Свържи се с нас

Новини

Иван Вуцов стана Почетен гражданин на Габрово посмъртно

Кина Койчева получи почетния знак на града

Published

on

снимка: Община Габрово

Две почетни отличия бяха връчени по повод празника на Габрово – 17 май, на тържественото заседания на Общинския съвет.

снимка: Областна администрация – Габрово

Събитието уважиха областният управител на Габрово Невена Петкова, нейният заместник Росен Цветков, общински съветници, гости на града, приятели на Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Със званието „Почетен гражданин на град Габрово“ посмъртно, за изключителните му заслуги в областта на спорта, беше удостоен селекционерът на националния отбор по футбол Иван Вуцов.

снимка: Областна администрация – Габрово

Със званието „Почетен знак на град Габрово“, за развитието на археологическите проучвания в област Габрово, изследване на късноантичното укрепено селище в местността Градище и доказване на средновековния произход на град Габрово, беше удостоена археологът Кина Койчева.

снимка: Областна администрация – Габрово

В началото на тържественото заседание, кметът на града Таня Христова поздрави габровци с думите:

„Старайте се да запазите единството, в което Духът ви е свързал. Нека мирът ви сплотява.“ Този библейски цитат отразява част от моята мечта за Габрово. Каква е Вашата мечта за Габрово днес? Вероятно всеки има такава, важното е да мечтаем. Аз продължавам да го правя.

И днес, пред Вас, благодаря за всички мои сбъднати мечти като кмет на този град.

Много често гледаме, но не виждаме, слушаме, но не искаме да чуем днешно Габрово. Аз виждам в него енергията на промяната и се стремя да чувам по-често младите хора. И съм уверена, че няма пречка сега да бъдем точно като тези, които някога с находчивост, дързост, смелост, с труд и постоянство, създадоха индустриално Габрово и го поставиха на европейската сцена!

Вярвам, че всички родени тук, тези които тепърва ще се родят, и ние, които носим Габрово в сърцата си, ще бъдем горди ако градът ни расте, продължава да заема първи места в класациите за инвестиции и успешен бизнес, получава световно признание и се гордее с младите си таланти. Загуба на енергия е да пилеем време в съжаление за пропуски и грешки.

Мощта на Габрово е в съзиданието, в предприемчивите днешни габровци, които произвеждат, творят, генерират идеи в различни сфери и заслужават своя шанс за развитие.

Ежедневно, тук – в тази сграда, минавам покрай фотографиите на кметовете на Габрово. Мечтите за нашия град на всички тези достойни мъже живеят в неговото минало и бъдеще, превръщайки в отговорност днешните решения.

Моят апел към Вас днес е да решим заедно на настаним духа на единение в нашия град!

снимка: Областна администрация – Габрово

Наскоро имах шанса да бъда зад кулисите в Габровския театър. Там видях нещо изключително вдъхновяващо. Актьорите се събраха за последен поздрав преди спектакъла. Сплетоха ръце и в тишината прозвуча: „Бог с нас и ние с него“! В онази минута, те звучаха и бяха като един. И не е нужно да си пророк, за да знаеш, че целта, която ги е събира е обречена на успех.

Защото само обединени от каузата за просперитета и доброто бъдеще на нашия град ще успяваме. Това е и моето пожелание за Габрово днес, когато празнуваме 159 години от обявяването му за град.

Обединението ни е силата, която ни насърчава точно в Габрово ревностно да почитаме образованието и духовността, която ни дава мъдростта да превръщаме гнева в промяна, и ни помогна да чуваме камбаните на новия ни храм.

Тази сила ще продължи да обновява града ни и да създава нови възможности за всички, избрали да бъдат част от него.

Тук си позволявам да предложа на габровци, нека в девиза на града, наред с труда и постоянството да добавим любовта, така както с думи и дела направиха габровските индустриалци.

Защото този град е, и ще бъде, единство от труд и постоянство, вдъхновени от любовта ни към Габрово! Честит празник! Бог да благослови Габрово!“

снимка: Областна администрация – Габрово

Архиерейският наместник на габровския духовна околия отец Руслан Личев благослови празника с думите: „Благословен да е днешния празник! Градът ни е част от душите ни, част от нашата целеустременост. Да насочим взор напред, за да растем! За да бъде това място наистина райско, трябва да бъдем близо един до друг, а не един срещу друг. Това, което направим днес ще е бъдещето ни утре. Казано е „Който сее вятър – жъне бури.“. Да сеем любов, за да бъде Габрово!“

„Днес отбелязваме Деня на Габрово! За повечето хора в тази зала Габрово е градът „в който аз съм роден“, за мнозина – „отдавна е скучен“ и за не малко – „тук освен да се влюбиш, друго няма какво да се случи“, каза в приветствието си към габровци председателят на Общинския съвет Лена Георгиева.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Не е тайна за вас, че Габрово не е родният ми град, но се влюбих и го избрах за свой. От тогава до днес, той продължава да ме очарова и за разлика от градът, вдъхновил песента, с която избрах да започна, в него винаги има какво да се случи. Всеки ден ражда нови хоризонти, всяко предизвикателство ражда ново решение. Вярно е, че всяко решение ражда свои противници и всяко противопоставяне е предпоставка за застой, но не по-малко е вярно, че габровци са от онези хора, които имат нужната доза нетърпимост и непримиримост и стоенето на едно място, изоставането и поражението не са техни характерни черти.

Тук съм по силата на волята на хората от този град и по ваша воля да бъда избрана за председател на Общинския съвет. Това ми дава шанса и привилегията в Деня на Габрово да направя свое лично обръщение към всички вас. На ясно съм колко отговорно е това, но и колко благодатно. Знам, че дума дупка не прави. Също знам, че казаната дума е хвърлен камък. И избирам днес да хвърля срещу вас не камъни разбира се, а думи, които бих искала като камък да си тежат на мястото.

Думи, чийто смисъл ще остави отпечатък, чиято сила ще ви донесе вяра и чиято емоционалност ще ви замисли и разчуства. Те идват в ума ми право от сърцето, звучат като обещание и носят заряда на клетва.

Габрово е дом, дълг и достойнство. Габрово е вяра, надежда и любов. Габрово е гордост, устрем и сила – град, пълен с добрини, с красота, с възможности, той е жив дух и здраво, пълнокръвно тяло. Достоен за обичане по ред причини. Излишно е да му измисляме легенда, историята ни дава толкова много в тази посока – слава, героизъм, личности с велики умове, научни достижения, спортни успехи, култура, национални ценности, духовност, просвещение – с една дума всичко!

снимка: Община Габрово

Настоящето ни също е щедро – модерна инфраструктура, качествено образование, социални услуги с грижа за всеки, развиваща се икономика, иновации и технологии в умовете и ръцете на умни и талантливи хора.

Единственото, което ни е нужно, е щедри да бъдем и ние, за да начертаем онова бъдеще, в което този град, в който аз, ти, той е роден или са родени децата ни, ще бъде и градът, в който нашите внуци ще жадуват да се върнат! Честит празник!“, заяви още Георгиева.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица