Свържи се с нас

Общество

Трявна се прощава с Вера Христова

Published

on

На 22.03.2020 г. почина Вера Христова.

Вера Христова е родена на 4 октомври 1934 г. в с. Лозен, Великотърновска област. Завършва Института за детски учителки във Велико Търново и специалност „Българска филология“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

От 60-те години на XX век Вера Христова свърза съдбата си с духовното наследство и хората на Трявна и Тревненския край. Разнообразни и плодотворни са нейните занимания в тази посока – като учителка, като музеен деятел, като журналист и краевед, като творец.

Всичко, сътворено от Вера Христова, е белязано от уважението и интереса към живота на нейните съвременници, от научна добросъвестност и ревност при изучаване на завещаното ни от живелите преди нас. Наградена е с орден “Кирил и Методий” ІІ степен.

За цялостната ѝ журналистическа и публицистична дейност, за големия ѝ принос в изучаването на миналото на Трявна и на тревненските възрожденски деятели и за поетичното ѝ творчество Вера Христова беше удостоена през 2014 г. със званието „Почетен гражданин на Трявна“.

Тревогите и тегобите на днешния ни ден никога не я оставиха безразлична. Вера Христова винаги заявяваше и отстояваше гражданската си и човешка позиция с респектираща начетеност, откритост и последователност. Такава ще я запомнят всички, които имаха възможност да общуват с нея.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Снежана Рачевиц, НАГ: Училището не го прави сградата, а хората в нея

Published

on

За високите резултати от държавното външно оценяване, за сбогуване на зрелостниците с училището, за приема на новото попълнение – 130 осмокласници, за проектите, по които работят в Националната Априловска гимназия, разказва в интервю в днешния брой на габровския печатен ежедневник „100 Вести“ директорът на училището Снежана Рачевиц.

– Какви са резултатите от държавното външно оценяване на зрелостниците?
– Резултатите на Национална Априловска гимназия са най-високи в областта, със среден успех от двата изпита много добър 5.32. Специално по български език и литература е 5.29, най-висок е по английски език – 5.66. Завършиха 125 ученици. Лично аз имам основание за професионална гордост, защото класът, на който преподавам – XII „г“, завърши с успех от матурата по български с отличен 5.56. За мен най-важно е учениците да разберат защо ги товарим с повече знания, те проявиха нужното разбиране. Чувствах ги не толкова като ученици, а като партньори. И другите ни резултати са добри. Имаме 138 пълни шестици. Най-високият резултат е на моя ученичка – 6 по английски и 5.99 по български и литература, само едно стотна не й достигна за пълно шест.

– Знаете ли къде ще кандидатстват зрелостниците ви?
– Десетина ученици се готвят усилено за изпита по медицина. В другите ВУЗ-ове – Софийския, Великотърновския, приемът става според оценките от матурите, те са добри и надявам се децата да успеят. Има и ученици, които ще учат в чужбина, не са много. Приети са в Германия, Нидерландия, Англия. Изпратихме зрелостниците тържествено в зала „Възраждане“, спазвайки всички противоепидемични мерки. Връчихме им дипломите, беше много емоционално. Учениците от XI клас бяха подготвили филм, с който поздравиха дванадесетокласниците. Организирахме и чудесен абитуриентски бал, децата бяха много възторжени, момичетата – много красиви. Танцуваха много, веселиха се истински.

– Как смятате, дистанционното обучение плюс или минус бе за ученици и учители, повлия ли по някакъв начин на резултатите от изпитите?
– Децата и учителите се справиха добре с дистанционното обучение. Въпреки резервите, че не знаем как се прави дистанционно обучение, успяхме да бъдем по-гъвкави и по динамични. От една страна този вид обучение ограничи преките ни контакти с учениците, но от друга страна ги накара да работят по-добре самостоятелно. Те проявиха отговорност и амбиция, подготвиха се добре за изпитите. Ние пък направихме всичко възможно да им осигурим комфорт и спокойни условия по време на матурите. Дали е полезно или не дотам дистанционното обучение?! Според мен ефектът трябва да се вижда пропорционално. Не бива да се прекалява с дистанционното обучение. Класическото обучение е очи в очи между учител и ученик. Децата имат нужда от този контакт, те се учат от учителя, от неговия пример. Когато си в дистанционна среда, някак се губи контактът. Много им дойде на учениците, а и на учителите, три месеца дистанционно обучение. Умориха се. Не мисля, че то се е отразило по някакъв начин на успеха на учениците. Макар миналата година да бе по нисък.

– Започна ли новият прием, колко осмокласници ще приемете?
– Приемът ще бъде онлайн, вероятно при записването ще се видим. Надявам се наесен да започнем нормална учебна година. Ще приемем 130 деца, пет класа по 26 ученици. Надявам се, както всяка година, и сега да напълним паралелките. Нямаме нови специалности, миналата година открихме професионална паралелка „Бизнес администрация“. Другите са три езикови паралелки – една по немски, две по английски език. Оказва се, че имаме правилна стратегия към изучаване на чуждите езици. И една паралелка хуманитарни науки, към нея има също интерес. Защото хуманитарното мислене не може в никакъв случай да бъде пренебрегнато при оформянето на едно общество. Преди дни проведохме националния кръг на олимпиадата по английски език. Заради пандемията те не се провеждат в даден град, където се събират деца от страната. А се провеждат във всеки областен град в училищата координатори, каквито сме ние. Там от 8 деца от Габровска област четири бяха от Априловската гимназии и се класираха за националния кръг. Проведохме и национална олимпиади по български език и литература, по испански и немски език.

– Имате ли недовършени проекти, по какви проекти ще кандидатствате от следващата учебна година?
– Вероятно ще продължим да работим по проекта „Подкрепа за успех“. Сега сме кандидатствали по един нов проект, който е свързан с материалнотехническата база, така и с нови учебни дисциплини. Става дума за създаването на STEM среда в училище, сега е много модерно. Означава наука, технология, електроника и математика. В Европа се работи по подобен проект, включва се и изкуството, той вероятно ще стигне и до нашите училища и е подходящо за нас. Работим и по национални програми.

– От колко години работите в това училище? Разбрахте ли кое е найважното, което се случва и трябва да се случва в Априловската гимназия, за да бъде тя една от найелитните?
– 35 години съм учител в Националната Априловска гимназия. Най-важни, разбира се, са учителите и учениците, хората, които изпълват със съдържание понятието априловец. Училището не го прави сградата, а хората, които са в нея. Колкото на по-високо ниво и качество са учителите, толкова по-добре. Само че има една тенденция на ограничаване капацитета, на специализиране на учители и ученици. Поколението, което идва, а и ние тясно се специализираме. Нямаме този широк поглед върху живота, който да ни накара да можем да сме гъвкави и функционално грамотни. Училището ни има тежест в областта на общественото мислене. Това може да се постигне дори с математика и езиците, въпросът е в цялостния поглед и възпитание в граждански добродетели. Моята политика е да се работи повече по възпитанието, не че обучението не е важно, трябва да ги съчетаваме.

Автор на интервюто, публикувано в бр.127, във вестник „100 Вести“, е Женина Денчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

161 наградени във „Време за природа“

Published

on

За първи път тази година отбелязахме виртуално Световния ден на околната среда, а резултатите показаха, че добрите ни мисли към нашата Земя са по-силни, по-добри и по-целенасочени.

Кампанията „Време за природа“, посветена на Световния ден на околната среда, предложи три категории с интригуващо съдържание и възможност габровци да се впуснат в предизвикателство с много награди.

Виртуалната еко викторина провокира участниците да дадат отговор на въпроси, свързани с опазването на природата, но и да научат интересни факти за Земята, отпадъците и тяхното разделно събиране.

Първото предизвикателство във викторината бе видео флаш моб – кратък клип, започващ тривиално, но завършващ с неочакван финал. Клипът, събрал вече над 700 гледания, може да видите оттук.

Последният въпрос във викторината пък предизвика участниците да оставят своето послание до природата. Посланията може да прочетете оттук.

В двете творчески категории „Моето цветно/чисто място“ и „Изкуство от отпадък“ бяха получени изключително артистични и пъстри снимки. Всички те са публикувани и могат да бъдат видени оттук.

Крайният резултат от инициативата показва 161 наградени участници, чийто имена може да видите оттук.

Организаторите на инициативата ще се свържат с всички наградени, а връчването на наградите ще започне от понеделник, 6 юли 2020г. Община Габрово благодари на всички, включили се в предизвикателството „Време за природа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почина Таня Стойкова, главен архитект на Габрово

Published

on

Главният архитект на Габрово Таня Стойкова на събитието за 80-годишнината на първия демократично избран кмет Иван Ненов

Почина главният архитект на община Габрово Таня Стойкова. Тъжната вест съобщиха от Община Габрово.

„Отиде си един изключителен човек, свързал живота си с работата за своя град, почти 25 години главен архитект на Община Габрово.

На нейния професионализъм и вдъхновение дължим много от това, което е градът ни днес.

Загубихме колега, приятел, силна личност, от която се учехме, която ни даде много и никога няма да забравим!“, написаха с дълбока скръб за непрежалимата загуба на Таня Стойкова от администрацията на кмета.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките, колегите и приятелите!

Дълбок поклон пред светлата ѝ памет!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица