Свържи се с нас

Общество

Търси се социален асистент

Published

on

Търси се социален асистент за гледане на мъж в неравностойно положение. Ангажиментът е почасов, 5 часа на ден. Нуждаещият се е живущ в центъра на Габрово.

Осигурено е заплащане за полаганите грижи.

При изявен интерес можете да позвъните на телефон: 0896 799 077.

Новини

ИОУ „Христо Ботев“ – Габрово чества своята 161-ва годишнина

Published

on

На  2-ри юни Иновативно основно училище (ИОУ) „Христо Ботев“ – Габрово по традиция тържествено отбеляза своята 161-ва годишнина от основаването си с празнична програма „Живеем в земята на Ботев“.

В този ден всички учители, ученици и служители отново отдадоха своята почит пред живота и дейността на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев. Смирено сведоха глави в знак на преклонение и уважение към всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата на България. За да я има родината – България – съвременна, древна и млада.

Честването на празника на училището беше достойно отбелязано с богата гама от инициативи в  „Седмица на Ботев“ от 26 май до 2 юни. Учениците от 5-ти до 7- ми клас написаха прекрасни есета на тема „Живеем в земята на Ботев“. Отличените есета бяха представени, в тържествената програма на 2-ри юни, от своите авторки: Виктория Ганева, Ралица Колева, Ростислава Пашова и Светлозара Андреева от 7-ми клас. Изработени бяха и рисунки, на тема “Достойни Ботевци“. Най- красивите от тях бяха подредени в едноименната изложба, организирана в централното фоайе на училището.

Във всички класни стаи, учениците изработиха и поставиха тематични табла за живота и делото на великия революционер Христо Ботев. Част от тях са поставени и във фоайетата на етажите на училището. 

По график, за всички класове, беше организирано и посещение на училищния музей, където учениците се запознаха с историята на училището. 

На 1-ви юни, в чест на патрона на училището Христо Ботев, бяха представени  презентациите „Биография и родословно дърво на Христо Ботев“, „Христо Ботев в борбата за свобода“ и „В памет на Христо Ботев“. Те също бяха изработени от учениците  с много старание и ентусиазъм.  

На 2-ри юни учениците от ИОУ „Христо Ботев“- Габрово отбелязаха патронния празник на училището. Тържествено слово, по случай Деня на Ботев и 161-вата годишнина от основаването на училището, поднесе директорът на училището Марияна Колева.

Честването продължи с прекрасна художествено-музикална програма с песни и стихове на  Христо Ботев. След нея бяха поднесени цветя пред паметните плочи на загиналите във войните през 1912- 1918 година и паметната плоча на патрона на училището Христо Ботев.

В 12.00 часа, едновременно със сирените, всички отдадоха своята почит с едноминутно мълчание в чест на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев и  загиналите за Свободата на България. 

На 2-ри юни от 18.00 часа ИОУ „Христо Ботев“- Габрово ще вземе участие и в програмата  в зала „Възраждане“ и тържественото поклонение „Ден на Ботев и загиналите за свободата“, организирани с любезното съдействие на Община Габрово  и Регионален клон „Цанко Дюстабанов“.

Автор:
Божидара Георгиева – педагогически съветник.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово почете Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта

Published

on

Денят на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта – 2 юни, беше почетен и в Габрово. Общоградското поклонение се състоя пред паметника на Никола Войновски, военен командир и знаменосец в Ботевата чета.

Там граждани, организации, представители на политически партии, държавни и общински институции засвидетелстваха своята признателност пред паметта на героите, дали живота си в името на България.

Точно в 12.00 часа сирените, в продължение на три минути, оповестиха отдаването на почит в цялата страна.

Церемонията беше уважена от областния управител на Габрово Кристина Сидорова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, кметът на Габрово Таня Христова и заместниците ѝ арх. Николай Меразчиев, Невена Минева, Мария Йозова, общинските съветници от БСП Николай Григоров, Веселин Данчев и Диляна Стефанова от МК ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ (ВМРО-БНД, СДС), представители на Военното окръжие, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева и главния експерт Венета Георгиева, директора на РИМ – Габрово Росен Йосифов, директора на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев и др.

В поклонението участие взеха представители на Младежкия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и Регионалния клон „Цанко Дюстабанов“ – Габрово, които построиха почетен караул.

С цветя и минута мълчание, под музикалния съпровод на оркестър „Габрово“, присъстващите изразиха своето уважение, прекланяйки се пред подвига на участника в Ботевата чета.

Вечерта в зала „Възраждане“ членовете на Национално дружество „Традиция“ клон Габрово организират събитие, посветено на подвига на Христо Ботев и загинали за нашата свобода Априлски мъченици, подкрепено от Община Габрово.

В него участват и ученици от Основно училище „Христо Ботев“ – Габрово, които в този ден отбелязват своя патронен празник. По време на събитието ще звучи поезия, ще се изпълнява патриотична музика, ще бъдат представени есета, на тема „Живеем в земята на Ботев“.

Ще бъде представена още и премиерата на филма за Априлското въстание в Габрово, реализиран през 2022 г. от Регионален клон „Цанко Дюстабанов“ към Национално дружество „Традиция“, по идея на Антон Колев. В екранизацията се отразяват отминали събития от бунтовната пролет на 1876 година в Габрово и нашия край. Началото е 18.00 ч., а входът е свободен.

За 2 юни цветя бяха поднесени и в Иновативно основно училище “Христо Ботев” в Габрово. Училището днес отбелязва своя патронен празник и 161 години от създаването си.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Днес е 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта на България

Published

on

Денят на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България 2 юни, ще бъде отбелязан в Габрово. Общоградският ритуал ще се проведе пред паметника на Никола Войновски, военен командир в Ботевата чета, от 12.00 часа, в района на Боровския мост.

Участие в него ще вземат представители на Младежкия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и Регионалния клон „Цанко Дюстабанов“ – Габрово.

Цветя ще бъдат поднесени и на паметната плоча пред Основно училище “Христо Ботев” в Габрово. Училището днес отбелязва своя патронен празник и 161 години от създаването си.

Вечерта, от 18.00 часа, в зала „Възраждане“, съвместно с ОУ „Христо Ботев“ и с любезното съдействие на Община Габрово, Регионален клон „Цанко Дюстабанов“ организира тържествено поклонение, озаглавено „Ден на Ботев и загиналите за Свободата“.

В програмата му са включени рецитали на стихотворения на поета – революционер Христо Ботев, представяния на есета на ученици, разказ за живота на Ботеви четници от нашия град и видни участници в Априлско въстание, както и прожекция на филма „Априлско въстание в Габрово“. Ще бъде отслужена и панихида за загиналите.

На 2 юни почитаме с мълчание и гордост героите си. Точно в 12.00 часа, в цялата страна, в продължение на три минути ще бъдат пуснати сирените в знак на почит към паметта на знайните и незнайни герои, отдали живота си за Свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете и самолетите, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна е даден на 2 юни 1948 г. Датата е обявена за Ден на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта на България, с решение на Министерски съвет от 31 май 1993 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица