Свържи се с нас

Обяви

Заповядайте в Бистро „Еврика“

*Платена публикация*

Published

on


Бистро „Еврика“ Ви предлага винаги свежо и на добри цени обедно меню, а всеки петък и събота вечер – парти с любимата Ви музика!

Разполагаме с просторна тераса за слънчевите дни, където спокойно можете да изпиете кафе с децата си.

Заповядайте в Бистро „Еврика“ (Габрово, ул.“Христо Ботев“ 16, в непосредствена близост до моста „Христо Ботев“)

Телефон за контакт: +359 889 264 255.

Новини

Как се работи с бормашина?

Published

on

Доста хора се занимават с груби до довършителни ремонти дейности и то всекидневно.

Това поражда нуждата от наличието на широк спектър от инструменти, които да са винаги там на рафта за нас, готови да ни “съдействат” за всеки един появил се технически казус.

Бормашината е уредът, без който започването и завършването на конкретен вид ремонт не биха били възможни. Той е изключително полезен, като се използва главно за пробиването на дупки в стената. Ако нямате функционална машина като тази, опитите Ви да постигнете отлични ремонти резултати ще са безнадеждни, затова по-добре си я осигурете и към всяка една задача с професионализъм подходете.

Как се работи с бормашина?
Работата със съвременните бормашини може и да е приятна. Не е казано, че грубите ремонтни дейности трябва да се асоциират с само с прах, мръсотия, пот на челото и купища строителни отпадъци за изхвърляне. Качеството свредел е ключов елемент, без който пробиването няма да бъде ефективно. След като сме се уверили в ефективността на всеки един компонент, трябва да запомним и някои хитрини по време на работата с машината:

 • Избор на подходящ свредел за метал, дърво, стъкло и бетон;
 • При пробиване на хлъзгави повърхности, е добре да отбележите център с помощта на чук;
 • За да си осигурите оптимално пробиване, трябва да се погрижите за правилното поставяне на свредела;
 • Коректно регулиране на оборотите;
 • Изберете свредел, който е изработен от материал, който е с по-голяма твърдост от повърхността, в която ще се правят дупки и отвори и др.

Погрижете се за изпипването на всеки един детайл и нека работата Ви спори.

Какви видове има?
Видовете бормашини днес са най-разнообразни. Със сигурност ще успеете да намерите оптималното решение, което да е напълно съобразено с конкретните Ви нужди и цели. Модерните уреди от този вид могат да се открият в следните разновидности:

 • Акумулаторни;
 • Ударни;
 • Настолни;
 • Ръчни;
 • Двускоростни;
 • Мини;
 • Пневматични;
 • Магнитни;
 • Дрелки;
 • Колонни.

Бормашините могат да се използва и без удар (само с въртене), също както и да се поставят на специални стойки при професионалното използване. Доверете се на водещи марки в областта, също както и се замислете за покупката не цели комплекти, които ще улеснят работата Ви още повече.

Откъде да си купя?
В онлайн магазин Мегахоум е място, където ниските цени са постоянни и реални, а разнообразието винаги голямо. Открийте нови перспективи в строителен план и съчетайте полезното с приятното, купувайки всичко необходимо за майстора, включително и бормашини.

Зареди още

Новини

Решения за стария ви автомобил от „ВАИКАР“

Изкупуване на автомобили, джипове, бусове и камиони, излезли от употреба.

Published

on

Имате стара кола, джип, бус или камион, който е дефектирал или изобщо не е в движение, и се чудите какво да направите? „ВАИКАР“ ЕООД има решение за Вас!

„ВАИКАР“ изкупува всякакъв вид излезли от употреба моторни превозни средства и е Вашият коректен партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване.

Фирмата има много партньори на територията на Габрово и в страната, които ще реагират веднага на Вашите нужди. „ВАИКАР“ има сключени договори с фирми за рециклиране на черни и цветни метали.

Плащането става веднага, на момента и предлага най-добри цени!

ВАИКАР“ ЕООД разполага и с репатриращ автомобил за оказване на пътна помощ на аварирали автомобили до 10 тона.

Телефон за контакти: +359 999 009 008. Не се колебайте и позвънете! „ВАИКАР“ ще се погрижи за всичко останало!

Освен всичко друго „ВАИКАР“ изкупува ретро и класически автомобили!

Зареди още

Новини

„Когато остеопорозата се открие навреме, усложненията могат да бъдат предотвратени“

Published

on

Защо наричат остеопорозата „мълчаливата болест“ и „тихият крадец на костна плътност“, кои са рисковите фактори за появата на това заболяване, какви са начините за диагностициране, лечение и профилактика? В Световния ден за борба с остеопорозата разговаряме с д-р Славка Димитрова – специалист по Ендокринология и болести на обмяната с над 30-годишен професионален опит.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Д-р Димитрова, на 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Колко сериозен е проблемът с това заболяване и какво в неговата специфика налага да му отделяме толкова сериозно внимание?
– Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, при което костите изтъняват и губят плътността си, здравината на скелета намалява, а това води до повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрените кости и китките. И като говорим за повишен риск, имам предвид риск от фрактури при съвсем минимални травми – като падане от сравнително ниска височина – под човешки ръст, от легло или от седнало положение на тялото например. Тъй като заболяването засяга най-често големите кости и води до фрактура на прешленни тела и бедро, в повечето случаи пациентите се оказват с висока степен на инвалидизация или с трайна такава, а за съжаление твърде често и до смърт, поради трудното възстановяване. Доказано е, че до около 20 процента от пациентите с фрактура на бедро, вследствие остеопороза, загиват до 6 месеца след травмата, а това е изключително високо ниво на смъртност. През последните години все по-често се диагностицират пациенти с остеопороза. В света от това тежко заболяване страдат около 200 млн. души, в България те са над 200 000, а прогнозите сочат, че до 2030 година броят им ще се удвои. Тежките увреди, високото ниво на смъртност и мащабът на заболяването са сред водещите причини през 2000 г. остеопорозата да бъде определена като третото социалнозначимо заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

– Кои са причините, които водят до развитие на остеопороза и кои са рисковите фактори?
– При здрав човек съществува равновесие между два основни процеса – процес на изграждане на костта и процес на рушене. Когато процесът на разграждане или резорбция превалира процеса на изграждане, се развива остеопороза. Що се отнася до рисковите фактори, те се разглеждат в две основни групи: модифицируеми или такива, върху които можем да въздействаме, и немодифицируеми. На първо място сред факторите, върху които не можем да влияем, е възрастта. С напредване на възрастта остеопорозата зачестява, като засяга около 1/3 от жените на възраст над 70 години. Сенилната или възрастова остеопороза е свързана с процеса на стареене, с непълноценното хранене, намаления прием на калций с храната, влошената чревна резорбция, намаленото образуване на витамин D в организма. Вторият основен вид е т.нар. постменопаузална остеопороза. Тя е в резултат на негативното влияние, което оказва отпадането на яйчниковата функция, характерно за жени над 45 годишна възраст. Съществува и т.нар. вторична остеопороза, която се свърза с някои хронични заболявания – бъбречни заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с малабсорбция, чернодробни заболявания. До развитие на остеопороза би могъл да доведе и продължителният прием на някои медикаменти – от групата на глюкокортикоидите, тироидните хормони в по-големи дози, антидепресантите и др. Рисков фактор са и вредните навици – хроничната употреба на алкохол и газирани напитки, тютюнопушенето, прекаляването с кофеинови напитки – над 4 кафета на ден. Злоупотребата с месо и месни продукти също е рисков фактор и не на последно място – хиподинамията или обездвижването, така характерно за съвременния начин на живот.

– Остеопорозата е наречена „тихият крадец на костна плътност“, тъй като се развива без ясно изразени симптоми. Наистина ли нищо не би могло да ни насочи вниманието към съществуването на евентуален проблем от такъв характер?
– Действително, в началните си фази заболяването не е свързано с никакви симптоми и това е сериозен проблем за неговото ранно откриване и провеждане на навременно лечение. Но все пак в най-ранните стадии прави впечатление намаляването на ръста, промяната в стойката и походката, която става по-нестабилна.

– Какви са рисковете за пациентите, които не се лекуват своевременно?
– Основният и най-сериозен риск е разбира се рискът от костни фрактури – най-често на бедрената шийка, на прешленните тела и на китката. А това, както казахме, са фрактури, свързани с висока степен на инвалидизиране и смърт. Иначе казано, остеопорозата води до тежки фрактури, възстановяването е тежко, често протича с тежки усложнения и не рядко има фатален край.

– На каква възраст пациентите трябва да се обърнат към медицинските специалисти за първа проверка на костната плътност?
– Това зависи от здравния статус на отделния пациент, но най-общо казано – жените над 65 години и мъжете над 70-годишна възраст. На такова изследване е добре да се подложат жените с ранна менопауза – настъпила пред 45-тата им година, както и тези с много ниско тегло – под 57 кг.

– Споменаваме мъжете, защото макар да се смята, че остеопорозата е болест на жените, мъжете също страдат от остеопороза. Все пак боледуват много по-рядко от жените, защо?
– Така е. Вярно, че остеопорозата се развива много по-често при жените, отколкото при мъжете. И това се дължи от една страна на факта, че мъжете са с по-масивен скелет, а от друга, защото нивото на андрогените не спада така рязко, както нивото на естрогените при жените в менопауза. Постепенно настъпващите хормонални промени водят и до по-късното проявление на болестта при мъжете – над 70-годишна възраст.

– Кой е основният метод за изследване на костната плътност?
– Основен метод за изследване на костната плътност е т.нар. DXA-изследване или Двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия, която се прави на две зони – прешленни тела и бедрена шийка. Методът се използва за поставяне на диагнозата и проследяване на ефекта от лечението. Изследването сравнява костната минерална плътност на пациента със средната стойност на костната плътност на млад здрав човек от същата раса и пол, като според стойността на евентуално отчетеното отклонение се поставя и съответната диагноза. Тъй като за съжаление НЗОК не поема стойността на изследването, и въпреки че е препоръчително да се изследват двете зони, ако пациентите нямат възможност, биха могли да се подложат на изследване на една зона – жените над 65 годишна възраст – на бедрена шийка, а тези под 65 години – на прешленни тела. Също възможно изследване, което е по-достъпно е т.нар. количествен ултразвук, който се използва като скрининг-метод. Количественият ултразвук не ни дава достатъчно категорична картина на състоянието на костната плътност, за да го използваме за диагностициране и мониториране на последващо лечение, но би могъл да бъде полезен като ориентировъчен метод – ако резултатите от количествения ултразвук покажат отклонение, пациентът да бъде изпратен на DXA-изследване.

– Вие предлагате ли възможност за такова изследване?
– Периодично в Медицински център „Свети Иван Рилски“-Габрово, по график, колегите-специалисти провеждат такъв скрининг с количествен ултразвук. Изследването е безболезнено и дава ориентир за състоянието на пациента.

– Какъв е терапевтичният алгоритъм при остеопорозата?
– Лечението на остеопорозата е лечение, което продължава цял живот и съчетава медикаментозна терапия, хранителен режим и определена двигателна активност.

Наред с лекарствата, пациентите трябва да приемат и достатъчно калций, като необходимото количество за ден е 1000-1200 милиграма, а при жени в менопауза – до 1500 милиграма. Нека изброим и най-добрите естествени източници – това са млечните продукти, морските дарове и рибата, някои листни зеленчуци, бадемите, лешниците.

– През последните години широко популярни и рекламирани са различни хранителни добавки, обогатени с калций. Мнението Ви за тях като средство за профилактика?
– Калцият може да се добавя и като таблетна форма, но е много важно да уточним, че не всички пациенти с остеопороза трябва да приемат калциеви таблетки. Защото в някои случаи се стига до предозиране, а то води до неблагоприятни странични ефекти по отношение на стомашно-чревния тракт, на бъбреците, където се отлага като конкременти. Калциевите таблетки не са безобидни. Това, че се продават без рецепта не означава, че трябва да се приемат масово от пациентите без консултация с лекар, който да прецени нуждата от допълнителен прием и съответната дозировка.

– В какво се изразява добрата профилактика на остеопорозата?
– От съществена важност е пациентите да се стремят да водят максимално здравословен начин на живот и да намалят влиянието на модифицируемите рискови фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, кофеинови и газирани напитки. Да се хранят пълноценно – да се опитат да приемат чрез естествени източници достатъчно калций и витамин D. Калций – 1000-1200 милиграма, които се набавят с половин литър прясно мляко и 50 грама сирене или кофичка кисело мляко, и витамин D – 800-1000 единици. За вит. D е най-важно достатъчното излагане на слънце, тъй като той основно се синтезира в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи и малка част се внася в организма чрез храната /съдържа се в яйчения жълтък и мазните риби като сьомга и скумрия/. Редовно трябва да се приема риба, и то морска, като под редовно разбираме поне два пъти седмично.

Що се отнася до движението, общоукрепващо и за поддържане на добър тонус е достатъчно около 30 минути ходене пеш. Казвам го с определена условност, защото все пак физическата активност е много индивидуална и трябва да е съобразена със здравословното състояние на всеки отделен пациент, особено на тези със сърдечно-съдови проблеми. Но като цяло умерената физическа активност подобрява координацията, влияе благоприятно върху структурата на костта и подобрява мускулите. Казано обобщено, необходимо е редовно движение, спокойно и без натоварване.

– Вашият съвет към пациентите?
– Да не подценяват риска от костни фрактури и да не забравят, че когато оостеопорозата се открие навреме, тежките усложнения могат да бъдат предотвратени.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица