Свържи се с нас

Новини

„Деца родени за сцената“

Всяко дете има специален талант, а нашите деца са родени за сцената!

Published

on

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Невероятен концерт – спектакъл в зала „Възраждане“, под наслов „Деца родени за сцената“, сътвориха учениците от ОУ „ Неофит Рилски“ – Габрово и техните художествени ръководители.

Всяка година Основно училище „Неофит Рилски“ дава възможност за изява на талантливите и артистични деца на хепънинг, посветен на Деня на Земята. Всички участници трепетно очакват своето представяне и се подготвят през цялата година.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Целта на този празник е откриване на талантливите деца, поощряване на стремежа им към самореализация чрез творческа дейност.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Превърнал се в традиция, хепънингът включва участници от всички класове, клубове за извънкласни дейности, подбрани чрез кастинг от комисия на учители в училището.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Традиционно този празник започва в двора на училището и включва различни дейности – спортни състезания, изложби от рисунки, кулинарни изделия и предмети изработени от учениците в клубовете за извънкласни дейности и завършва с концерт в зала „Възраждане“.

Целта на този ежегоден концерт е да се създават положителни емоции и впечатления за децата, това е изключително важно за развитието на тяхната култура.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Предварителната подготовка започва месеци преди неговата реализация. Децата са ангажирани както в часовете по музика, изобразително изкуство, технологии и предприемачество, така и клубовете за извънкласни дейности с подготовка за изява.

Концертът стартира с филм на клуба „Цифрова магия“ с ръководител г-жа Мария Стоева, който представи информация за клубовете за извънкласни дейности в училище. През тази учебна година в училище „Неофит Рилски“ са сформирани 16 клуба за занимания по интереси.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Основната цел на тези клубове е създаване на благоприятни условия за развитие на творческия, физически и интелектуален потенциал на децата, да събуждат интерес към културата и да изграждат у тях европейски ценности.

Този хепънинг е представителна изява, като заключителен етап за работата им през учебната година и стимулира мотивация, интерес към музиката и танца, дава поле за изява на всички таланти, изграждайки интерес към културата и традициите.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Концертът беше открит от мажоретния състав към училището, с ръководител г-н Цветослав Балашев и продължи с участието на талантливите деца от всички класове, които демонстрираха уменията си на пиано и китара.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

С аплодисменти бяха посрещнати Адреана Кънева и Радослав Христов от пети клас, Емили Цонева от седми клас и Мартин Богданов от втори клас, които са носители на много национални и международни награди.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Вълнуващо е, че новите училищни формации – клуб за латино танци „Инкансабле“ с ръководител г-жа Габриела Косева и вокална група „Щурче“, с ръководител г-жа Елена Назърова за пръв път се представиха на сцена.

С два танца се представи Клубът за народни и характерни танци „Дъга“, с ръководител г-н Цветослав Балашев. Те изучават на българската народна хореография, особеностите на различни етнографски области и характерните им танци.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Децата от танцовия състав имат вече много участия и награди, като последната е Втора награда на Националния фестивал „Приказка за теб“ във Варна през месец ноември 2018г.

Фолклорните изпълнители от училището не само пеят и танцуват добре, но и са се доказали на различни областни и национални форуми и конкурси.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Вълнуващи бяха изпълненията на първокласничката Илина Друмешка, Дияна Делуди от седми клас и Божидар Кържин от четвърти клас, а малката първокласничка Ванеса и третокласникът Никола Рушанов изпълниха камерен народен танц, който предизвика бурните аплодисменти на публиката.

Гости на събитието бяха и малките танцьори от Танцово училище „Инкансабле“ – деца, които потопиха в магията на латино танците, голяма част от тях са ученици в ОУ „Неофит Рилски“, които танцуват в клуба от две години.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Малките артисти танцуваха, свириха и пяха за добротата, приятелството, красотата, обичта, радостта и подариха на своята публика една мозайка от културно многообразие!

Препълнена зала, невероятен дух и нестихващи аплодисменти – така може да бъде определена атмосферата през тази специална вечер!


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица