работил е с Тони Димитрова, Стефан Илчев, Маргарита Хранова, Георги Христов, Вокална група „Радиодеца“ към БНР. Има награди от „Бургас и морето“, „Златна пролет“, „15 лалета“ и др.

Фонотека.БГ е регистрирана от Министерство на културата като независимо дружество за управление на права. Предлага различни жанрове специално създадена музика за ресторанти, хотели, барове, кафенета, магазини, спа центрове и всички други търговски обекти. Каталогът се обновява месечно в жанровете, посочени от нашите клиенти.

Изберете правилния доставчик на музика

Защо общините проверяват заведенията дали имат сключен договор за музиката?
След промените в Закона за авторско право и сродни права от март 2018 г на общините беше делегирано право . досега можеха да проверяват по този закон само от дирекция „Авторско право“ към Министерството на културата. Всеки търговски обект – заведение, магазин, салони, фитнеси и др. , в който звучи музика трябва да уреди като ползвател с договор тази услуга.

Само с Музикаутор и Профон ли може да се сключи договор за музиката?
Категорично не. Нормативната уредба позволява да избирате между колективните организации за музикални права и независими дружества като Фонотека. Предимството на дружества като Фонотека е, че освен легален договор, те получават и значително по-ниска цена.

Това звучи твърде примамливо, а има ли някаква уловка?
Трябва да имате предвид, че с по-ниската цена идва и задължението да слушате музика само от каталога на независимата компания. Това означава, че трябва да се откажете от световните и български популярни изпълнители – Бритни Спиърс, Сиси Кеч, Лили Иванова, Веселин Маринов и т.н.

От друга страна с Фонотека знаете на кого и защо плащате. Звукозаписното ни студио е и моя лична гордост. Когато сключите договор с Фонотека.БГ, вие плащате на талантливи български инструменталисти и изпълнители. За разлика от конкуренцията не търгуваме с чужда музика.

А каква е Вашата музика?
Създадена в нашето студио специално за търговски обекти. Това означава – подходящите жанрове – house, lounge, pop, soul и др., означава изравнени нива, готови плейлисти във вид на стрийм канали без рекламни блокове, които да разсейват и натоварват средата, ежемесечно добавяне на нова музика. Над 8 години работа и стотици доволни клиенти в цялата страна.

Как става използването на Вашата услуга и сключването на договор?
Можете да ни потърсите в сайта ни – www.fonoteka.bg, за да заявите безплатен тестов достъп, да зададете въпросите си на посочения телефон и дори да ни пишете на вайбър за всичко, което ви интересува в областта на авторското право и музиката. Сключването на договор и доставката на услугата ни може да ви отнемат не повече от 15 минути. Когато изберете независим доставчик като нас, не дължите такси на Профон и Музикаутор.

Вашите препоръки към ползвателите?
Избирайте доставчик на музика, който е подходящ за вас. Ако Вашите клиенти идват, защото искат да чуят най-новите световни хитове и цената за вас не е проблем, тогава се обърнете задължително към Музикаутор и Профон. Не забравяйте: трябва да платите и на двете организации. Ако търсите фонова музиката, която приятно да допълва атмосферата на вашето заведение, магазин или друг обект, тогава Фонотека.БГ е вашият дългосрочен партньор.

Проверявайте лицензираните фирми на този адрес в Министерството на културата и се пазете от некоректни и настоятелни агенти, които обикалят от врата на врата и са готови на всичко да сключат договор, защото често историята приключва с акт от МК и съдебно дело.

Икономика

Минимален спад на работещите в региона

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на декември 2023 г. са 38.0 хил. души, като намаляват с 0,1% спрямо края на септември 2023 г. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

В сравнение с края на третото тримесечие на 2023 г. намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Транспорт, складиране и пощи“.

Увеличават се наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“, „Култура, спорт и развлечения“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Образование“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 45.7% и 11.5%. В края на декември 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.9 хил., или с 2.4%.

Най-голямо намаление на наетите в процентно изражение се наблюдава в икономическите дейности:, „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Операции с недвижимо имущество“ и „Административни и спомагателни дейности“.

Зареди още

Икономика

Габрово остава на осмо място в страната по средна заплата

Published

on

Област Габрово запазва осмо място по средна брутна месечна работна заплата в края на четвъртото тримесечие на 2023 година. Официалните данни оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2023 г. е 1 671 лв, ноември – 1 710 лв, и за декември – 1 755 лева. В сравнение с останалите области на страната, по този показател регионът ни се нарежда след София (столица), Варна, Враца, София (област), Стара Загора, Пловдив и Русе.

През четвъртото тримесечие на миналата година средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 712 лв. и се увеличава спрямо третото тримесечие на 2023 г. с 5.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Образование“ и „Култура, спорт и развлечения“.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г. най-високо е заплащането в дейностите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Финансови и застрахователни дейности“ и „Строителство“.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.2% спрямо същия период на 2022 г. В обществения сектор увеличението е 16.6 %,а в частния сектор – 11.8%. Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2023 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2 545 лева „Образование“ – 2 470 лева „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2 267 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 910 лева „Административни и спомагателни дейности“ – 915 лева „Други дейности“ – 993 лева.

Зареди още

Икономика

Камарата на строителите в България се срещна с местната власт в Габрово

Published

on

Камарата на строителите в България проведе среща с местната власт в Габрово и с областния управител Мария Башева – Венкова. Това е петата поред дискусия на организацията с представители на местната власт в България за мандат 2023 г. – 2027 г.

„Изпитвам уважение към всеки един от Вас заради труда, който полагате, заради трудностите, с които ежедневно се борите, заради усилията, които влагате във Вашата работа, както и за рисковете, които поемате. Строителната професия е свързана с много несигурност, но това, което изградите, не само променя инфраструктурата, но оставя и следа в историята. “, каза в приветствието си Мария Башева – Венкова.

Събитието бе организирано от Областното представителство на КСБ в Габрово и вестник „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. Домакини на проявата бяха председателят на ОП на КСБ-Габрово, Пламен Петров и кметът на общината Таня Христова.

В срещата участваха още председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор на Камарата арх. Иван Несторов, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. Строител, инж. Виктор Шарков, председател на УС на НКСВ и представители на фирмите-членове на КСБ от областта.

Участниците в дискусията обсъдиха важни за строителния бранш въпроси, а кметът на Габрово Таня Христова представи параметрите на бюджета на общината за 2024 г. и инвестиционната програма, която ще се изпълнява през тази година.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица