Свържи се с нас

Общество

Кръгла маса на тема:„Управление и предприемачество в публичната администрация” в ТУ – Габрово

Published

on

Практически приложения за развитие на знания и умения, необходими на държавния служител в административните структури в условията на модернизиращата се публична администрация в България, бяха представени на семинар – кръгла маса, проведен днес в Технически университет-Габрово. В рамките на два дена студенти и представители на Община Габрово, и Община Трявна ще бъдат запознати с добрите практики при управлението на публичния сектор. Форумът, на който специален лектор бе проф.д – р Хелмут Хоп – от Висшето училище по публична администрация и финанси в немския град Лудвигсбург, се организира в рамките на проeкт „Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България”.

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

Published

on

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. Остеопорозата е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните.

В средата на века се очаква да заеме първо място, поради увеличената продължителност на живот и застаряване на населението. При остеопороза в резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си, нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането.

Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания особено в областта на киткате, гръбнака и тазобедрените кости. Остеопорозата се нарича още тихата епидемия и дълго време заболяването може да остане скрито, без проявена симптоматика.

От първостепенно значение е активната профилактика, включваща разработване на програма за здравословно хранене с храни богати на калций, фосфор, силиций, витамин D и С. Здравословното хранене съчетано с активна двигателна активност чрез разходки на открито, някои видове спорт, активни спортни занимания още от най-ранна детска възраст повишава спортната култура на децата и подрастващите.

И след като знаем, че остеопорозата може дълго време да остане скрита без да има проявена симптоматика, необходимо е да се ограничават вредните поведенчески навици- тютюнопушене, злоупотреба с алкохолни и кофеинови напитки, ниска двигателна активност и др.

Активната превенция и редовното провеждане на скрининг тестове елиминира риска за отключване на остеопороза, както и за неблагоприятните здравни, социални и психологически последици за хората в зряла възраст.

Не са малко и заболяванията на опорно-двигателния апарат като резултат от остеопороза водещи до трайна инвалидизация, а много често и до смърт.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола.

При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените. Това налага актива борба за недопускане на тютюнопуше и употреба на алкохол при подрастващите, оптимален прием на калций и vit.D, фосфор, в съчетание с подходящ вид спорт снижава риска от развитие на остеопороза и други ХНБ в зряла възраст.

Най-често жените, които отключват остеопороза, разбират за това след като претърпят някаква сериозна травма на опорно-двигателния апарат. В повечето случаи заболяването е прогресирало в много висока степен, което затруднява прогнозата и изхода след проведения курс на лечение.

Необходима е активна превенция на остеопорозата от най-ранна възраст и сред всички слоеве от населението за повишаване на здравната информираност, съчетана със скриниг тестове, както и повишаване на личната отговорност за отстраняване на вредните поведенчески фактори.

С напредване на възрастта рязко се увеличава риска от остеопороза, инфаркти, инсулти и туморни заболявания. Редовното раздвижване и умерено физическо натоварване могат да ни предпазят от тези болести на 21 век. Не е късно да се погрижим за себе си на 40, 50 и на 60 години, а когато системно спортуваме ще се радваме на добро здраве и активно дълголетие. Това може да стане като включим в ежедневието си упражнения или разходки на открито.

Полезни са също така и туристическите походи, планински разходки, а това което всички можем да правим е да ходим поне един час дневно пеша.

Запомнете: Храната и физическата активност са основна сила на профилактиката!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица