Свържи се с нас

Новини

“Ден на революцията в храненето” и в Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Подготвителна група ”Пчелички”, със старши учител Юлия Ненова в Детска градина „Слънце” и Народно читалище „Христо Ботев” село Драгановци, стават част от инициативата „Ден на революция в храненето“.

Тя се провежда в цялата страна на две дати – 17 и 18 май, и в нея ще се включат рекорден брой деца от цялата страна – над седем хиляди от седемдесет населени места, заедно с техни родители и учители.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В Габрово ще бъдат организирани две работилници за здравословно хранене, в които децата сами ще приготвят храна. Работилнички ще има в петък, на 17 май, от 17:00ч., в сградата на читалището в село Драгановци. Освен нея ще бъдат организирана още една работилница – за децата от група „Пчелички” на детска градина „Слънце“.

Фондация “За храната” провежда националната кампания “Ден на революцията в храненето” за трета поредна година в големи и малки населени места. Фондацията предоставя на доброволците – организатори на работилнички, рецепти и презентации, съгласувани с лекари – диетолози на консултативния съвет на фондацията, както и допълнителни образователни материали и подаръци за децата.


Образователната кампания “Ден на революцията в храненето” има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар „junk храни“. Кампанията цели да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие.

Тази година мотото е “Не яж боклуци*, яж зеленчуци” (детски цитат). Редовният прием на „junk” (от англ. език – боклучава) храна, вкл. газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план – затлъстяване, запек, диабет тип II и др. метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения/ депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др.

Junk храни, снимката е илюстративна

Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст. Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на нутриенти – протеини, фибри, витамини и минерали.

Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Успех на ученик от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Published

on

На 16 и 17 ноември в Горна Оряховица се проведе онлайн конкурс – изложение на Младежко техническо творчество (МТТ). В конкурса участваха ученици – индивидуално и групово, студенти и младежи, работещи във фирми, които използват иновативни изделия и технологии.

Те представиха разработените от тях експонати, софтуери и проекти. В конкурса техническата гимназия участва с проект, представен от Цветан Сомлев – ученик от 12 клас. Негов ръководител бе Красимир Иванов – старши учител в гимназията.

След оценяване от комисията, проекта ни получи втора награда – 400 лв. и плакет на Община Горна Оряховица.

„ЕЛИМЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД – Г. ОРЯХОВИЦА награди отборите на професионалните гимназии и университетите, взели участие в конкурса за МТТ-2020 г., с ваучери на стойност 100 лв в продукти, които може да се закупят от търговската мрежа на ЕЛИМЕКС в страната.

„Да честитим успеха на Цветан и на неговия ръководител. Да пожелаем на дванадесетокласника успешно дипломиране и да има куража да реализира всички свои мечти“, споделиха от ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Процедура за концесия на басейните в две габровски училища

Published

on

С решение на кмета на Община Габрово е открита процедура за определяне на концесионер на обекти, собственост на Община Габрово: Плувен басейн, находящ се в СУ „Отец Паисий“ заедно с плувен басейн в ПМГ „Академик Иван Гюзелев“.

Срокът за подаване на оферти е 5 януари 2021 г.; 17.00 часа.

Достъп до всички документи, свързани с процедурата, може да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благодарствено писмо до екипа на Белодробната болница

Published

on

Снимка: Тодор Тодоров, фотограф; фото „Спринт“

Благодарствено писмо до екипа на Белодробна болница – Габрово

Трудно ми е да намеря подходящи думи, за да изразя своите благодарности и тези на семейството ми към целия екип от лекари, медецински сестри и санитарни на Белодробна болница – Габрово, за високия професионализъм, доброто отношение, загриженост и внимание към пациентите.

Убедена съм, че всяка болница, която има добре сплотен екип от отговорни и сърдечни лекари, мед. сестри и санитари, доказали своя професионализъм и отговорност, ще намери подходящото лечение за всеки пациент.

Впечатлена съм от вниманието и загрижеността на целия екип към всеки един пациент.

Благодаря им за техния професионализъм и хуманно отношение. Бъдете живи и здрави, и все така добри и отзивчиви!

Цона Христова, с. Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица