Свържи се с нас

Крими

Измениха наказанията на двама, отглеждали канабис в завод на ул.“Орловска“

Published

on

С решение по въззивно наказателно дело ричленен състав на Окръжен съд – Габрово измени присъда на Габровски районен съд и определи наказание от 3 години лишаване от свобода и 9 000 лева глоба за мъж от Габрово, признат за виновен в отглеждане на растения от рода на конопа и държане на марихуана.

На жена от София, призната за виновна, че е действала в съучастие с мъжа при отглеждане на част от конопените растения, въззивният съд определи наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода – условно, с 4 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 5 000 лева.

Престъпленията са били извършени през периода ноември 2018 г. – март 2019 г., като засетите общо 730 растения и държаните общо 2 769,83 грама марихуана бяха открити във фирмени сгради на ул. „Орловска“ в Габрово и в село Драгановци.

Производството пред окръжния съд е образувано по жалби на двамата подсъдими против присъда на Габровски районен съд, постановена след проведено съкратено съдебно следствие.

С атакувания акт В.П. от Габрово бе признат за виновен в извършване на две престъпления по чл.354в, ал.1 от НК – засяване и отглеждане на растения от рода на конопа и две престъпления по чл.354а ал.3 т.1 от НК – държане на високорискови наркотични вещества. За посочените четири престъпления районният съд е определил на В.П. едно общо наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, към което е присъединил и наказание глоба в размер на 9 000 лева.

На основание чл. 24 от НК първоинстанционният съд е увеличил определеното общо наказание лишаване от свобода с 6 месеца. Със същата присъда А.-Е.Ж. от София, подсъдима като съучастничка на В.П. в отглеждане на част от конопените растения, е осъдена на 2 години лишаване от свобода – условно, с 5 години изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лева.

Съобразявайки фактите по делото и практиката на ВКС по аналогични казуси Окръжен съд – Габрово счете, че първоинстанционната присъда следва да бъде изменена. Въззивният съд преквалифицира извършеното от подсъдимия В.П. от две престъпления по чл.354в, ал.1 от НК (отглеждане на растения от рода на конопа) в едно такова и от две престъпления по чл.354а, ал.3, т.1 от НК (държане на високорискови наркотични вещества) в едно такова деяние, като наложи и съответните наказания.

С оглед редуциране броя на престъпленията окръжният съд отмени приложението на чл.24 от НК (увеличаване на наказанието лишаване от свобода) по отношение на същия подсъдим. Преценявайки второстепенната роля на А.-Е.Ж. в престъпната дейност по засяване и отглеждане на конопените растения, въззивният съд намали размера на наложеното на същата наказание лишаване от свобода от 2 години на 1 година и 4 месеца. Намален бе и изпитателния срок, постановен на основание чл.66 от НК, от 5 на 4 години.

В останалата част присъдата на Габровски районен съд бе потвърдена. Решението на Окръжен съд – Габрово не подлежи на касационно обжалване или протестиране.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха варненец, бръмчал на вещи от коли в Габрово

Published

on

Полицията в Габрово задържа 25-годишен криминално проявен варненец, извършил няколко кражба на вещи от автомобили в града. При ареста му криминалистите открили и марихуана.

Бандитът бил закопчан в средата на тази седмица, в сряда, 23 септември, в резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, проведени във връзка с досъдебни производства, образувани за извършени кражби на вещи от моторни превозни средства, паркирани на различни улици в Габрово.

По отношение на задържания били установени данни, че е съпричастен с извършването на две кражби на техника и други вещи от автомобили, осъществени в същия ден на територията на областния град. Противозаконно отнетите вещи били намерени и иззети.

При процесуално-следствените действия, проведени при задържането на мъжа, полицейските служителите иззели и полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса, която при направения наркотест реагирала на наркотичното вещество марихуана.

По случая е образувано отделно досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районна прокуратура – Габрово. По отношение на лицето, с постановление на наблюдаващ прокурор, е наложена мярка за неотклонение „задържане за срок до 72 часа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Млад габровец се озова в ареста заради пико

Published

on

23-годишен габровец беше арестуван заради притежанието на наркотични вещества, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Белезниците на ръцете му щракнали вчера, 23 септември, около 01.40 часа на ул.“Райко Даскалов“ в Габрово, в хода на специализирана полицейска операция, с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици.

При последвалите процесуално-следствени действия от него била иззета „свивка“ от станиол, съдържаща бяла на цвят кристалообразна субстанция. Тя реагирала на наркотичното вещество метамфетамин при проведения полеви наркотест.

Във връзка със случаят в РУ – Габрово е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс. Действията по разследването се провеждат под надзора Районна прокуратура – Габрово.

*Използваната снимка е илюстративна. Пресцентър МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица