Свържи се с нас

Икономика

Калоян Паргов представи СИНПИ в Габрово

Published

on

Основателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов представи в Габрово създадената наскоро организация с нестопанска цел за развитие и разпространение на експертни познания по ключови въпроси.

Заедно с него, за да споделят повече за дейността, целите, задачите, мисията и лицата, стоящи зад Стратегическия институт в нашия град, снощи бяха още проф. д-р Ваня Добрева и психологът Христо Монов.

Целта на СИНПИ е да се превърне в независим национален форум за идеи и реформи във всички сфери, а в състава му влизат експерти от различни политически сили. Мисията му е да бъде свързващото звено между държавата, различните социални групи, граждански и браншови организации, в намирането на решения за държавното управление, поясни Паргов.

„България има нужда от отговорни и компетентни правителства, служещи единствено на българските национални интереси. Правителства, правещи страната ни икономически по-силна, индустриално по-модерна, социално по-справедлива, в международен план по-ценена и уважавана“, заяви основателят на СИНПИ и продължи – „Съзнаваме, че сега съществува вакуум в областта на стратегическите изследвания, държавното управление и предлаганите национални политики. Откроява се съществена липса на синхрон между научния и експертен потенциал от една страна и предлаганите национални политики на местно и национално равнище от друга.“

По думите му Стратегическият институт ще служи като форум на високо ниво за размисъл, изследване и диалог.

В него академичните постижения, опитните инициатори и изпълнители на политики и други граждани, от всички сфери на живота, ще се срещат, за да разсъждават и обменят идеи по големи обществени проблеми, особено що се касае до развитието на България и Балканите.

„Нашата визия е да бъдем партньор в развитието и разпространението на експертни познания по стратегически въпроси от важност за политическите, бизнес и академическите лидери. Да подпомагаме успешно вземането на решения в областта на икономическата и социална политика и развитието на България, Балканите и Европейския съюз“, добави още Калоян Паргов.

Освен Паргов, в Управителния съвет на СИНПИ са: бившата здравна министърка д-р Таня Андреева, проф. д-р Ваня Добрева, която бе зам.-министър на образованието, преподавателят по политически науки Христо Господинов и посланик Чавдар Минчев, председател на Национална асоциация за международни отношения. Членове на института са представители на целия политически спектър. Сред тях са министрите на регионалното развитие и на финансите от второто служебно правителство на Стефан Янев – Даниела Вeзиева и Валери Белчев, Иван Велков – бивш общински съветник от Зелените в СОС и председател на FIABCI България – българското поделение на Международната федерация за недвижими имоти, ексдепутат от ВМРО Мирослав Мурджов, бившият евродепутат от ДПС чл. кор. проф. Владко Панайотов, бившият зам. – областен управител на София от НФСБ Николай Марков, настоящият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, политолозите Татяна Буруджиева и Страхил Делийски, социологът Юрий Асланов, психологът Христо Монов и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица