Свържи се с нас

Култура

Историческият музей в Севлиево представя изложбата „Априлското въстание в Севлиевския край“

Published

on

снимка: chessbg-ro.hit.bg

По повод 135 – годишнината от Априлското въстание в Севлиевския край Историческият музей в Севлиево ще открие тематична изложба. Тя ще даде възможност на севлиевци и гостите на града да се запознаят с подготовката и героичните събития от април 1876 г.

В експозицията са включени оригинални снимки, документи и оръжия от героичното време. Ще бъдат показани художествени творби от утвърдени съвременни автори и на деца от школите по изобразително изкуство, които пресъздават славното време. Изложбата ще бъде подредена в салона на Архитектурно – възрожденски комплекс „Дандолови къщи” и открита на 12 май от 17.15 часа.

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ 135-ГОДИШНИНАТА
ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В СЕВЛИЕВСКИЯ КРАЙ

ПРОГРАМА:

13 май 2011 г.

с. Батошево, 17.30 ч.
•Ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на въстаника
•Концерт на Ансамбъл „Развитие”, гр. Севлиево

14 май 2011 г.

местността Боаза, 10.30 ч.
•Митинг – поклонение
•Концерт на Естрадно-духов оркестър „Севлиево”

гр. Севлиево, пл. „Свобода”, 19.30 ч.
•Тържествена заря – проверка
•Танцов спектакъл „Забравени” на Нешанъл Арт (Нешка Робева)

„ЗАБРАВЕНИ”
СПЕКТАКЪЛ НА НЕШКА РОБЕВА
Посветен на 135 години Априлско въстание

«Нашата съдба е наша мисия и служи на великия Живот дори когато е пропита от сълзи и отчаяние. Ние късно разбираме защо той ни е повикал на този свят и какъв знак е поставил на челата ни. Българин, българи, това е, което ни е дадено да знаем, докато му служим. Но това е достатъчно знание, което ни е превело през мрака и пропастите на времето…»/К. Донков/
В началото на 20-ти век Ив. Вазов пише своята „Епопея на забравените”, за да увековечи паметта на героите, дръзнали да надигнат глави и жертвайки живота си, да напомнят на Европа и света за това, че след 500 години хомот България е жива и има право на бъдеще като свободна държава.
В началото на 21-ви век борбите, героите, светците и мъчениците, въжделенията на нашия народ, наистина са забравени…
Нешка Робева, нейните момичетата и момчетата, заедно с актрисата Джуни Александрова, реализират спектакъла „Забравени”.
С музиката на „Исихия” и поезията на гигантите на българската литература Иван Вазов и Христо Ботев, артистите от „Нешанъл арт” се връщат 135 години, за да напомнят на своите съвременници и връстници, че има с какво да се гордеят като българи и че саможертвата на техните предци не е била безсмислена…
И че е крайно време….…в някой разтърсващ миг да осъзнаем, че не само сме наследници на един безсмъртен народ – ние сме самият този народ. Ние сме едно с неговите герои и неговите жертви, с неговите владетели и с неговите мислители, с неговите грешници и с неговите светци.
Когато осъзнаем това, когато просветлението ни докосне – то е като експлозия, като танц, като вълшебна музика. Това е посвещението в българския жребий, действително кръщение на българската душа. Сякаш животът ни се дава още веднъж – за борба, за творчество и тържества…

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица