Свържи се с нас

Култура

90 години от рождението на Мария Семерджиева

Published

on

В живота на всеки град има личности, хора, надраснали битието, определено им от тяхната професия, обкръжение и служебни задължения. Такава личност за Габрово бе Мария Семерджиева. Човек, съчетал в себе си любовта към родния град, историята, децата, учителското призвание, тя бе убедена, че благотворителността и добрия жест не са понятия от отминала епоха. Доказваше го и с дейността си.

Мария Александрова Семерджиева (по съпруг Анастасова) е родена на 23 юни 1930 г. в Габрово. Започва работа като учител през учебната 1948/1949 г. в Първа прогимназия – Габрово. През 1950 г. е назначена за учител по Руски език във Второ Основно училище „Неофит Рилски” – Габрово. Тук преминава целия й трудов стаж, за много габровци тя е учителката, която повече от 30 години с любов и перфекционизъм възпитава своите ученици. Благодарение на нейните усилия през 1966 г. към училището се създава клуб за интернационална дружба (КИД) „Дружба навеки” („Дружба навсегда”), който развива разностранна дейност. На 6 май 1980 г. се открива първия в страната училищен интернационален музей. В него са събрани материали, факсимилета, снимки, документи и вещи, разказващи за връзките между народите, за руските полкове при Шипченските боеве, за потомците на опълченци, Райна Княгиня, Ал. Пушкин, граф Игнатиев, Джануариъс Макгахан, ген. Столетов и др., героизма на народите от Съветския съюз в годините на Втората Световна война, свързани с блокадата на Ленинград, битката за Сталинград и др. моменти от войната. Кореспондира с военния фотограф Евгений Халдей, който изпраща свои снимки от Втората световна война, с Никола Черних – астрономът, откривател на планета „Габрово“ и мн. др. забележителни личности.

След пенсионирането си през 1985 г. приема предложението на директора на Държавен архив – Габрово Младен Радков и работи като нещатен сътрудник. Работата я среща с Елена Доскова-Рикарди, с наследниците на Васил Карагьозов, свещенник Вуцов, Теофана Крил, Михаил Шекерджиев и много други значими за Габрово личности, чиито документи стават част от Габровския архив.

През 1992 г. тя е една от инициаторките за възобновяване на дейността на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово. Председател е на Дружеството през 1994-1995 г., 1997-2000 г. Под нейно ръководство се развива разнообразна дейност. Възстановен е фонд „Хаджи Радка Пенчо Семова” за отличничка-абитуриентка от Техникум по облекло (наследник на Стопанското училище, основано и издържано от Дружеството), създаден е фонд за даровити деца „Стефана Богдан Генчева”. Мария Семерджиева започва кампания за възвръщане на дружествения имот – красивата сграда на ул. „Априловска“, подарена от Пенчо Семов и преустроена със средства на Дружеството, по проект на арх. Никола Гръблев. За целта издирва и събира необходимите документи доказващи собствеността, пише писма до Президент, Председател на Народно събрание, министри и др. с молби за съдействие за връщането му на Дружеството. Това остава без резултат, на 9 дек. 1999 г. имота е приватизиран. По този повод Семерджиева пише „…Изродихме ли се? Сигурно сме до наивност романтични и никой не може да ни разбере. Да, днес все по-трудно е човек да защити обществения и личния си морал. Нови интереси занимават ума на мнозина. Назад останаха ценностите, с които се възпитаваха поколения….”. Неуспехите никога не са я отчайвали. За нея важно е възобновяването на традициите на благотворителност, състраданието и съпричастността към чуждата болка и страдание. Установява контакти с личности и организации, за които благотворителността не е празна дума. Сред тях е и Пенчо Семов-син, който е провъзгласен за благодетелен член на Дружеството. Активно работи за възстановяване паметта за огромното дело на Стефана Богдан Генчева – най-заслужилата сред председателките на Дружеството. Освен създаването на фонда на нейно име през 1995 г. за подпомагане на даровити деца, през същата година, благодарение на усилията на дамите и тяхната председателка, Стефана Богдан Генчева е провъзгласена за Почетен гражданин на Габрово, посмъртно. Следващото значимо дело в тази посока е свързано с името на д-р Тота Венкова, първата жена-дипломиран лекар в България и една от първите стипендиантки на „Майчина грижа”.

Мария Семерджиева издирва и си кореспондира с нейни потомци за събиране сведения за живота и дейността й, изготвя родословни дървета. Паметта на тази достойна, габровка е реабилитирана. Издаден е Юбилеен вестник „Първата”. Тленните й останки са тържествено препогребани от Софийските гробища в Габрово, с литийно шествие, в двора на бившия дружествен имот, преименувана е улица, учреден е и фонд на нейно име за абитуриентка от Априловска гимназия.

По случай 150-та годишнина от рождението й, през 2005 г. в присъствието на потомци се открива неин барелеф в габровската болница, носеща името д-р Тота Венкова, на тържествена сесия на Общински съвет-Габрово, тя е обявена за Почетен гражданин на Габрово, посмъртно. Това е поредното морално удовлетворение за г-жа Семерджиева, която макар и да не е председател в тази година, отново работи активно. През април същата година е представена книгата „Сърце за всички”, на която тя е съставител и редактор. Работи и за реабилитиране паметта на друг велик габровец, Пенчо Семов, чиито тленни останки са пренесени и препогребани в Габрово през 2007 г.. Мария Семерджиева произнася слово на Панихидата.

След ползотворната работа с Държавния архив, Мария Семерджиева съдейства ръководството на Дружество „Майчина грижа” – Габрово да предаде документите си на съхранение в нашата институция. Последователна и енергична изследователка на миналото на родния град, тя е сред учредителите на комитет „Памет Габровска” през 2007 г. През следващата година г-жа Семерджиева дарява на Държавен архив – Габрово документите от дейността на Клуба за интернационална дружба „Дружба навеки” при Второ ОУ „Неофит Рилски” – Габрово, които тя успява да спаси след разрушаването на училищния музей. През следващите години дарява и свои лични документи. Тя е дарител и на Регионален исторически музей-Габрово, Национален музей на образованието и др. 2010 г. е специална за нея. Навръх своята 80-та годишнина представя книгата си „Едно дърво гора не прави – родът на дядо Метьо Христов – Чехлар” като още веднъж доказва, че е общественик и родолюбец, човек посветил себе си в изучаването и популяризирането на историята.

През 2012 г. излиза от печат книгата „По златна пепел аз вървях” – спомени от нейните срещи с писатели, журналисти, учени, потомци на бележити личности и др. За голямата си педагогическа, обществена, изследователска и дарителска дейност е многократно награждавана: носител на орден „Кирил и Методий” – І степен (1985 г.), Почетен знак на Община Габрово (2004 г.), множество грамоти, дипломи и удостоверения от държавно-обществена организация „13 века България”, Окръжен съвет на народната просвета и др.

В Държавен архив-Габрово се съхраняват документите от нейната разнообразна дейност като учител, изследовател, общественик, благодеятел във фонд на нейно име. С най-голяма сила и емоционално въздействие, обаче си остават отправените към нея благодарности от хората, на които е подала ръка в труден и безизходен момент. Такива са поетът Румен Ченков, Люба Георгиева и Елисавета Генчева – майки на болни деца, срещнали в нейно лице материална и морална опора и много други обикновени хора. Те най-вярно показват голямото, човешко сърце на Мария Семерджиева, която за мнозина от нас бе близка. Мария Семерджиева ни напусна на 13 февруари 2014 г. Едно стихотворение от неизвестен автор, публикувано вместо епилог в последната й книга „По златна пепел аз вървях..” я описват вместо хиляди други думи „…Болеше ме душата (скрито плаках)! Потъвах в кал, но никого не цапах. Сред кал да си, но да не бъдеш кален!.. Не се обръщах и не съжалявам. Едно лице и име имам само… Сърцето в рани. Но пък е голямо, накъсано на късове стотици… Сърца не се раздават по матрица. Дори и свои грешки не повтарям. Запомнени-сърцата не умират. И такта им единствен, уникален… Себеподобните сърца намират!”

Автор: Цветомира Койчева – началник на отдел „Държавен архив“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

В Нощта на театрите Кукленият театър представя „Мечо Пух“

Published

on

В Нощта на театрите Държавен куклен театър – Габрово представя „Мечо Пух“ по мотиви на А.А. Милн.

Постановката е на Съби Събев, музиката е на Георги Гарчов, а сценографията на Томиана Томова. Участие ще вземат Радостина Андреева, Янна Генчева и Богдан Богданов.

„Мечо Пух”е една от най-популярните книги за деца, въпреки че авторът ѝ А. А. Милн  казва за нея, че тя е предназначена не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен.

Забавните истории на мечето Пух и вечните му приятели от Голямата гора са придружени с много смях и настроение в семейния спектакъл на Държавен куклен театър Габрово.

Репертоарното заглавие, покорило сърцата на множество зрители, е придружено с красив декор, мелодични песни и много забавни моменти.

Постановката ще се играе на 21 ноември, събота, от 18.00 часа, в салона на Кукления театър. Цената на билета е едва 2 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Защо така сериозно?“

Published

on

Този петък, 20 ноември, от 18.30 в Музея на хумора и сатирата в Габрово предстои откриването на „Защо така сериозно?“ – самостоятелна изложба на живеещия в Ню Йорк български художник Хубен Черкелов.

Известен със своята живопис с изображения от пари, наред с новите работи, създадени за изложбата, художникът представя и скулптури, изработени в периода 2002 – 2019.

Изложбата ще продължи до 31 март 2021.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Скулптурата на Керката е готова

Published

on

Скулптурната фигура на Александър Керков – Керката, вечният музикант, е готова за поставяне.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово приключи Проекта „Вечният музикант и чаровният зевзек на Габрово”.

Изработване и експониране на паркова, скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музкален педагод и зевзек (1901 – 1987 г.), съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово по Приоритет 1: 160 години Габрово град – със сумата от 15 000 лв.

Изпълнението на проекта се извършва съгласно приетия План за действие и график за изпълнението му.

Дружеството изготви специална Фейсбук страница на Проекта, където се публикуваха статии и снимки от живота и дейността на Александър Керков, със съдействие на партньора ни, Държавен архив – Габрово.

Беше организирана Кампания по набиране на спомени за Александър Керков, при която се публикуваха 6 спомена на габровци.

С обръщение към габровци и приятелите на Габрово бе инициирана и кампания за набиране на допълнителни финансови средства, на която се отзоваха габровските граждани и фирми. ЖБД „Майчина грижа“ – Габрово изказа своята признателност към: Фондация „Габрово преди и сега“, Фирма „ДИКСИ“ ООД, Фирма „АМК“ ООД, Фирма „ТИС ОЙЛ“ ООД, Г-н Йордан Славев, Фирма „ВАС“ ЕООД и към всички габровци, дали своята лепта в нашата дарителница.

„Благодарим за голямата подкрепа и на Обществен дарителски фонд – Габрово, който ни съфинансиран със средства от Фондация „Америка за България“. Благодарим за подкрепата на Държавен архив – Габрово, както и на всички габровски медии за популяризиране на личността на Александър Керков и на проекта на Дружеството“, заявиха още от благотворителното дружество.

За постигане на устойчивост на Проекта ще бъде изготвен сайт към сайта на Дружеството с цялата информация за Проекта и за нашите дарители, за личността на Александър Керков, събраните спомени, снимки и дигиталната изложба, изготвена от Архива.

Сайтът ще се попълва с нови снимки, спомени и документи за Керков, както и със снимки на габровци и гости на Габрово, избрали да се снимат до скулптурата. Поставената табела с QR-код в непосредствена близост до скулптурата ще води до цялата информация в новия сайт.

Автор на скулптурната фигура е габровският скулптор Георги Балабанов, който е бил и музикант във фанфарната музика на НУ “Васил Левски“, а по-късно на ОУ „Неофит Рилски“, ръководени от Керков.

Проектът беше на стойност 26 200 лв. От Програма „Култура“ на Община Габрово предостави финансиране със сумата от 15 000 лв. В дарителската сметка постъпиха 6 000 лв при необходими 3000 лв.

Останалата сума, Дружеството ще изразходи за благотворителната си дейност, за която ще бъде уведомена габровската общественост.

„Благодарение на събраните средства през м. ноември се отзовахме на призива на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да помогнем на медиците на първата „фронтова линия“ като направихме дарение в размер на 1 000 лв за закупуване на специални защитни облекла за медиците в интензивния сектор на Инфекциозното отделение“, допълват още от ЖБД „Майчина грижа“.

За съжаление скулптурната фигура няма да бъде монтирана до края на годината, тъй като не е приключило обновяването на градска градина в Централната част на града, до църквата Успение на Света Богородица.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено с изложба, посветена на живота на Александър Керков и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

„Изпълнението на този проект доказа своя обединяващ общността ефект и искрено вярваме, че ще допринесе за засилване на чувството на гордост и принадлежност на гражданите към историята на своя град. Че ще поддържа жива градската памет и предаването на знанието за миналото, което е от значение и пример за възпитанието на днешните и бъдещите поколения“, споделят още от ЖДБ „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица