Свържи се с нас

Новини

Открит урок в Национална Априловска гимназия за Деня на Европа и годината на младежта

Published

on

Днес, 9 май, областният управител на Габрово Ралица Манолова гостува в часа по „Журналистика“ на учениците от 9 „А“ клас в Национална Априловска гимназия. Поводът за срещата бе Денят на Европа и Европейската година на младежта. Откритият урок на деветокласниците бе уважен и от директора на НАГ г-жа Елвира Христова.

„Идеята на този ден е да ни напомня колко е важен мирът, разбирателството между отделните държави и колко е важно да имаме възможността да пътуваме свободно и без граници – да споделяме, да се срещаме с различни хора, да трупаме впечатления и опит“ – каза Ралица Манолова и разказа на учениците, че Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа.

На 9 май 1950 година е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия, Белгия, Холандия, Люксембург и Италия да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасния военен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Хубаво е, че този съюз е като жив организъм и се развива непрекъснато – подчерта областният управител и допълни, че ЕС дава възможност да ни се случват все повече интересни неща.

Ралица Манолова сподели различни инициативи, достъпни за учениците, насочвайки вниманието им към това, че ЕС има безплатна библиотека и онлайн книжарница за всички свои граждани.

Коментирана бе също темата за програмите за ученически обмен, както популярни, известни на всички, така и за такива, които не са достатъчно популярни за тях.

Областният управител насърчи младежите максимално да се възползват от възможностите, които ЕС им предоставя, защото това е изключителна възможност за създаване на приятелства и разширяване на кръгозора.

Манолова призова учениците да бъдат много активни, да споделят какво искат да се случва около тях, да провокират възрастните към това да бъдат по – смели и креативни, да се включват в различни инициативи, да бъдат смели да мечтаят, защото мечтите се сбъдват.

Провокирани от голямата тема за Обединена Европа, в часа по журналистика говориха и за важността от това да бъдем заедно, да бъдем толерантни, солидарни и съпричастни към всичко около нас – в семейството, в клас, в училище, в блока, където живеем, в града ни – да не сме апатични, а да бъдем промяната, която искаме.

„Колкото повече разбирате, че промяната зависи от всички нас, толкова по-лесно ще я реализираме заедно. Търсете информацията, която може да ви е от помощ, защото тя е навсякъде около вас. Тя е всичко – отваря врати и дава възможности. Но, нека е проверена и истинска!“, призова областният управител и отправи покана следващият път учениците да гостуват в Областна администрация.

Всички участници в часа, посветен на Деня на Европа, получиха подарък – тематични издания от информационния център към Европейската комисия в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица