Свържи се с нас

Общество

Да подкрепим Ивка!

Published

on

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

23-годишната Ива от Габрово има нужда от помощ. Необходими са средства за възстановяване и лечение след тежка катастрофа.

Ивка учи в Медицински Университет – Варна, 5-ти курс стоматология.

Има желанието да специализира в чужбина и да израства професионално.

Но това въобще не описва същността й. Тя е много мила и отзивчива. Един лъчезарен човек, готов винаги да помогне.

Усмивката й постоянно е на лицето й, дори в трудните моменти. През декември тя претърпява катастрофа.

Преминава през няколко операции. Има тежка черепно-мозъчна травма. Оттогава е в кома и на изкуствено дишане. Нека подкрепим Ива в предстоящото й възстановяване и лечение.

„Ива все още е в реанимацията на окръжна болница във Варна. Лекарите се опитват да възстановят естественото дишане. Всички се надяваме това да стане бързо и ако може тя да се събуди. В нейното състояние конкретна прогноза липсва, тъй като всеки се възстановява по различен начин.

След като възстановят дишането ще я изпишат от болницата. Поддръжката и рехабилитацията на пациент в будна кома вкъщи е от 3 до 5 хил. лева месечно, по думи на хора минали по този ужасен път. Затова организираме кампания за набиране на средства.

В България няма специализиран рехабилитационен център,а настаняване в чужбина коства много повече средства. Цените варират от 9 до 30 хил. лв. на месец.

Също така й предстои пластична операция за затваряне на черепа и присадка. Най-вече се молим като се събуди да няма неврологични увреждания и да бъде същият прекрасен човек.“

Всеки, който желае да подкрепи Ивка може да дари онлайн чрез epay, paypal, gofundme, indiegogo life.

  • Банков превод по дарителска сметка:

Титуляр: IVETA VALERIEVA KABAKCHIEVA
IBAN: BG04STSA93000022478022
BIC: STSABGSF  Банка ДСК
www.supportforivka.eu

  • В брой на родителите:

Мариана Кабакчиева
тел:.0988/ 734 467

Новини

Пролетна инициатива в Трявна преди Седмицата на гората

Published

on

Днес, 21 март, Община Трявна постави начало на поредната си зелена инициатива, свързана с облагородяването на парковите пространства из Централната градска част и поддържането на чистия и приветлив вид на възрожденския ни град.

Кампанията, която е обвързана и с предстоящата Седмица на гората у нас, осигури общо 25 дръвчета от вида японска вишна, червенолистна слива и облагороден ацер, които бяха разпределени за засаждане в парка на Етнографския комплекс и района на НГПИ „Тревненска школа“.

В тазгодишната пролетна инициатива активно се включиха кметът и зам.-кметът на община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна, кметски наместници, както и служители на общинска администрация Трявна, които показаха, че отговорността и грижата за средата, в която живеем, е на всички нас.

Работата по облагородяването на Централната градска част започна още от рано сутринта. Почистени бяха парковете и градинките пред сградата на Община Трявна, Районен съд – Трявна, сградата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна, паметниците на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, паметен мемориал „Стена на храбростта“, както и градинките по ул. „Крайбрежна“, ул. „Бачо Киро“, ул. „Ангел Кънчев“ и Етнографски комплекс.

Служители на общинска администрация Трявна успяха да почистят и ул. „Лясков дял“, в района на металната пасарелка и ЖП линията, от избуяла храстова и дървесна растителност.

В района на НГПИ „Тревненска школа“ бяха засети 7 бр. облагороден ацер, а парковото пространство до новата пешеходна зона ще красят общо 18 дръвчета, от вида японска вишна и червенолистна слива. Пролетното облагородяване в Община Трявна продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 70 дървета ще бъдат засадени тази седмица в Габрово

Published

on

Над 70 дървета ще бъдат засадени през седмицата на различни локации в града. Японска вишна, шестил, бреза, амброво дърво и декоративен глог са част от видовете, които ще допълнят озеленяването в Габрово.

На 22-ри март представители на габровска мебелна фирма ще засадят 12 дръвчета, дарени от тях за озеленяване в района на междублоковите пространства на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

Миналата година зоната беше цялостно благоустроена, извършен бе ремонт на уличните и тротоарните настилки, включително на междублоковите пространства.

Общинско предприятие „Благоустрояване“ извърши подготвителни дейности за засаждане на растителност в определените зелени зони в района на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

Дейностите включват насипване на почва и компост, фрезоване и подравняване на терените. През тази година предприятието ще извърши засаждане на декоративни храсти с последващо мулчиране на ивиците жив плет.

Предвидено е поставяне на кашпи с цветя и многогодишна растителност успоредно на тротоарите, както и монтиране на нови пейки, които ще бъдат изработени от ОП „Благоустрояване“.

По случай Деня на социалния работник, представители на заведенията за социални услуги в Габрово ще засадят в дворовете на институциите си 37 дървета и увивни храсти, осигурени от ОП „Благоустрояване“.

Кампанията ще се проведе на 22-ри март. В края на седмицата деца, родители и учители от ДГ „Дъга“ ще засадят над 30 дървета, осигурени от ОП „Благоустрояване“, в облагородените пространства на ул. “Свищовска“ 59 – 67.

В района беше извършен цялостен ремонт на междублоковите пространства, изградени бяха тротоари и енергоспестяващо осветление, монтирани са изцяло нови съоръжения на детските площадки, изградена е и фитнес площадка на открито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Стотици деца в неравностойно положение получиха плюшени мечета

Published

on

Стотици деца, в неравностойно положение, получиха плюшени мечета, събрани в кампанията на Областна администрация- Габрово.

През декември 2022 г. Областна администрация- Габрово стартира кампания за събиране на плюшени мечета.

Играчките станаха част от празничната украса на институцията, която радваше малки и големи в дните преди Коледа. Към инициатива се присъедини и групата “ Добрини за Габрово“, създадена от Жанета Кирчева.

„Събрани бяха стотици плюшени играчки. Дарителите носеха мечоци от различни населени места в областта, като пристигнаха още от София и Велико Търново“, сподели Кирчева. Тя допълни, че смислените каузи лесно увличат хората и продължават във времето.

“В дните преди Коледа, част от играчките зарадваха малчугани в неравностойно положение в Севлиево с помощта на Гражданско сдружение „За Севлиево“. Мечоци бяха дарени в болниците в Габрово и в Севлиево. През февруари играчки отпътуваха за Турция, където бяха раздадени във вилает Хатай. Днес мечета получиха и децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Габрово. 27 малчугани, разпределени в базите на ул. „Мирни дни“ № 1А и на ул. „Хризантема“ № 27, вече се радват на новите си плюшени приятели.“,обясни областният управител Кристина Сидорова и благодари на всички дарители.

Следваща седмица играчки ще бъдат раздадени на социално слаби семейства в Габрово, в SOS Детско селище Трявна и в Центъра за обществена подкрепа в Дряново. С инициативата Областна администрация Габрово отбеляза и 95- годишнината на „Къщичката в къта на Пух“- книга за любимото на поколения по цял свят мече.

Както пише нейният автор Алън Милн: „Това не е истинско Сбогуване, защото Гората ще бъде винаги… тук… и всеки, който обича Мечета, може да ги намери. “

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица