Свържи се с нас

Новини

Габровци искат изкуствени неравности по ул.“Осми март“

Published

on

Жители на габровския квартал „Тлъчници“ настояват по ул.“Осми март“ да бъдат изградени изкуствени неравности, тип за „легнал полицай“. Според хората само чрез поставянето на такива може да се въздейства на недобросъвестните водачи на автомобили, които често пъти взимат участък от пътя с пълна газ, далеч от всякакви правила и закони.

Инциденти не липсват, а предпоставка за възникването им съществува ежедневно, коментират живеещи в района, които ни потърсиха за съдействие, за да дадем гласност на проблема и да му бъде обърнато внимание преди някой невинен гражданин да пострада.

Опасната ситуация датира още от 2019 година, когато в началото на месец юли започва дългоочакван ремонт на асфалтовата настилка по ул. „Осми март“. Макар жителите на квартала да забелязват нередности в изпълнението на ремонтните дейности, проблемът с лошото състояние на пътя е решен.

Завършеният ремонт и доброто състояние на пътната настилка обаче пораждат друга ситуация, вещаеща беди. Липсата на ограничителни знаци и несъобразителността на повечето водачи води до развиване на високи скорости, което увеличава риска от пътни произшествия.

Хора от квартала призовават Общината да предприеме мерки за ограничаване на скоростта в района. Обмислят да стартират подписка, с искане да бъдат изградени изкуствени неравности, най-вече в участъка между номерата от 24 до 64. Живеещите в района са категорични, че „легналите полицаи“ ефективно биха ограничили скоростта в квартала.

На места ширината на пътя е различна и се променя, а спрените от двете страни на платното за движение автомобили допълнително стесняват улицата. Дори това обаче не спира водачите да развиват опасни скорости.

В квартала инциденти не липсват. Само този месец в началото на кв. Тлъчници 1, между номерата 1 и 8, кола се преобръща. Злополуките с блъснати животни са почти ежедневие, някои от които за съжаление фатален край, разказаха още потърпевши в квартала пред репортер на „Габрово Нюз“, който се срещна с тях.

Тази зона на Габрово се развива и в нея живеят, както възрастни хора, така и много млади семейства с малки деца. Загрижените жители алармират, че шофьорите често не намалят скоростта, дори когато на пътя има деца или пред майка с количка, което определят като безразсъдство.

Чрез настоящата публикация апелираме да бъде обърнато внимание на проблема и да бъдат предприети конкретни мерки, преди да е настъпил инцидент. Призоваваме всички шофьори и участници в движението към повишено внимание, съобразителност и толерантност!

Автор: Мария Матева,
студент 1 курс, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ЕК одобри финансиране за проекта за прокарване на тунел под връх Шипка

Published

on

Европейската комисия одобри финансиране за проекта за прокарване на тунела под връх Шипка. Заедно с него в обхвата на първата инфраструктурна програма „Транспортна свързаност“ в периода 2021 – 2027 година попадат още строителството на лот 3.2 от магистрала „Струма“ и АМ „Русе – Велико Търново“.

За подобряване на свързаността и развитието на трансграничните връзки от съществено значение е изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ и на тунела под Шипка.

Посредством автомагистрала Русе-Велико Търново ще се осигури връзка с автомагистрала Хемус и Дунав мост I при Русе (транс гранична връзка с Румъния). Тунелът под Шипка ще преминава през Стара планина и ще осигури връзка между северна и южна България в централната част на страната по направление на „основната“ TEN-T мрежа „Русе – Велико Търново – Стара Загора – Димитровград – АМ Марица“.

Посредством строителството, реконструкцията и рехабилитацията на пътните връзки към Трансевропейската транспортна мрежа и важните икономически центрове (обекти на транспортната инфраструктура, индустриални зони и др.), ще се повиши ефективността на инвестициите и ще се осигури последователност и непрекъснатост на транспортните потоци.

В рамките на проекта за обход на Габрово, включително тунел под връх Шипка, ще бъдат изпълнени основни дейности като: изготвяне на технически проект, изпълнение на СМР, изпълнение на консултантски услуги и строителен надзор.

С реализацията на проекта ще бъде изграден пътен участък, с приблизителна дължина 10,5 км и габарит Г10,50. В рамките на проекта се предвижда и изграждането на тунел под връх Шипка, с приблизителна дължина 3,2 км., който ще допринесе за ефективната експлоатация на обхода на Габрово, като с ова ще се улесни връзката на индустриалните зони на градовете Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Димитровград и др.

Обходът на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е с подготвена проектна документация, като ще бъдат извършени необходимите актуализации. Проведени отчуждителни процедури, проведени са тръжни процедури и са подписани договори.

Не така изглежда ситуацията за АМ „Русе – Велико Търново“, при която подготвената проектна документация е на ниво идеен проект. Частично подготвени са отчуждителните процедури, но са стартирали предстоящи отчуждителни и тръжни процедури.

Одобрената първа инфраструктурна Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. предвижда още разширяване на дунавски пристанища и свързване с влак на летищата в Пловдив и Бургас.

ЕС отпуска 1.61 милиарда евро, една от най-големите суми за българските програми за сближаване през този програмен период. Предвидените инвестиции ще насърчат използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще допринесат за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда.

Проектите, съфинансирани от ЕС по Програмата „Транспортна свързаност“, ще допринесат и за постигането на целите на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. Одобрената Програма „Транспортна свързаност“ можете да откриете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обсъждат изграждането на спортна зала в Трявна

Published

on

Община Трявна, съвместно с Общински съвет – Трявна организира работна среща, на която ще се обсъди въпросът за изграждането на така желаната и необходима спортна зала в града.

Ще бъде разгледано техническото задание за изготвяне на документация за идеен проект, което ще бъде и една от първите стъпки в реализирането на идеята в Трявна да има функционална и модерна спортна зала. Срещата ще се проведе на 6 октомври, четвъртък, от 11.00 ч. в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация.

В тази е отправена покана към всички заинтересовани лица, бивши и настоящи спортни деятели, ръководители на клубове, специалисти и хора, милеещи за развитието на тази сфера в Трявна да присъстват и да вземат активно участие в предвидената среща. На срещата ще присъства и Георги Глушков – почетен гражданин на Трявна и президент на Българската федерация по баскетбол.

„Нека всички заинтересовани, знаещи и работещи за спорта в Трявна да присъстват. Нека да вземем адекватно решение как да бъде изградена една зала за нашия град, за да бъде тя функционална, да подсигури условия за децата през зимата и не на последно място да носи приходи за града“, призовават на своята FB страница представителите на леката атлетика в града от СКЛА „ХАММЕР-ХВ-ТРЯВНА“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровец загина при челен удар в кола край „Бряста“

Published

on

46-годишен мъж от Габрово загина при катастрофа на пътя Велико Търново – Габрово, в района на комплекс „Бряста“.

Произшествието е станало снощи около 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в старата столица.

По първоначална информация челно са се ударили товарен автомобил „Ситроен“, управляван от загиналия мъж, движещ се в посока от Дебелец към Габрово и насрещно-движещ се лек автомобил „Опел“, управляван от 48-годишен мъж от с. Царева ливада.

Водачът на товарния автомобил починал във великотърновската болница, а другият водач е бил настанен за лечение. Пробата му за алкохол е отрицателна. На другия водач е взета кръвна проба.

Причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е започнато досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица