Свържи се с нас

Новини

Открит урок в Национална Априловска гимназия за Деня на Европа и годината на младежта

Published

on

Днес, 9 май, областният управител на Габрово Ралица Манолова гостува в часа по „Журналистика“ на учениците от 9 „А“ клас в Национална Априловска гимназия. Поводът за срещата бе Денят на Европа и Европейската година на младежта. Откритият урок на деветокласниците бе уважен и от директора на НАГ г-жа Елвира Христова.

„Идеята на този ден е да ни напомня колко е важен мирът, разбирателството между отделните държави и колко е важно да имаме възможността да пътуваме свободно и без граници – да споделяме, да се срещаме с различни хора, да трупаме впечатления и опит“ – каза Ралица Манолова и разказа на учениците, че Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа.

На 9 май 1950 година е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия, Белгия, Холандия, Люксембург и Италия да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасния военен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Хубаво е, че този съюз е като жив организъм и се развива непрекъснато – подчерта областният управител и допълни, че ЕС дава възможност да ни се случват все повече интересни неща.

Ралица Манолова сподели различни инициативи, достъпни за учениците, насочвайки вниманието им към това, че ЕС има безплатна библиотека и онлайн книжарница за всички свои граждани.

Коментирана бе също темата за програмите за ученически обмен, както популярни, известни на всички, така и за такива, които не са достатъчно популярни за тях.

Областният управител насърчи младежите максимално да се възползват от възможностите, които ЕС им предоставя, защото това е изключителна възможност за създаване на приятелства и разширяване на кръгозора.

Манолова призова учениците да бъдат много активни, да споделят какво искат да се случва около тях, да провокират възрастните към това да бъдат по – смели и креативни, да се включват в различни инициативи, да бъдат смели да мечтаят, защото мечтите се сбъдват.

Провокирани от голямата тема за Обединена Европа, в часа по журналистика говориха и за важността от това да бъдем заедно, да бъдем толерантни, солидарни и съпричастни към всичко около нас – в семейството, в клас, в училище, в блока, където живеем, в града ни – да не сме апатични, а да бъдем промяната, която искаме.

„Колкото повече разбирате, че промяната зависи от всички нас, толкова по-лесно ще я реализираме заедно. Търсете информацията, която може да ви е от помощ, защото тя е навсякъде около вас. Тя е всичко – отваря врати и дава възможности. Но, нека е проверена и истинска!“, призова областният управител и отправи покана следващият път учениците да гостуват в Областна администрация.

Всички участници в часа, посветен на Деня на Европа, получиха подарък – тематични издания от информационния център към Европейската комисия в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица