Свържи се с нас

Общество

Зов за помощ! Нужна е кръв от рядко срещана група

Published

on

снимка: БЧК – Габрово, Архив

Търси се кръв за Димитър Маринов Иванов, който е в болница и спешно се налага да му бъде прелята кръв, от рядко срещаната кръвна група О- (отрицателна) или О+ (положителна).

Всеки, който иска да помогне може да го направи в Кръвен център, към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

Можете да се обръщате за информация и на тел. 0887 33 77 36.

Новини

ЖБД „Майчина грижа“ с жест преди Великден към самотните възрастни

Published

on

Женско блоготворително дружество „Майчина грижа“ проведе Инициативата „Не сте сами“ – дарения на продукти от първа необходимост за Великденските празници на самотни възрастни хора, останали без грижи от страна на близки и роднини, в селата на Община Габрово.

Всеки пакет съдържаше брашно, ориз, олио, макарони, кори за баница, сирене, траен колбас, различни видове консерви и топъл козунак. Бяха подкрепени 56 души и 4 семейства с общо 9 деца в неравностойно социално положение от 14 населени места в Габровска община.

За закупуване на продуктите се използваха останалите средства от Коледната инициатива „Не сте сами“, както и от дарители. Топли козунаци дарихме и на 25 души, които получават храна от Църквата „Свето успение Богородично“ – Габрово и 2 семейства с деца в неравностойно социално положение.

„В тази Инициатива и ние не бяхме сами! Благодарим за подкрепата на Търговска верига „Лидл“, която ни предостави ваучери за закупуване на продукти на стойност 500 лв. Специални благодарности на г-жа Наталия Добрева – управител в магазин „Лидл“, която лично дари пакети със сладки лакомства за 9 деца! Благодарим и на г-жа Цветелина Маркова от Фирма „Тривър“, която ни дари опаковъчните материали за продуктите! Благодарим за логистичната подкрепа на Община Габрово, на кметовете и кметските наместници, които раздадоха пакетите на всички хора по изготвените списъци!

Надяваме се, че сме успели да подкрепим тези изоставени самотни хора, да стоплим сърцата и душите им и да повярват, че ДОБРОТО СЪЩЕСТВУВА! Следваща акция по Инициативата „Не сте сами“ ще проведем за Коледа. Пожелаваме Ви Светли Великденски празници! Нека бъдем по-добри и заедно!“, заявиха дамите от ЖБД „Майчина грижа“.

Зареди още

Новини

Днес е Велики Четвъртък – денят за багрене на яйца

Published

on

Днес е Велики четвъртък – денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои – преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес,  се дава втора възможност – да  боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък, съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

Зареди още

Новини

„Майчина грижа“ с благотворителна инициатива за Великден

Published

on

За Великден Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ дари хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Инициативата „Не сте сами“ е започната от дамите от дружеството през изминалата година за Коледа, когато подпомагат петдесет и шест възрастни и още четири семейства в невъзможност с общо десет деца.

На последвалото общо събрание решават, че тази инициатива трябва да се продължи и провежда два пъти в годината на големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение Христово.

Така днес те раздадоха подготвените пакети, включващи продукти от първа необходимост и разбира се козунак за празника, на шестдесет възрастни самотно живеещи хора без никаква подкрепа и четири семейства с девет деца.

Списъците са определени с помощта на кметските наместници и кметовете, които са най-близо да хората в малките населени места и познават добре техните съдби и нужди.

Освен средствата от благотворителни базари, провеждани от дружеството, в инициативата се включва и една от търговските вериги в нашия град като дарява продукти на стойност 500 лв, а управителят на веригата подпомага каузата с лични средства за деветте деца.

Към използваните средства се добавят и дарените от Германия – инициативна група от гр. Карбен и семейството на Александър и Снежанка Ненови. Подкрепата веднъж или два пъти не е достатъчна, но е важна, защото особено по празниците хората в невъзможност чувстват най-голяма липса и трудност.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ изказва своята най-топла благодарност към всички, които ги подкрепят и чрез тях връщат усмивката на деца и възрастни.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица