Свържи се с нас

Общество

Напусна ни професор Никола Данчев

Published

on

Днес, 8.05.2017 г. ни напусна завинаги Почетният гражданин на Габрово, преподавателят, народопсихологът, общественикът, истинският приятел и социалист – ЧОВЕКЪТ Проф. д-р Никола Йорданов Данчев.

Проф. Никола Данчев е роден на 12 август 1941 г. в Сливен, но от 50 години живее в Габрово.

Завършил е Софийския университет, специалност философия.

Преподава диференциална психология и народопсихология.

Никола Данчев е философ по образование, специализирал социална психология и народопсихология.

Автор е на много книги по проблеми на  националната ни психика и националния ни характер.

Създател е на обучението по народопсихологията във Велико Търновския Университет „Св. св. Кирил и Методий“, където  завършва преподавателската си дейност. Обучил е много студенти,  дипломанти, докторанти.

Дългогодишен общински съветник е.

С решение № 108 от 28 април 2016 г. Общински съвет – Габрово го  удостои със званието „почетен гражданин на град Габрово“, заради дейността си, с която изследва и прославя Габрово през годините. Приносът му към образователното и културното дело в България, както и 75-годишният му юбилей бяха сред основанията за присъждането на званието.

Сътвореното от него ще остане вечно в паметта на поколенията.

Поклон пред светлата му памет!

Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките!

Новини

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ представи пред ученици програмата си за набиране на кадри

Published

on

Блага вест на Благовец – младежите от област Габрово ще могат да се възползват от специалната програма на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ за стимулиране на студентите в специалностите „Медицина“ и „Здравни грижи“.

В рамките на програмата е предвидено заплащане на семестриалните такси и/ или стипендии на обучаващите се срещу сключване на трудов договор за работа в лечебното заведение след завършване на висше образование.

Ръководството на болницата се ангажира още с подпомагане процеса на подготовка за кандидат-студентски изпити, предоставяне на възможност за работа на студентите в летните месеци като здравни асистенти, съдействие за намиране на квартира или подсигуряване на ведомствени жилища за служителите на лечебното заведение с помощта на Община Габрово.

Програмата се представя подробно пред учениците в XI и XII клас, като до момента са проведени срещи с възпитаници на СУ „Райчо Каролев“, Национална Априловска гимназия, СУ „Максим Райкович“ – Дряново и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

Срещите се провеждат в рамките на кампанията „Кариерен компас“ със съдействието на Областен управител на област с административен център Габрово и заместник областния управител Даниела Маринова.

Изпълнителният директор на МБАЛ„ Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов подчерта, че професиите, свързани с медицина и здравни грижи, гарантират 100-процентова заетост на завършилите кадри.

Възнагражденията на различните професии-лекар, медицинска сестра, акушерка, лаборант, рехабилитатор, кинезитерапевт- се повишават, а работните места са гарантирани.

Той допълни, че лекарите и медицинските специалисти, които работят в областната болница, имат възможността да се учат от светила в медицината чрез специализации в партньорската болница O.L.V. в гр. Аалст, Белгия.

Главната сестра Радка Колева поясни, че професиите на специалистите по здравни грижи се развиват, като предоставят все повече възможности както за младите момичета, така и за младите момчета.

Зареди още

Новини

Празнуваме Благовещение!

Published

on

Християнската църква празнува днес Благовещение. Празникът напомня за Благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден.

Според народното вярване на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от Юдейските земи те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести.

През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На Благовещение се прескача огън, за да сме здрави и пъргави и да не ни хапят змии.

На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва. Вярва се, че ако денят бъде ясен, слънчев и топъл копринените буби ще бъдат здрави и ще има добър плод за един от най-силно развитите занаяти от ХV до средата на ХХ век -копринарството.

Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Зареди още

Новини

Зов за помощ: Нужна е кръв от група 0 (отрицателна)

Published

on

Търси кръв за Минка Първанова Алдинова, която е в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Габрово и спешно се налага да ѝ бъде прелята кръв, от рядко срещаната група О – (отрицателна).

Всеки, който иска да помогне, може да го направи в Кръвния център към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

За повече информация можете да се обръщате на телефон: +359 895 087 741.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица