Свържи се с нас

Спорт

Държавно първенство по Ръгби 7 в Габрово

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Финалите от държавното първенство по Ръгби 7 ще се проведат тази неделя в Габрово. Участие в шампионата ще вземат 10 тима от цялата страна, които са разделени в две групи по 5 отбора.

В първата попадат тимовете на РК „Варна“, „Балкански котки“- Берковица, РК „Академик“- София, „Янтра“- Габрово, РК „Меркурий“- София.

Във втора група са отборите на РК „Трапера Банкя“, „Локомотив“ София, „Валяците“ Перник, „Левски“ София и НСА.

При Ръгби 7 отборите са съставени от по 7 играча и срещата се играе на терен със същите размери като за ръгби 15. Срещата трае не повече от четиринадесет минути игрално време и се дели на две полувремена от седем минути. Ръгби 7 е избран за олимпийски спорт и ще вземе участие на игрите през 2016.

Днес турнирите по ръгби 7 привличат огромна публика и най-елитните играчи на планетата. Най-известните турнири се провеждат ежегодно в Хонг Конг, Дубай, Сан Диего, Джордж (РЮА), Аделаида (Австралия), Уелингтън (Нова Зеландия).

Двубоите започват в 11 часа  на стадион „Христо Смиренски“, в квартал „Хаджицонев мост“. желаещите да наблюдават интересните  и динамични срещи могат да стигнат до там с автобуси №2 , 4, 6 , 8 и 11.

Новини

Узана домакинства най-мащабното състезание по ориентиране у нас

Ориентировачи от цял свят идват за състезанието.

Published

on

Местността Узана, освен географски център на България, ще бъде и център на родното ориентиране до края на седмицата. Близо 1 000 участници от страната и чужбина пристигат за най-мащабното състезание у нас – Купа България, с което ще се отбележи и „70 години ориентиране в България“.

Тази година домакин на събитието е местният клуб „Узана“, с огромната подкрепа на Община Габрово и Българската федерация по ориентиране. 851 състезатели, сред които най-малкият само на 2 години, а най-възрастният – 90-годишен, от 75 клуба от страната и чужбина, в това число спортисти от Турция, Великобритания, Румъния, Италия, Норвегия, Украйна, Ирландия, Швеция, САЩ и Финландия ще вземат участие в мащабното спортно събитие.

Домакините от КСО „Узана“ ще се представят със 61 състезатели от всички възрасти. Сред тях е и седемкратната победителка в елитната група при дамите (Ж21) – Илиана Илиева, която от години със семейството си живее, работи и тренира в Норвегия. 21 са ориентировачите на дряновския клуб „Бачо Киро“, 4-ма на „Мазалат“ (Севлиево).

Четиридневният маратон започва утре в 13:30 часа със старт за Купа „Габрово“ по карта „Гърнето“, в който ще участват 360 състезатели. Надпреварата е със състезателен център база „Тота Венкова“. Класиралите се до трето място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали, а отборното подреждане за купата ще бъде по точкова система, като КСО „Узана“ като организатор няма да участва в него.

В петък, събота и неделя ще се проведат надпреварите за Купа България със състезателен център Спортна база „Узана“. За участниците предстоят три отделни старта, а класирането за купата е по общо време от трите състезателни дни.

В петък от 11:00 е стартът на дълга дистанция, в събота със същия начален час е скъсената дълга дистанция, а в неделния ден от 10:30 ще има преследване. Победителите в първите два дни и състезателите, класирали се на първите три места в отделните възрастови групи в крайното подреждане за Купа България, ще бъдат наградени с купи, медали и материални награди.

Парични премии ще има за елитните групи на Мъже-21 и Жени-21. Специален приз на името на Апостола на габровското ориентиране Васил Шандурков е предвиден за победителя във възрастовата група М65.

*Източник: sport-gabrovo.com.

Зареди още

Новини

„Янтра“ стартира новия сезон във Втора лига с дерби срещу „Етър“

Published

on

Отборът на „Янтра“ ще започне новия сезон във Втора професионална лига с дерби срещу състава на „Етър“ (Велико Търново). Мачът е днес, 23 юли, от 18.30 часа на стадион „Христо Ботев“ и ще бъде предаван по „Диема спорт“.

Двубоите между тимовете от двата съседни града винаги будят интерес. Тимът от старата столица загуби елитния си статут през миналия сезон и е амбициран за светкавично завръщане в Първа лига. „Янтра“ също ще се цели в предните позиции на класирането.

Както е известно, габровският тим е с нов треньорски щаб, начело на който застана Тодор Киселичков. В предсезонната подготовка отборът изигра 7 контролни срещи, в които записа три победи, две равенства и две загуби. Първата лятна проверка беше именно срещу „Етър“ във Велико Търново, завършила при резултат 1:1.

През лятото „Янтра“ привлече четирима играчи. Към клуба от родния си град се присъедини 18-годишният талант Мартин Ганчев. В „Янтра“ се завърна левият бек Христо Митев, отборът беше подсилен и от халфа Станислав Дюлгеров и нападателя Мартин Тошев. Любопитен факт е, че опитният реализатор носеше екипа с №9 на „Етър“ до зимата. Той вкара и един брилянтен гол в Габрово с виолетовия екип през сезон 2022/2023. Сега Тошев ще води габровската атака към вратата на „болярите“.

Христо Митев също беше част от състава на „Етър“ през същия сезон, в който търновци влязоха в елита. В предстоящата среща няма да могат да вземат участие опитните Даниел Гаджев, Ивайло Михайлов и Мартин Ангелов, които се възстановяват от контузии. Под въпрос е и новото попълнение Станислав Дюлгеров.

Ръководството на съседското дерби е поверено на столичния рефер Ивайло Ненков. Той вече е свирил мач между “Янтра” и “Етър” в Габрово – завършил 1:1 на 26 февруари 2022 година. Негови помощници ще бъдат Мартин Ангелов (София) и Радослав Вутов (Своге). За четвърти рефер на двубоя е назначена международната съдийка в женския футбол Кристина Георгиева (София). Действията на съдийската бригада ще оценява Красимир Василев от Русе.

Билетите за срещата вече са в продажба в мрежата на „Евентим“ и при партньорите им, както и във фен магазина на клуба. Те са на цена от 7 лева.

Клубът вече пусна в продажба и абонаментни карти за сезон 2024/2025. Визията им е с препратка към историята и 105-ата годишнина от основаването на клуба. Абонаментната карта дава възможност за достъп на всички домакински мачове на отбора във Втора лига. Картите са два вида. VIP картата, която осигурява достъп в сектор „А“ и паркомясто, е на стойност от 349 лева. Сезонната карта е 89 лева и е на доста изгодна цена за верните привърженици на отбора, които планират да наблюдават всички 19 домакински мача на тима през сезона.

Както и до момента, всички деца под 7-годишна възраст ще бъдат допускани безплатно на срещите, но те трябва задължително да бъдат с придружител. Въпреки че е в работен ден, началният час на мача е 18.30 и това ще даде възможност на привържениците на двата клуба да гледат на живо срещата на стадион „Христо Ботев“.

По предварителни данни се очаква двубоят да бъде посетен и от над 100 фенове на „виолетовите“. Предвид това е направена организация и горният южен вход на стадион „Христо Ботев“, разположен на ул. Баба Зара и ул. Митко Палаузов, ще бъде отворен само за гостуващи привърженици. Габровските любители на футбола ще бъдат допускани само през традиционния северен вход (откъм стълбите).

Зареди още

Новини

Купа и три медала за ШК „Орловец 1997“ в Световния ден на шахмата

Published

on

С купа, златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите на ШК „Орловец 1997“ – Габрово Денислав Иванов, Иван и Диана Екимова от шахматен турнир, който се проведе в Казанлък по повод Световния ден на шахмата, 20 юли.

16-годишният Денислав Иванов спечели турнира от 12 до 16 годишна възраст, като без нито една загуба, с 4 победи и три равенства, заслужено се нареди първи и грабна купата, и златния медал.

В турнира за деца до 10 години сребърен медал спечели Иван Екимов, във възрастовата група до 8 години, като с 4 победи и едно равенство заслужено се нареди втори.

Диана Екимова постигна 4 победи от 7 партии и грабна бронзовия медал при момичетата до 10 години.

Освен купи и медали, състезателите получиха и предметни награди, осигурени от организаторите на турнира – ШК „Казанлък 21“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица