Свържи се с нас

Крими

Полицията с мащабни акции в Габровско

Published

on

Във връзка с противодействие на конвенционалната престъпност в населените места, в които няма постоянно полицейско присъствие, служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР на Габрово са планирали и провели през месец януари 2020 година няколко специализирани полицейски операции, с цел предотвратяване съхранение и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол.

За целите на СПО по тази линия, през месеца са извършени проверки на 10 обекта – складове и помещения, в които е възможно да се разпространяват и съхраняват акцизни стоки без бандерол. Проверени са 12 лица и 3 автомобила. В резултат на действията на служителите са установени 12 180 къса цигари и 15,5 кг. тютюн, без валиден български акцизен бандерол. Съставен е 1 акт за установено административно нарушение по ЗАДС, заведена е една преписка и е образувано едно досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс.

През месеца е организирана и проведена специализирана полицейска операция, с цел установяване на нерегламентирани площадки и места за съхранение и преработка на отпадъци. В хода на операцията, служителите на сектора са проверили 120 обекта. В резултат от извършените проверки са заведени 2 преписки по описа на ОДМВР – Габрово за установяване на данни за престъпление по чл. 352 от НК, относно замърсяване на околната среда, по които служители от сектора работят под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

През предходния месец на територията на област Габрово е била проведена и специализирана полицейска операция, с цел установяване на административни нарушения по Закона за горите и престъпления, свързани с незаконен добив и превоз на дървесина.

Проверките са извършени от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областна дирекция на МВР – Габрово, съвместно със служители на Регионална дирекция по горите гр. В.Търново.

В община Габрово са били проверени 6 сечища, 7 склада, 21 автомобила и 37 души. При проверките са съставени 2 акта по Закона за горите, установено е незаконно съхранение на 11 пр. куб. метра дървесина за огрев, образувана е 1 (една) полицейска проверка по чл. 235, ал. 2 от НК и са изготвени осем констативни протокола.

В община Севлиево са били проверени 8 сечища, 13 склада, 24 МПС и 23 души. При проверките са съставени 5 акта по Закона за горите, установено е незаконно транспортиране на 2 пр. куб. метра дървесина за огрев посредством пътно превозно средство с животинска тяга, които са иззети. Изготвени са 10 констативни протокола.

В община Трявна са проверени 6 сечища и 20 МПС. При проверките са съставени 1 акт по Закона за горите и два констативни протокола. В община Дряново са били проверени 1 обект, 2 МПС и 2-ма души. При проверките е било установено незаконно съхранение на 2 пр. куб. метра дървесина за огрев и е образувана 1 (една) полицейска проверка по чл. 235, ал. 2 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Пандизчията, обрал магазин 3 дни след излизане от затвора, остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа рецидивистът, извършил поредната си кражба само три дни след като бил освободен от затвора и веднага след което се укрил, напуснайки страната. За разкритото му престъпление ви информирахме по-рано днес, 27 февруари.

Прокуратурата е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на опасния рецидивист. При завръщането му в страната той бил арестуван и задържан с постановление на наблюдаващ прокурор за72 часа до довеждането му пред съда.

Бандитът, с инициали Б.Б., е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 22.00 ч. на 2 януари т.г. до 05.00 ч. на 3 януари в Габрово, от каса в помещение на магазин, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел сумата от 5000 лева, от владението на дружеството, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Прокуратурата счита, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицето.

Обвинението по настоящото дело е за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от три до петнадесет години. Това престъпление е извършено при условията на опасен рецидив, след като е осъждан 16 пъти за кражби, което го определя като извършител на престъпления с висока обществена опасност.

Налице е обосновано предположение за авторството на деянието, както и за опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, аргументират се от Прокуратурата.

Последната кражба е била извършена само три дни след като е бил освободен от Затвора в Ловеч, а непосредствено сред това той се е укрил, като напуснал страната. Задържан е бил веднага при връщането му в Република България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Белезници на ръцете за габровец, обрал няколко хиляди от магазин

Той бил разкрит близо 2 месеца, след като задигнал няколко хиляди лева от метална каса в магазин.

Published

on

Белезници щракнаха на ръцете на 49-годишен мъж от Габрово, който бе уличен от местните криминалисти в извършването на кражба на няколко хиляди лева, задигнати от метална каса в местен магазин.

Близо 2 месеца, след като габровецът, който се оказа стар познайник на полицията, извършителят на престъплението бе разкрит, а с постановление на прокурор бандитът е задържан за срок до 72 часа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Ударът си апашът извършил в нощта на 2-ри срещу 3-ти януари. Рано сутринта на 3-ти януари 49-годишен собственик на търговски обекти в Габрово подал сигнал в полицията за извършената кражба на пари в един от магазините му.

По първоначални данни, престъплението е било извършено за времето от 22.00 часа до 06:00 часа от неизвестен, който проникнал в търговския обект, след като е взломил стъкло на входна врата към складово помещение, след което противозаконно отнел няколко хиляди лева, съхранявани в метална каса.

В резултат на проведени оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално – следствени действия по разследването, криминалистите установили крадеца. Това бил 49-годишният габровец, с предходни присъди за извършени престъпления против собствеността, за когото успели да събера достатъчно данни, че е съпричастен с извършване на престъплението.

С постановление на прокурор от Районната прокуратура той бил задържан за срок до 72 часа по реда на НПК. Работата по изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на лицето продължава под надзора на прокуратурата в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Внесоха обвинението на крупен севлиевски лихвар

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, извършвал неправомерно банкови сделки.

Обвинението на прокуратурата е срещу мъж, с инициали З. И., за това, че през периода януари 2014 г. – декември 2018 г., в Севлиево, без съответното разрешение на БНБ, съгласно разпоредбите от Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки. Като физическо лице той предоставил кредити на 24 лица, като уговарял периода на даден кредит, размера на паричния кредит, уговорена и изплащана лихва по кредита или дадено обезпечение за кредита за всяко от тези лица, с което получил от тези лица значителни неправомерни доходи.

Под формата на уговорена и заплатена му лихва по предоставените кредити, общо в размер на 205 343,40 лева той причинил другимо значителни вреди – на Н. Н. в размер на 9000 лв., на Р. С. и М. М. в размер на 115 000 лв. и на С. Д. в размер на 61 483,40 лв.

В района, където живеел, обвиняемият бил известен като лице, което предоставяло парични заеми срещу връщането им с уговорена лихва. Обикновено предоставял кредити на други лица, уговаряйки и лихва при просрочие, варираща от 7,5% – 25%, в зависимост от периода на връщане, без фиксиран краен срок, но при уговорена лихва за всеки месец или за целия период до връщане на заема, и размера на заетата парична сума.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица