Свържи се с нас

Новини

„Деца родени за сцената“

Всяко дете има специален талант, а нашите деца са родени за сцената!

Published

on

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Невероятен концерт – спектакъл в зала „Възраждане“, под наслов „Деца родени за сцената“, сътвориха учениците от ОУ „ Неофит Рилски“ – Габрово и техните художествени ръководители.

Всяка година Основно училище „Неофит Рилски“ дава възможност за изява на талантливите и артистични деца на хепънинг, посветен на Деня на Земята. Всички участници трепетно очакват своето представяне и се подготвят през цялата година.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Целта на този празник е откриване на талантливите деца, поощряване на стремежа им към самореализация чрез творческа дейност.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Превърнал се в традиция, хепънингът включва участници от всички класове, клубове за извънкласни дейности, подбрани чрез кастинг от комисия на учители в училището.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Традиционно този празник започва в двора на училището и включва различни дейности – спортни състезания, изложби от рисунки, кулинарни изделия и предмети изработени от учениците в клубовете за извънкласни дейности и завършва с концерт в зала „Възраждане“.

Целта на този ежегоден концерт е да се създават положителни емоции и впечатления за децата, това е изключително важно за развитието на тяхната култура.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Предварителната подготовка започва месеци преди неговата реализация. Децата са ангажирани както в часовете по музика, изобразително изкуство, технологии и предприемачество, така и клубовете за извънкласни дейности с подготовка за изява.

Концертът стартира с филм на клуба „Цифрова магия“ с ръководител г-жа Мария Стоева, който представи информация за клубовете за извънкласни дейности в училище. През тази учебна година в училище „Неофит Рилски“ са сформирани 16 клуба за занимания по интереси.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Основната цел на тези клубове е създаване на благоприятни условия за развитие на творческия, физически и интелектуален потенциал на децата, да събуждат интерес към културата и да изграждат у тях европейски ценности.

Този хепънинг е представителна изява, като заключителен етап за работата им през учебната година и стимулира мотивация, интерес към музиката и танца, дава поле за изява на всички таланти, изграждайки интерес към културата и традициите.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Концертът беше открит от мажоретния състав към училището, с ръководител г-н Цветослав Балашев и продължи с участието на талантливите деца от всички класове, които демонстрираха уменията си на пиано и китара.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

С аплодисменти бяха посрещнати Адреана Кънева и Радослав Христов от пети клас, Емили Цонева от седми клас и Мартин Богданов от втори клас, които са носители на много национални и международни награди.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Вълнуващо е, че новите училищни формации – клуб за латино танци „Инкансабле“ с ръководител г-жа Габриела Косева и вокална група „Щурче“, с ръководител г-жа Елена Назърова за пръв път се представиха на сцена.

С два танца се представи Клубът за народни и характерни танци „Дъга“, с ръководител г-н Цветослав Балашев. Те изучават на българската народна хореография, особеностите на различни етнографски области и характерните им танци.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Децата от танцовия състав имат вече много участия и награди, като последната е Втора награда на Националния фестивал „Приказка за теб“ във Варна през месец ноември 2018г.

Фолклорните изпълнители от училището не само пеят и танцуват добре, но и са се доказали на различни областни и национални форуми и конкурси.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Вълнуващи бяха изпълненията на първокласничката Илина Друмешка, Дияна Делуди от седми клас и Божидар Кържин от четвърти клас, а малката първокласничка Ванеса и третокласникът Никола Рушанов изпълниха камерен народен танц, който предизвика бурните аплодисменти на публиката.

Гости на събитието бяха и малките танцьори от Танцово училище „Инкансабле“ – деца, които потопиха в магията на латино танците, голяма част от тях са ученици в ОУ „Неофит Рилски“, които танцуват в клуба от две години.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Малките артисти танцуваха, свириха и пяха за добротата, приятелството, красотата, обичта, радостта и подариха на своята публика една мозайка от културно многообразие!

Препълнена зала, невероятен дух и нестихващи аплодисменти – така може да бъде определена атмосферата през тази специална вечер!


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Честит Национален празник, българи!

Published

on

Цяла България днес, 3 март, тържествено ще отбележи 146 години от Освобождението от османско робство.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България. Само няколко месеца по-късно, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес България е разпокъсана на 5 отделни части – Автономно Княжество България, Източна Румелия, Македения и Одринска Тракия (върнати на Османската империя), Северна Добруджа (дадена на Румъния) и Нишко, Пиротско и Вранско (дадени на Сърбия).

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

*Използваното фоново изображение е на Hemusnews.com.

Зареди още

Любопитно

New Coffee World в Габрово

Published

on

New Coffee World отвори врати в Габрово. Най-новата кафетерия от известната верига се намира в центъра на областния град, на ул. „Априловска“ 4, точно до двата моста.

В заведението можете да се насладите на прекрасно кафе в компанията на домашна бисквита или чудесно приготвени сандвич-кроасани, шоколади, различни видове италиански сладоледи, чудесни и различни чайове.

Освен, че можете да се потопите в света на кафето, в New Coffee World ще откриете още богат асортимент от висококачествени кафета: кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули, хартиени дози, инстантно кафе, кафемашини, аксесоари, уникални насипни и пакетирани чайове, които да обогатите с вкусни предложения и изкушения.

В приятната и комфортна обстановка, тук ще ви посрещне екип от професионалисти, отдаден на мисията да отговори на Вашите очаквания и предложи най-доброто за Вашето вкусово предпочитание.

Работното време на New Coffee World, през делничните дни от понеделник до петък, е от 08.30 – 18.30 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа.

Заповядайте! New Coffee World ви очаква с топло кафе, комплименти, приятни изненади и много положителни емоции!

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица