Свържи се с нас

Новини

Представиха идеята за изграждане на паметник на д-р Никола Василиади

Published

on

Проект за изграждането на паметник на патрона на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в двора на школото, бе представен от инициаторите на родолюбивото дело – Сдружение „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“.

Събитието събра представители на местната власт, бизнеса, културни институции, благотворителни организации и бивши възпитаници на училището. Областният управител на Габрово Кристина Сидорова поздрави двигателите на инициативата и пое ангажимент Областна администрация – Габрово да съдейства в рамките на законовите правомощията, с които разполага.

„Паметта за светлите личности от нашето минало дарява и светло бъдеще за нас като нация“, каза още Сидорова.

Ренета Радичкова, председател на Сдружението и дългогодишен преподавател в гимназията, припомни приноса на д-р Никола Василиади, който е дарил цялото си състояние за изграждането на едно „политехническо или занаятчийско училище“в родния град на баща му Васил Георгюв (Василия Георгеску).

Първото дарение за каузата е вече факт. То е от видния общественик и бизнесмен Стефан Моров, в размер на 10 000 лв. Ренета Радичкова му връчи свидетелство и разясни, че всички дарители получават документ за средствата, които предоставят. Когато сумата надвишава 500 лв, се съставя и договор за дарение.

Проектната стойност на монумента е около 70 000 лв. „Стартира се с мащаб 1:10, а после се изготвя и модел в мащаб 1:5“, обясни скулпторът Адриан Новаков. Той се е заел със задачата за създаването му, а проектното предложение, което възлиза на 8 000 лв, ще бъде неговото дарение за каузата.

Новаков е създател на паметника на Пенчо Семов, вечния огън в Паметника на свободата на връх Шипка и паметниците на Пенчо Славейков в Трявна и в Милано. За настоящия проект скулпторът залага на фигурална композиция, която представя Никола Василиади в цял ръст. За целта следва да се издирят пропорциите на тялото му и да се следват наличните образци на лика на видния благодетел.

Заместник – кметът на Габрово арх. Николай Меразчиев разясни, че в Общината е внесено предложение, което е приветствано и подкрепено от местната власт. Проведени са заседания на Общински експертен съвет по устройство на територията и на Комисията за разглеждане на въпросите за паметниците.

Д-р Никола Василиади е роден през 1822 година в Букурещ. Гимназиалното си образование завършва в същия град, а после следва медицина в Атина, Париж и Берлин. Има медицинска практика в Букурещ. Там се запознава с много от пребиваващите българи като Евлоги Георгиев, д-р Г.Атанасович, Стати Станкович, Юрдан х. Димитров, д-р Петър Протич. Те са свързани и в завета на доктора, като Евлоги Георгиев е легатор на завещанието му заедно с Георги Атанасович. Патронът на техническата гимназия не е работил в Габрово. В Царство България практикува хуманната си професия в Дупница, където пребивава след Освобождението. Член е на настоятелството на болницата „Свети безсребреници Козма и Дамян“ в Търново. Земният му път завършва в родния му град Букурещ през 1882. Година по- рано д-р Никола Василиади изготвя и подписва своето завещание, в което дарява двата си хотела в Букурещ за изграждането на техническото училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица