Свържи се с нас

Крими

Конкурентоспособност

Не стреляйте по пианиста, той толкова си може … Браво на Центърът за изследване на демокрацията, който ни показа къде се намираме в класацията по конкурентоспособност …

Published

on

Георги Чернев

„Средноафриканското“ ни ниво на конкурентоспособност се запази и през 2011 г. Пак ни класираха на дъното. От 59 държави, ние сме си на опашката на 55 място. Тази картина със сигурност няма да се промени и през 2012 г. Може и залагания да направим. Става дума за кошница от стотина критерия. По някой критерии ни оценяват по данни от статистиката, по други субективно – на базата на анкети.

Конкурентоспособност е другата дума за качество на живот. Конкурентоспособност е в началото на хранителната верига. След нея е пазара. Ако нашата икономика и фирми са конкурентоспособни ще имаме пазар, ако не – пазарът ще се свива. Последното е свързано с финансовото ни състояние. Ако нямаме пазари, няма да сме в добро финансово състояние. Трудно ще обслужваме кредитите си. Ако финансово сме зле , зле ще е заплащането т.е. потреблението ще куца. Безработицата ще расте и т.н.

По тази верига всеки може да се упражнява и да предлага решения. Нужен е системен подход. Всеки критерий от кошницата трябва да бъде следен ежемесечно. Ние не просто трябва да подобряваме състоянието по отделните критерии. Да не забравяме, че другите страни също работят. Ние трябва да се мобилизираме за да постигнем напредък т.е. да се изкачим в класацията за конкурентоспособност означава да подобрим качеството на живот у нас, означава да спрем емиграцията на младите хора, на лекарите. През последните години всички правителства отчитат успехи, а се оказва, че все сме си на дъното на класацията т.е. нямаме успехи !

Най-интересното е, че напредъкът по много от стотината критерии не изисква финанси, а организационни умения и мениджмънт. В момента не се работи системно по тези критерии. Убеден съм, че отделните министри дори не ги знаят. Медиите не ги знаят, гражданите не ги знаят, бизнес организациите не ги знаят. Вместо това нас ни занимават злободневни теми – убийства, вече по няколко на ден, изнасилванията в Ню Йорк, отсвирването на 13 чиновника, Шенген и т.н. Заливат ни блудкави телевизионни шоу програми. Всичко това гледаме като щрауси със заровена в пясъка глава и мислим, че качеството на живот ще се подобри от само себе си или само с корпоративния данък от 10%. Много е важно правителството да започне системна работа по всички критерии обуславящи конкурентоспособността ни. Да анализира ежемесечно нивото и да взема мерки. Има две прости мерки, които може да помогнат в подобряването на конкурентоспособността ни. Едната е правителството да преброи т.н. работодателски организации, които са представителни. Да елиминира отечественофронтовските т.е. ненужните, паразитиращите, които само смучат от еврофондовете. Европейският модел изисква да имаме една, най-много две национално признати работодателски организации. Някои от тях, които претендират, че имат 51 000 члена , откровено лъжат. Техните членове с право на глас са една кошница т.е. не повече от 200. Те не бива да бъдат закривани. Нека си останат като паметници, срещу които някои събират подписки за премахване. Тези организацийки са от времето след 09.09. 1952 г и са достойни да останат в аналите на стопанската история на България с истинското си лице, а не с маската, която си слагат и си присвояват чужда история. Елиминирането на тези организацийки е без алтернатива.

Бизнесът трябва да остане с една , най -много две национални организации на работодателите, които да защитават истински неговите реални интереси. Това ще е само от полза и за диалога със синдикатите. Трябва да има и една национална търговско-индустриална асоциация от камари и закон за тях. Така правителството и бизнесът ще имат нормален истински диалог за критериите за конкурентоспособност, за взаимна оценка, за проблемите и за решенията. Кога да се направи тази реформа, ако не сега? Отлагането на реформата само ще влошава ситуацията, ще замъглява истинската картина с конкурентоспособността и с качеството на живот.

автор: Георги Чернев

в.Търговски вестник

Крими

Акция на полицията и жандармерията днес в Габрово

Published

on

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението и противодействие на битовата престъпност, с участие на служители от Зонално жандармерийско управление – Плевен, ще се проведе днес, 4 август, на територията обслужвана от Районното управление на полицията в Габрово.

Акцията стартира в 14.00 часа. Целта е противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, престъпни посегателства върху личността и собствеността на гражданите, установяване и санкциониране на нарушители по Закона за движението по пътищата, както и недопускане на прояви против обществения ред.

Във връзка с целите на операцията, ще се извършват полицейски проверки на лица, моторни превозни средства и адреси, с цел установяване на нарушители на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи, Наредби на Общината и други нормативни актове.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица