Свържи се с нас

Общество

CHROME EVENT 2011 събира в Габрово любители на чопърите

Published

on

На 14 май 2011 в Габрово ще се проведе четвъртото издание на CHROME EVENT – събитие, обединяващо собствениците и феновете на мотоциклети от типа крузър/чопър, съобщават от пресцентъра на община Габрово. Организатор е независимият български мотоциклетен клуб Catch Twenty Two, чиято идея е да се съберат на едно място хората, които харесват определен тип мотори, или както самите организатори се изразяват, „без излишно високи скорости, без излишно много конски сили… почитатели на спокойната и разтоварваща езда”.

За първи път в България, в рамките на CHROME EVENT 2011, ще се проведе традиционния за много чуждестранни събития POKER RUN. Това е атрактивна обиколка с няколко междинни пункта, предварително уточнени и оповестени, на които участниците изтеглят по една карта от специална колода. В края всеки е събрал своята покер „ръка”, с която мери сили във финалната игра, където най-силният печели. Турът, който е и своебразно шествие в града и околностите, е особено забавен, както за участниците и публиката, така и за медиите.

Друг интересен конкурс ще бъде е за най-интересно модифициран мотор – CHROME CHALLENGE. Провежда се в две категории – до 1000 и над 1000 кубика, като участниците качват машините си на специално изградена рампа, откъдето да могат да се видят и оценят. Победителите се определят от публиката със специален талон за гласуване.
В музикалната програма участие ще вземат групите OGI 23, Bastardolomey и специални гости – титаните АХАТ. Това е едно уникално по рода си събитие, подкрепяно както от управата на града, така и от местното население.

 

Новини

Днес е Голяма Богородица

Published

on

На 15 август Българската православна църква чества празника Успение Богородично или Голяма Богородица. На този ден се почита Божията майка, майката на земята, покровителката на майчинството и жените.

Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот.

Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка – на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно.

Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът “Успение Богородично” в Йерусалим.

В България множество църкви са кръстени на Божията майка, като особено тържествено празникът се отбелязва в Троянския манастир.

На обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита, тиганици, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве.

Честит имен ден на всички с имената Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара! Бъдете живи и здрави!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тържествата от честването на Шипченската епопея започват от Габрово

Published

on

Тържествата за 145-годишнината от Шипченската епопея се откриват в Габрово на 15 август с изложбата „От оръжието към плуга“. Тя е предоставена от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ с любезното домакинство на ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, където ще остане до края на м. август.

Ще бъде открита от областния управител Кристина Сидорова и директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Изложбата е посветена на живота на опълченците след Освобождението.

Посетителите ще могат да видят богат снимков и документален материал за тези, които след като са извоювали свободата на Отечеството ни, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България. Те са земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари.

Експозицията разкрива малко познати факти за живота на 20 опълченци от Стара Загора, Шипка и Шейново след Освобождението, както и спомени за ветераните от техни преки наследници.

Официалното откриване на изложбата е на 15 август, понеделник, в 17.30 ч в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово.

Събитията от програмата продължават на 19 август, когато ще се проведе традиционното състезание за ученици за изкачване стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след него и открит урок по история с проф. Веселин Методиев.

От Върха програмата се пренася на централния площад в Габрово, където от 18.00 часа започва двучасов концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

Денят ще завърши с най – тържествената част – заря – проверка с участието на Националната гвардейска част. Цялата програма може да прочетете на официалната страница на събитието оттук.

Автор: Цветомира Иванова,
Връзки с обществеността Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Богата програма за честванията на Шипченската епопея

Published

on

Една от най-важните задачи за екипа на Областна администрация – Габрово през август е организацията на Националното честване по повод 145-та годишнина от Шипченската епопея, което ще се проведе от 15 до 25 август.

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и директорът на НПМ “Шипка-Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов обсъдиха детайли по организацията, която вече е в много напреднала фаза, участват много организации, а програмата е изпълнена с множество инициативи.

Областният управител сподели увереността си, че с всичко свършено до момента и финалните щрихи, които предстоят ще успеем достойно да почетем героизма на всички, участвали в битката, предопределила до голяма степен изхода от Осободителната война.

“Искрено се надявам, че нищо няма да повлияе на тържествата и отбелязването на нашата почит към хората, дали живота си за свободата на страната ни“, допълни още Сидорова.

След срещата в Областна администрация директорът и съорганизатор на честването д-р Чавдар Ангелов посети ХГ “Христо Цокев”, където започна подреждането на изложбата “От оръжието към плуга”, с която ще бъдат открити тържествата за 145-та година от Шипченската епопея.

Тя ще бъде открита на 15 август в ХГ “Христо Цокев” – Габрово в 17.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица