Свържи се с нас

Крими

Евангелието от Брюксел

Не се съмнявайте, че премиерът Бойко Борисов има таланта да изтълкува и евангелиста Лука така, както му изнася

Published

on

Бойко Борисов прочете на депутатите си доклада от Брюксел така изразително, както се чете евангелие.

Дълго мисли дали да го чете пред министрите или пред депутатите си и накрая второто надделя по ред причини. Първо, защото е хубаво да се проповядва пред повече хора и второ, защото депутатите все пак са по-неграмотни. Няма нито един, който да е работил в Световната банка или години наред да се е влачил след фустата на Надежда Михайлова по разни форуми и конференции. Хич, да не е, все ще прихване нещо умно и реформаторско…

Злите езици твърдят, че преди да тръгне от “Дондуков” 1 към парламента за голямото четене,

премиерът открил доклада като срязал една 3-метрова трикольорна лентичка

и казал: “Хаирлия да е, тази година един доклад, догодина- два.” То така и ще стане – през 2012-а ще има доклад, който ще отчете 5-годишния мониторинг над страната ни в тази чувствителна област и ще каже има ли всъщност напредък в борбата с корупцията и престъпността или няма. И е възможно да има още един доклад, който да каже, че заради липсата на напредък няма и Шенген.

Евангелистът Лука

Бойко Борисов прочете доклада от Брюксел изразително, като евангелие. На моменти, вярно, се унасяше като отегчено попче и цели пасажи ги пропяваше с монотонен  глас. Но там, където се говори за волята на правителството да продължи реформите, тембърът ставаше плътен, горделив, а премиерът повтаряше и потретваше пасажите, за да се запомнят. Сега в парламентарната му група всички се шегуват, че другата седмица ще ги събере, за да им чете Евангелието от Лука. Представяте ли си с какъв гръмотворен глас ще изчете следното, но не само ще го изчете, но и ще го изкоментира след всеки пасаж.

“…ако някой дохожда при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и самия си живот, той не може да бъде Мой ученик…и който не носи кръста си, а върви след Мене, не може да бъде Мой ученик… Защото кой от вас, кога иска да съгради кула, не ще седне първом да пресметне разноските, дали има, каквото е нужно за доизкарването й…та, кога тури основите и не може да я доизкара, да не би някак да почнат да му се смеят всички, които гледат, …и да казват: тоя човек почна да строи и не можа да доизкара?”

Евангелието от Лука, както и докладът от Брюксел, със сигурност е поздравление лично за Бойко Борисов. И затова трябва да се прочете, да се разпространи в средствата за масова информация, в низовите партийни организации, трябва да се изучава, да се помни. “Като цяло, това е поздравление за мен. Лука е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи”, ще ни каже премиерът. И ще разтълкува пред депутатите си, че реформите в България не могат да продължат, ако наистина всички не се намразят.

И Лука е схванал като Борисов, че трябва да се строи,

да се строи, да се строи, но преди това трябва да се пресметнат разноските (като се включат комисионните за министрите, за партийната каса, за корумпиране на когото и колкото трябва) и да се намерят парите навреме, за да не му се смеят. Затова, ако депутатите не се сещат, ще им го изтълкува – трябват повече лобистки закони, които да произвеждат повече монополисти и грабители на хората, защото от тях по-лесно се взима.

Не се и съмнявайте, че премиерът ни Бойко Борисов има таланта да изтълкува и Евангелието от Лука така, както му изнася.

Какво ни каза докладът на ЕК от юли 2011 година. Най-общо – с правната рамка сте добре, имате вече нужните закони, но имате проблем с прилагането им. “Следващите стъпки, които трябва да се предприемат в този процес, следва да бъдат съсредоточени върху прилагането на новите закони от страна на съдебната власт и полицията.” Това дословно е записано в доклада на ЕК и казва най-важното.

Борисов обаче видя

упрек към съдебната система, но не и към полицията

Защото кой, ако не той, се прави на баш полицая в държавата. Откакто е станал премиер, сто пъти ни обясни, че от това най-много разбира и ако някога Румен Петков не го бил подгонил, още щял да си “гние” като главен секретар на МВР. И сега хоп – някой казва, че полицията е зле. От доклада става ясно, че дори е много зле.

Борисов предпочете да чете, вместо да седне и да обсъди с депутатите си тези простички въпроси – защо полицията заприлича на хулиган, защо се мутризира, защо го излага в Брюксел. Истината е, че парламентарната група на ГЕРБ се е превърнала в непристъпната крепост на Цветан Цветанов и там никой не може да дойде и да говори нещо лошо срещу полицията, пък бил той и премиерът и лидер на ГЕРБ. И Борисов не посмя. Той вече търси по-притчовидни начини, за да каже на депутатите си, че нещо в МВР скърца. И го направи, като прочете, сричайки, критиките на Брюксел. Но в парламента не си позволи никакъв коментар. Направи го ден по-късно, в компанията на любимите си пърхащи репортерки, като каза, че МВР трябва да спре да приема дарения – той щял да им доплаща за бензина и химикалките. Изрепчи се, ама не съвсем. Защото правилният въпрос е – защо в МВР няма никаква реформа вече 2 години. Това е институцията, в която не са направени никакви съкращения, а има най-големият бюджет от министерствата. Борисов можеше да попита кои точно са спонсорите на МВР, защо са хора с прякори и с необяснимо богатство, можеше да размаха този списък, да каже поне, че ще дойде на вота на недоверие в парламента и сам ще поеме отговорността за безобразията на полицията. Но не, Борисов не посмя.

Борисов може да изтълкува “правилно” дори и Евангелието.

Това, което е казано в доклада за корупцията и е специално подчертано, Борисов също не коментира. Той не намери за нужно да обясни защо този извод, който в никакъв случай не е поздравление за правителството и съдебната система, стои на видно място в доклада.

“Все още не са отчетени убедителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи. Окончателните и изпълнени присъди в тази област все още са много малко и няма признаци за активни целенасочени действия срещу корупциято по висшите етажи.” Кратко, ясно  точно, но при четенето защо ли Борисов го смрънка.

Брюксел ни казва, че

има чадър за висшите престъпници,

а ние се правим на разсеяни. Тук изобщо няма да отваряме дума за това, че шеф на правителствената комисия за борба с корупцията е пак героят на нашето време Цветан Цветанов. Или както казват хората по места – “оня с 6-те апартамента”.

Проблемът на Борисов е, че не вижда проблема. Когато тези дни в едно предаване му цитираха възмущението на посланик Уорлик, че не може 25-годишен младеж да се разхожда из улиците на София с Бентли, премиерът наивно отвърна: “Може да има наследство, може да е певец, може да е рапър, може да е футболист. 25-годишен младеж, ако е Валери Божинов или Ники Михайлов, си е взел кола и си кара Ламборджини.”

При подобно мислене нищо чудно, че Брюксел ни прати такъв критичен доклад. Но като евангелието, и той подлежи на различно тълкуване. Затова в следващия си доклад ЕК трябва  да бъдат по-конкретни и да цитират поименно. За да не си мислят депутатите на ГЕРБ (които може и да са неграмотни, щом се налага да им четат, но не са глупави), че всички с лъскави и скъпи коли у нас са преуспели футболисти или рапъри. Иначе всички ще се втурнат да правят милиони от песнички като “Нема такава държава” и “Бум мада фака”…

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Има пострадал при катастрофата до разклона за кв. Стефановци

Published

on

75-годишна жена от Габрово е пострадала при катастрофата в близост до кръстовището за квартал „Стефановци“. За инцидента ви информирахме в петък, 7 август.

Ранената е била настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с фрактура на лявата предмишница, за щастие без опасност за живота.

Припомняме, че произшествието стана около 13.10 часа в района на кръстовище между улиците „Търновско шосе“ и „Василка Бенева“ в Габрово, когато се удариха два автомобила.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1, б. „б“ от Наказателния кодекс.

Механизмът и причините за възникване на пътнотранспортното произшествие се разследват под надзора на Районна прокуратура – Габрово, уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

60-годишен обра възрастна габровка

Published

on

Установен и задържан е извършителят на грабеж, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Това е 60-годишен криминално проявен габровец, който в неделя сутринта обра пенсионерка.

Тежкото престъпление било извършено около 08.30 часа, в района на улица „Шенини“ № 2, в близост до автосервиз.

Жертва на посегателството станала 77-годишна жена от Габрово, която час по-късно след като се съвзела от преживяния шок от нападението подала сигнал в полицията.

Неизвестно за нея лице от мъжки пол, чрез използване на сила издърпало портфейла ѝ, съдържащ сумата от около 500 лева и лична карта.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия бил установен и задържан 60-годишен, криминално проявен жител на града, за когото били налице данни, че е съпричастен с извършеното престъпление.

Част от вещите били намерени и иззети от полицаите. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Процесуално-следствените действия във връзка с разследването продължават под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Към криминалната хроника от днешния ден от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщават още, че 74-годишен жител на село Трънито е станал жертва на кражба.

По данни на потърпевшия, неизвестно за него лице, възползвайки се от невниманието му му задигнал портфейла, в който имало около 700 лева, лични документи и три дебитни карти. Престъплението било извършено в района на магазин.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Катастрофа до кръстовището за кв. Стефановци

Published

on

Две коли се удариха днес, 7 август, на улица „Орловска“ в Габрово. За инцидента сигнализираха потребители на социалната мрежа фейсбук, които качиха снимки от мястото на произшествието.

Катастрофата е станала в близост кръстовището за квартал Стефановци, в района на автокъщите, малко след 13.00 часа. Към момента няма информация има ли пострадали хора.

От качените в интернет снимки се виждат настъпили материални щети по двете леки коли, участници в инцидента.

По непотвърдена информация сблъскали са се „Фолксваген Голф“ и „Пежо“, а един от автомобилите дори е отхвръкнал и се е удар в железен стълб.

Пътното произшествие наложи затварянето на отсечката на ул.“Орловска“, от новото кръгово на изхода за Велико Търново до разклона за кв. Стефановци, твърдят шофьори, преминали покрай катастрофата.

На мястото има полицейски екипи, които описват щетите и извършват оглед на инцидента, предизвикал образуването на колони от автомобили.

Причините и механизмът за възникване на пътнотранспортното произшествие са в процес на установяване. Вероятно се касае за отнето предимство, но това тепърва ще бъде изяснено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица