Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: АБОРДАЖ

Published

on

Колаж на Actualno.com

Някога са наричали България „Швейцария на Балканите”. Днес точното определение би било „България – Сомалия на Балканите”. И не толкова заради класацията на „Репортери без граници” за липса на свобода на словото, според която споменатите държави са във втората половина от измерените 180. Днешната тема е съвсем друга: „абордаж” – завземане на морски съд или друго чуждо тяло с цел ограбване.

Сомалия и България са две пиратски държави. Разликата е, че бедните сомалийци ограбват чуждестранни плавателни съдове, а у нас мафиотската олигархична върхушка ограбва собствените си граждани. Понякога дотолкова се самозабравя, че започва да действа съвсем като сомалийските пирати, но за това по-нататък.

Днес, през 2019 година, без всякакво преувеличение можем да си представим управлението на нашата държава като управление на пиратска галера. Българският хаос от последните десетилетия започна с предизвикване на голямата банкова криза и безмилостно ограбване на спестяванията на гражданите чрез изкуствено фалиране на банките. Със заграбените пари на абордаж беше превзета народната собственост, построена и развита по времето на социализма: селското стопанство, индустрията, туризма, услугите, здравеопазването.

В годините на така наречения „демократичен преход” управлението на пиратската галера се сменяше от все по-безпощадни, изобретателни и безскрупулни пирати. Ненадмината по своя раблезиански апетит е шайката на Вожда от последните години, а нейното знаме е добре познато на всеки български гражданин. За да е по-весело и абсурдно, на мястото на зловещите череп и кости ведро се развяват добродушните лица на Тримата шишковци.

Шайката първо взе на абордаж бизнеса на другите, по-малки пирати, на своите довчерашни партньори. По-голямата част от тях си отидоха скоропостижно и при съмнителни обстоятелства. Този процес впрочем продължава и в момента, достатъчно е да видим имената на напоследък арестуваните бизнесмени, както и техните връзки в миналото с пиратските главатари в момента.

После шайката директно взе на абордаж държавата – министерския съвет, парламента, малките и разпокъсани партии, последваха правосъдната система, медиите. Галерата се превърна във флотилия. Знамето на Тримата шишковци отдавна не звучи нито весело, нито абсурдно. Защото, както вече стана дума в предната публикация, абсурдът днес е нормалност. Абордажът продължава да бъде все по-голяма част от българския хаос. Основна мишена в момента са милиардите от европейските фондове, както и остатъците от всички печеливши бизнеси, най-вече във военната промишленост, енергийния и транспортния сектор.

Пред смаяните ни погледи пиратската армия ограби милиарди в КТБ, в момента се опитва да погълне две печеливши фирми като „Дунарит” и „Емко”. Абордажите куки висят от стените на злочестите предприятия, в употреба влизат и различни способи за премахване на техните собственици, включително и отровата „Скрипал”.

Но, както стана дума в началото, нашите пирати надминаха себе си. Пред очите на целокупния народ, пред очите на целия свят те се опитаха да заграбят либийски танкер в Бургаския залив. Е, не е ли България – Сомалия на Балканите? Последствията от тази пиратска война и непрекъснатия абордаж са тоталното обедняване на българите, източване на богатствата в чужбина от страна на малцина свръх богати пирати, бягство на чуждите инвеститори, масова емиграция на младите, обезлюдяване на страната. И като цяло – до няколко десетилетия последният ще дръпне шалтера.

Навярно вече си задавете въпроса как можем да се справим с подобна заплаха? Начинът е само един – по пиратски.

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода.

Източник: Actualno.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица