Свържи се с нас

Общество

Кирил Добрев: В класната стая стои бъдещето на България!

Published

on

снимка: БСП – Габрово, Архив

снимка: БСП – Габрово, Архив

Уважаеми учители, преподаватели, хора на изкуството и културата, читалищните дейци,
Уважаеми граждани от област Габрово,

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Днес се прекланяме пред великото дело на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий и изказваме уважението си към съвременните просветители – представителите на българската култура, наука, образование и изкуство.

Уважаеми учители, 24-ти май отново е повод да признаем, че сме Ви длъжници – длъжници, заради нелеките условия, в които работите, заради закъснялото или недостатъчно уважение. Вие сте специални не само на този ден, защото професията Ви изисква да давате не само знания, но и сърце. Специални сте, защото във Вашата класна стая стои бъдещето на страната ни – бъдещите лекари, инженери, учители, лидери на България. Пожелавам Ви да посрещнете празника със самочувствие и по-често да виждате обичта и признанието в очите на учениците си и техните родители.

Уважаеми ученици, на Вас пожелавам любопитство, ентусиазъм и трудолюбие, защото успехът обича смелите, но и трудолюбиви хора.

Уважаеми граждани от област Габрово, днес всички имаме повод за гордост и самочувствие, защото и ”ний сме дали нещо на света и на вси славяни, книги да четат”. Пожелавам Ви на този ден да забравим за разделението и проблемите, да се почувстваме горди потомци на славно минало, да пазим традицията и българщината.

С уважение: Кирил Добрев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Гербът на Габрово стана на 85 години

Published

on

На 28 септември преди 85 години Габровският градски общински съвет приема първия герб на града, който след различни превратности се запазва до днес. През 1934 г., по предложение на кмета Илия Кожухаров, общинският съвет обявява конкурс за изработване на герб на града.

Изработена е програма за провеждане на конкурса, съгласувана със Съюза на габровските индустриалци, директора на Априловската гимназия и на Местния занаятчийски комитет. Програмата е разпратена до учители по рисуване в страната.

Към обявения конкурс интерес проявява големият български художник-декоратор проф. Харалампи Тачев – един от първите български модернисти. Той е автор на редица знакови произведения, сред които проектът за герб на София и оригиналът на Манифеста за обявяване независимостта на България.

Утвърждава се като един от големите експерти по хералдика в България. До 28 февруари 1935 г. за конкурса постъпват 34 проекта. На 2 март с.г. авторитетна комисия, с председател кмета Илия Кожухаров, се събира на заседание и преглежда представените проекти.

Първа премия е дадена на проекта на проф. Харалампи К. Тачев от София, втора – на Иван Захариев, художник и учител по рисуване в Априловската гимназия – Габрово, и трета – на Иван Манев, художник от София.

Комисията препоръчва на Габровския общински съвет гербът да се изработи по проекта, получил първа премия, но в него да се направят поправки, като се използват символи от другите два проекта. Според препоръките на комисията, гербът е преработен от Иван Захариев.

Пълният текст на материала, подготвен от Иван Постомпиров, главен уредник в РИМ – Габрово, може да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Помогнете, търси се кръв!

Published

on

Търси се кръв за Иван Тодоров Иванов, пострадал при тежка катастрофа. Мъжът е настанен в отделението по „Реанимация“ в габровската болница и спешно се налага да му бъде прелята кръв от кръвна група Б – (отрицателна).

За контакт можете да се обръщате на тел.: 0899 303030.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи в Кръвния център, към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

Зареди още

Новини

„Доза щастие“ развълнува младите в Габрово

Published

on

В зала „ Възраждане“ се състоя прожекция на филма на режисьора Яна Титова „Доза щастие“. Събитието беше организирано от Младежки съвет по наркотични вещества и Превантивно информационен център към Община Габрово, като част от кампанията на фондация „От другата страна“ и NO BLINK Studio.

Зрителите за пореден път останаха развълнувани от завладяващата история на журналистката Весела Тотева и нейната дългогодишна борба с хероиновата зависимост.

Непосредствено след края на филма се проведе дискусия, участие в която взеха дъщерята на Веси и изпълняваща главната роля в продукцията Валентина Каролева, Светла Иванова – жена , сблъскала се и преодоляла пътя на зависимостта и Марина Попова, терапевт и консултант в Националната информационна линия по наркотиците, алкохола и хазарта.

Чрез емоционален разговор беше засегната темата, свързана със зависимостта през гледните точки на майка и на дъщеря.

„Единствената ми мисъл , когато бях дете, беше, че мама е болна и аз трябва да ѝ помогна, но не знаех как. Беше ме страх да не я загубя“, сподели актрисата. В отговор Светла Иванова добави, че най- тежките думи, които е чувала от собствената си дъщеря са „Мамо, не искам да умираш!“. Тя разказа на публиката за своя път, свързан със зависимостите и колко трудно е всъщност да се отделиш от един такъв свят, както физически, така и психически.

Психоложката Марина Попова разказа повече за работата си с близки на зависими и призова младите хора да бъдат разумни, внимателни и отговорни към самите себе си. Публиката също зададе своите въпроси, свързани с филма и превенцията на зависимости, на които екипът от експерти отговори с максимална точност.

В края на срещата посетителите имаха шанс за автограф и снимка с актрисата. Това беше една вълнуваща и полезна за габровските младежи среща.

Автор: Христиана Стойчева, 11 „А“ клас,
Национална Априловска гимназия,
участник в Клуб по „Журналистика“ към НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица