Свържи се с нас

Спорт

Габровски колоездач завърши трети в Турция

Published

on

Габровецът Светослав Чанлиев състезаващ се за Коня Торку Шекер Спор /Турция/ завърши трети в  общия старт по колоездене на „Купа Турция”. Двудневното състезание провело се в град Коня предлагаше доста големи височини в първия етап – общ старт с дължина 130 км и критериум.  По стартов лист на линията застанаха 60 състезатели.

По време на общия старт бяха избягали 6-ма състезатели, пет от които от отбора на Бриса Спор и нашият Светослав Чанлиев от Коня Торку Шекер Спор. След мощно и активно водене пръв финалната линия пресече от Назъм Бакърджи с време 03:16:38 сек , втори стана Кемал Кючукбей и двамата от Брисаспор, а Светльо бе на 3:21 сек от първия.

Българските участници бяха Светослав Чанлиев, Евгени Герганов и Данаил Петров и тримата състезаващи се към Коня Торку Шекер Спор /Турция/. Евгени Герганов завърши 15-ти на 13:11 сек, а Данаил Петров 17-ти на 13:14 сек.

По всичко личеше, че нашенците са все още в много добра форма след 47-то издание на Президентската Колоездачна обиколка на Турция. Редно е да се отбележи, че Светослав Чанлиев се представи повече от добре и продължава да се изкачва нагоре във своите успехи.

Втория ден се проведе коло-критериум от 12 обиколки по улиците на град Коня. Общата дължина на критериума бе 41 километра. Най-бързо обиколките направи Али Раза Танриверди от Коджа ели Бриса спор, за 57:56 сек, а нашите момчета бяха с групата и се подредиха съответно Евгени Герганов 18-ти, Светослав Чанлиев 19-ти и Данаил Петров 20-ти.

Интересното за феновете на Светослав Чанлиев е факта, че той активно се подготвя физически за повечето състезания на територията на Турция. Най-голямо впечатление правят високо категоризираните „Обиколка на Тракия” и „Обиколка на Спарта” – 2.2 по UCI календара.

Новини

Кметът на Трявна бе удостоен с плакет от БФЛА

Published

on

Кметът на Трявна бе удостоен с почетен плакет за приноса си към развитието на леката атлетика и подпомагането на талантливите ни български деца. Призът бе връчен от президента на БФЛА, балканската федерация и европейската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов по време на годишното общо събрание на федерацията, което се проведе в хотел “Панорама” в Трявна в края на миналата седмица.

„За втори път сме тук в Трявна, наистина се гордеем, защото когато започнахме изнесените общи събрания през 2004 г., извън София, аз не си спомням някъде да сме повтаряли и сега за първи път всъщност правим събранието отново на място, където преди сме го правили – преди 15 години бяхме тук в Трявна, 2007 г., сега сме отново в Трявна. Това е показателно. И аз съм изключително благодарен, че дадохте място на най-висшият форум на нашето атлетическо семейство да се съберем в Трявна и това е така най-малкото, което можем да Ви поднесем в знак на нашата благодарност!” сподели президентът на БФЛА при връчването на плакета на Силвия Кръстева.

Кметът на Трявна също изрази своята благодарност за оказаното уважение и подчерта, че развитието на леката атлетика е взаимно и двете страни ще продължават в тази посока.

„Първо искам да споделя, че винаги сте добре дошли в нашия град! Надявам се освен с прекрасната лекоатлетическа писта, която имаме, Трявна да Ви впечатли и с културата, с духа, който носи нашия възрожденски град без значение по какъв повод сте тук! Искам да изкажа благодарността си на г-н Карамаринов, затова че втори път след толкова много време сте в Трявна. Надявам се така да помогнете малко на нашия град и да повдигнете духа ни като водите тези, които тренирате тук в Трявна, за да може и ние също да получим това, което можем от Вас. Пожелавам успех и на добър час на БФЛА, защото всички знаем, че спортът дава много“, заяви г-жа Силвия Кръстева.

По време на откриването на общото събрание стана ясно, че Трявна може да се превърне и в един от символите на леката атлетика. Президентът на БФЛА подчерта, че тук има изключително талантливи състезатели и градът има всички предпоставки за развитие на спорта, след като през 2007 г. общинското ръководство и федерацията дадоха зелена светлина в осъществяването на модерната спортна база в Трявна.

“Винаги след Общо събрание в този град се случва нещо – в Трявна след общото събрание дадохме зелена светлина на тази писта, всъщност г-жо кмет трябва да видим какво ще се случи след това събрание”, постави въпроса пред кмета на Трявна г-н Добромир Карамаринов.

„Следващото нещо, което трябва да се случи е да имаме една прекрасна спортна зала поне докато съм в общината обещавам да се боря и да допълня, че искам лично да благодаря на г-н Кристиян Генев и на г-н Васил Донев за това, което правят за нашите деца в Трявна”, завърши Силвия Кръстева.

За своя принос към развитието на леката атлетика и оказаното съдействие при провеждането на общото събрание на БФЛА с почетен плакет бе удостоен и г-н Васил Донев – член на Управителния съвет на Спортен клуб по лека атлетика “Хаммер-ХБ-Трявна”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово става домакин на първия по рода си кеч семинар в България

Published

on

Днес, 17-ти май, Ден на българския спорт и празник на Габрово, с гордост обявяваме първия в новата история на България семинар по кеч! Област Габрово е дала на света българската кеч легенда Дан Колов, а сега нейният най-голям град ще посрещне историческото събитие и възроди жанра в България.

Тренировките ще се проведат на 24 септември (събота) в Спортна зала „Христо Ботев“ и ще бъдат водени от българската звезда Дъмян Тангра (Damyan Tangra).

Кечът е уникален по рода си развлекателен жанр, еволюирал през годините от боен спорт в уникално шоу, комбиниращо бойни изкуства, театър и епизодичен телевизионен разказ.

България има голям принос към развитието му, като страната ни е представяна в глобален мащаб от имена като Дан Колов, Никола Петров, Петър Ферещанов, като дори американската легенда Андре Гиганта е с български корени.

В днешно време кечът продължава да привлича публика от всички възрасти по целия свят, благодарение на пленителни образи, драматични обрати, комични моменти, атлетизъм и невероятни каскади.

Дъмян Тангра, познат на американската публика като Деймиън Тангра, е сред няколкото български кечисти, които изгряват на съвременната сцена по стъпките на Мирослав Барняшев.

Прозвището му в Щатите е „The Mat Scientist“ („Учен на ринга“) заради разнообразния му боен стил и иновативност в битките. Тангра владее различни техники от кеча и бойните изкуства и е добре запознат с всички аспекти на спортното шоу.

Семинарът ще включва физическа тренировка – кардио, основни хватки и движения, базисни падания (bumps) и сюжетни похвати на ринга и извън него. Освен това, Дъмян Тангра ще проведе и лекторна част за психологията на кеча и изграждането на герои (и злодеи).

За да могат да участват във всяко упражнение и да извлекат максимума от семинара се препоръчва трениращите да са в добра физическа кондиция, но за тези, които са възпрепятствани да участват във физическата част на семинара е предвидена възможността да присъстват като зрители срещу намалена цена на билета.

Повече информация за семинара и цените на билетите ще бъде публикувана идните седмици в каналите на Българска кеч академия:
Facebook: @WrestlingAcademyBG
Instagram: @WrestlingAcademyBG

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна ще домакинства международен детски шахматен турнир

Published

on

Два дни Трявна ще бъде център на една от най-обичаните настолни логически игри за двама – шахматът! Международният детски шахматен турнир “Слънцата на Трявна”, който се утвърди през последните години като един от най-големите и най-желани детски турнири на шахматната карта на България ще се проведе на 14 и 15 май в хотел “Сезони” в Трявна.

Единадесетото издание ще събере 80 талантливи деца от цяла България, на възраст между 8 и 14 години, които вече са доказали своите умения и логически ходове на черно-бялата дъска. По традиция турнирът ще бъде официално открит от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, която точно в 10:00 ч. ще направи първия ход на първа дъска.

“Слънцата на Трявна” е валиден за международното ЕЛО. И тази година шахматните игри между децата ще се проведат по Швейцарската система в 6 кръга при контрола на игра 60 минути + 30 секунди добавка на ход. За стриктното спазване на правилата ще следят международните съдии Николай Йорданов и Светла Йорданова, които също се превърнаха в неизменна част от Международния детски турнир “Слънцата на Трявна” и контролират играта през последните години.

За най-добрите малки шахматисти са предвидени купи, медали и грамоти, които ще бъдат връчени при официалното закриване на тазгодишното издание на турнира на 15 май от 18:00 ч. в хотел “Сезони”.

Пълната програма на турнира можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица