Свържи се с нас

Култура

Галерия „Видима” посреща един от любимите художници на севлиевци

Published

on

На 12-ти ноември от 18.00 ч. галерия „Видима” ще представи четвърта самостоятелна изложба на Антон Антонов. Известният художник от Дряново ще разкрие отново душата си пред любителите на изкуството, чрез свои нови произведения, непоказвани досега.

Антон Антонов е роден през 1962 г. в гр. София. Завършва висше художествено образование във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1984 година. Член на СБХ от 1989 г. Има над 60 самостоятелни и над 40 съвместни изяви в страната и чужбина.

снимка: Галерия „Видима”

Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония, САЩ.

Антон Антонов живее от дълги години в Дряново. Планинското градче не спира да го зарежда с енергия и вдъхновение. А в платната му като основни, първични образи, възбуждащи инстинкта на твореца, буквално и метафорично се сливат и преливат една в друга женствената красота на природата и тайнствената природа на жената.

За таланта и уменията на Антон Антонов открито и с възторг говорят много известни български художници и изкуствоведи, в опита си да опишат с думи неговото творчество.

снимка: Галерия „Видима”

„Неведнъж съм казвал, че Антон Антонов най-вероятно е прероден френски живописец, влюбен в красотата на меките гънки на планината и широко отворените очи на модела си“ Милко Божков.

„Антон създава една напълно модерна живопис, която е не по-малко стабилна и трайна от класическата картина, чието място е в музея, където се съхраняват непреходните художествени ценности.“
Максимилиан Киров

„Неговите творби не могат да бъдат загубени сред творбите на другите художници.”
Проф. Чавдар Попов

„Прероден модернист, който се движи в периода на 20-те и 30-те години на миналия век и се връща в съвремието, за да го актуализира.”
Димитър Грозданов

„В картините му има опит за разговор, така както се чете хубава поезия. Всеки, който се загледа ще намери свой събеседник.”
Ивайло Мирчев

„Във всяко негово произведение, аз виждам една безкрайна искреност, която идва наистина от сърцето, от срещата с природата, с богатството на света, с това, което ни дава един миг, който никога не се връща и е винаги различен.”
Ирина Колбасова

В един такъв миг изплува името на изложбата „Някога, Някъде и Сега” от едни записани някога и някъде мисли на художника, които с удоволствие споделяме и с Вас!

снимка: Галерия „Видима”

„Ден след ден, ние сме обградени от познати или непознати хора, от среда – наша, за живеене или извън нас, безпристрастен пейзаж. Гледаме, понякога виждаме и тези образни реакции, моментни снимки се натрупват в съзнанието. Ние изграждаме един събирателен образ за „видимото”, едни неотделими, като в литографията, отпечатъци, които именуваме и съзнаваме като „образ” на нещата. Тези елементи внасят в общото различна времева характеристика , ние сме различни днес от вчера, възприемаме вече пейзажа, познатия от нашия прозорец, с нагласата за неговото „утре” и навика, че той и ние ще си говорим или мълчим един срещу друг или един в друг отново и отново в бъдещите, идни дни. Така вътрешният образ, пласт след пласт, е вече образ от някъде, някога и сега едновременно. Всяка картина, творба на изкуството, предизвиква зрителя със символите, които ни водят към една скрита природа на нещата. И го подтиква да разлисти тези пластове, да ги разгледа, опознае, осмисли и преживее, за да може да бъде буден в основното усилие и копнеж за човека – да търси истината.” – Антон Антонов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица