Свържи се с нас

Новини

Анатоли Илиев хвана за трети път свещения кръст на Богоявление в Трявна

Published

on

26-годишният Анатоли Илиев от Трявна хвана за трети път Свещения кръст на днешния голям християнски празник – Богоявление. В ледените води на р. Тревненска, днес, той смело се хвърли напред, заедно с още осем смелчаци, решили да изпробват късмета си и да се преборят за кръста.

Най-бърз сред тях, обаче, беше Анатоли, който пожела най-вече здраве на себе си, своите близки и на всички тревненци!

“Богоявленският кръст го хващам за трети път и това може само да ме радва! Реших да се хвърля във водите за първи път през 2017 година, за да изпробвам себе си, на какво съм способен и най-вече за здраве! Чувството е невероятно и пожелавам на всички да бъдат благословени, честити и здрави през цялата година!”, сподели Анатоли и добави, че народните поверия са верни и който извади кръста на Йордановден е здрав през цялата година!

Здраве и благоденствие на Анатоли пожелаха също отец Николай, отец Георги и отец Петър, които го поръсиха с китка чемшир и светена вода. Кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева връчи парична награда на първенеца сред младежите и го поздрави за поредния му успех.

“Бъди много здрав, все така уверен в себе си и продължавай в същия дух и занапред! Честит празник!” пожела на късметлията кметът на Община Трявна Силвия Кръстева.

Празникът и ритуалът по хвърляне на Свещения кръст от железния мост до парка зад Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна и тази година събра десетки жители и гости на града. Всички, те, бяха поръсени от тримата свещеници за здраве, които извършиха богоявленски водосвет преди хвърлянето на кръста в студените води на р. Тревненска.

За днешния Йордановден, още от ранни зори, бяха отслужени утринни богослужения, празнична света литургия и велик водосвет в трите храма в Трявна – църква “Св. Георги”, църква “Св. Архангел Михаил” и параклис “Св. Никола”.

Заедно с десетки миряни, кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и зам.-кметът на Община Трявна – г-н Марин Маринов запалиха свещички и се помолиха за здраве и благополучие в църквата “Св. Архангел Михаил”.

“На всички нас, християните, пожелавам да си пожелаем вътре в душите си по-малко страх от това, което се случва с всички нас, всички сме боледували, всички са боледували в миналото и всички ще боледуваме сигурно в бъдещето, защото това са изпитания, които ни карат да станем по-силни, да се обичаме повече вследствие на тези изпитания и да си помагаме още повече!”, обърна се към всички вярващи отец Георги и ги поздрави по повод днешния голям християнски празник, след което миряните си наляха светена вода, която отнесоха в домовете си за здраве.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица