Свържи се с нас

Култура

Второ място за Вокална група „Алгара“ в национален фолклорен конкурс

Published

on

Вокална група „Алгара“ при НЧ „Съединение – 1933“ село Кисийците с блестящо представяне в Национален фолклорен конкурс „Приморска перла – 2020“.

VI-то издание на фолклорните празници се проведе под мотото „Фолклорна фиеста“ в Приморско от 2 до 5 септември. Организатор бе Община Приморско, под патронажа на кмета д-р Димитър Германов.

Група „Алгара“ спечели второ място в категория за изпълнители на народни песни – обработен фолклор.

Вокална група „Алгара“, с ръководител Мая Рачева, е създадена през 2019 година към Народно читалище „Съединение – 1933“ – с. Кисийците, община Трявна. Наградата е факт, благодарение на отдадеността и ентусиазма на своя ръководител и неуморната работа на самодейците от групата.

Журито бе съставено от едни от най-видните имена в съвременния българския фолклор: Председател: ПЕТЪР АРКАЛИЕВ – зам.директор на НУФИ „Филип Кутев“ Котел ЧЛЕНОВЕ : МАЕСТРО ДИМИТЪР ХРИСТОВ – композитор, диригент на оркестър за народна музика при БНР МАЕСТРО НИКОЛАЙ ДОКТОРОВ – преподавател по кавал в ОУ “Антон Страшимиров” и фолклорна импровизация в НУИ “Добри Христов” Варна, ръководител на кавалджийски групи и състави МАЕСТРА ВАНЯ МОНЕВА – основател и диригент на хор „Космически гласове“/хор “Ваня Монева”, продуцент на народна музика към БНР МАЕСТРО СТОЙКО СТОЙКОВ – основател и директор на НФП, автор на забавна музика Д-р ИВАЙЛО ИВАНОВ – хореограф и преподавател към СВУ“Черноризец Храбър“ Варна ЕВЕЛИНА ХРИСТОВА – народна певица в хор „Мистерия на българските гласове“ и квартет „Ева“ КАЛИОПА ТРЕНДАФИЛОВА – главен експерт отдел култура и зам.директор на НФП.

„ВГ „Алгара“ изказва благодарност на журито за високото отличие. „Наградата ни радва, но и задължава. Дава ни стимул да продължим напред с още по-голям ентусиазъм и увереност, че българският фолклор и художествената самодейност имат бъдеще в Трявна, в България и по света. Благодарим на хората, които ни подкрепят и вярват в нас, защото те ни дават сили да повярваме в себе си и с гордост да носим и прославяме името на Трявна.“ – каза ръководителят на вокална група „Алгара“ Мая Рачева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица