Свържи се с нас

Новини

Силният отбор на ГЕРБ-Габрово – единственият съставен изцяло от местни кандидати

Published

on

Томислав Дончев
Вицепремиер, евродепутат, министър, кмет, човекът, на когото Габрово и страната дължат реалната възможност за възползване от средствата от Европейския съюз. Човекът, способен да се справя с предизвикателства – от тези в планината до предизвикателствата в политиката.

Човекът, справил се с най-голямото предизвикателство в политиката – да остане здраво стъпил на земята, да постига и успява повече за другите, отколкото за себе си, да израства без да взема, а да дава. Човекът с морал в политиката.

Завършва ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово. Придобива магистърска степен специалност „Философия“ с втора специалност „Журналистика“ и магистърска степен „Стопанско управление“, както и допълнителни квалификации в сферата на политическите науки, консултирането, бизнес-менторинг, финансиране на малки и средни предприятия и високотехнологични бизнес инкубатори и паркове.

Томислав Дончев има повече от 10 години опит в подготовката и управлението на европейски проекти в сферите на регионалното и икономическо развитие, образованието и социалната сфера.

Вицепремиер в две правителства, в периода 2014-2021 г., евродепутат през 2014 г., народен представител в последното Народно събрание и през 2013-2014 г., министър по управление на средствата от ЕС през периода 2010-2013г., кмет на Габрово от 2007 до 2010 г. Има журналистически и преподавателски опит.

Невена Минева
Заместник-кмет на Община Габрово, областен управител на Област Габрово в продължение на 4 години, юрист по образование, майка на две деца – Невена Минева доказа, че с присъщата й съпричастност и отдаденост, и придобитите от професионалното й развитие категоричност, отговорност и справедливост успешно работи за обществени каузи.

Придобива магистърска степен по Право във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Средното си образование завършва в Национална Априловска гимназия – Габрово специалност „Философия, социология, право”. Притежава допълнителни квалификации към Института за политика – Обучение на политически лидери. Владее английски и руски език.

Невена Минева започва кариерата си като адвокат на свободна практика към Габровската адвокатска колегия, оказваща експертна правна помощ в различните клонове на правото. Впоследствие работи 12 години като дознател в Севлиево. Преди да заеме поста на областен управител на Габрово Невена Минева работи като директор на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности” в Община Севлиево. Невена Минева беше народен представител в 45-тото Народно събрание.

Дългогодишният й професионален опит спомага както за успешното разрешаване на конкретни казуси, така и за справяне с актуални и значими обществени предизвикателства.

Невена Минева е член на Националния изпълнителен съвет на Жени ГЕРБ.

Николай Сираков
Народен представител, областен управител, председател на Общински съвет, кмет, заместник-кмет – Николай Сираков извървява дълъг път в политиката, като успоредно с него върви по още по-дългия път на духовно израстване и води след себе си и други.

Йога учител за едни, успял политик за други, Николай Сираков е убеден , че животът носи удоволствие, когато действаме, движени от любов, а не от страх.

Завършва Театрален колеж „Любен Гройс“, специалност „Актьор в драматичен театър и съвременен танцов театър“. През годините е водил мотивационни обучения на служители в български представителства на мултинационални корпорации.

През последните 14 години Николай Сираков активно участва в управлението на Габрово, първо като секретар на Община Габрово, след това като зам.-кмет, кмет, председател на Общински съвет, областен управител и народен представител.

В годините назад е бил актьор в габровския сатирично-вариететен театър, в габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“. Работил е в частна фирма като регионален мениджър продажби, а след това маркетинг мениджър. Бил е акаунт мениджър в „БТК“ АД.

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов е от Севлиево, икономист по образование, завършил Икономика на туризма.

Работи в голяма севлиевска компания като инженер по производствена ефективност и като 5S lean експерт.

През годините назад се е реализирал като производствен управител в севлиевска фирма. Шест години е работил и като технолог по поддръжка и профилактика на хемодиализни апарати в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” ЕООД.

Владее английски език. Баща на едно дете.

Жасмина Лазарова
Жасмина Лазарова е родена на 08.04.1985 г. Притежава магистърска степен по специалността „Инженер по транспорта“ от ВТУ „Тодор Каблешков”, гр. София. Завършва и второ висше образование по специалността „Счетоводство и контрол“ от ВУ“ Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново.

Жасмина Лазарова е ръководител на началниците на железопътните гари в района на Регионален център Горна Оряховица. Преди това работи като началник на железопътните гари в Трявна, Плачковци, Дряново и Соколово и като ръководител движение в ДП „НКЖИ”.

Извън професионалната й реализация Жасмина Лазарова се занимава с фотография. Включва се и в обществени, и доброволчески каузи в Трявна. Омъжена е, с две деца.

Д-р Теодора Мъглова
Уважаван детски лекар и общински съветник в Дряново д-р Теодора Мъглова показа как с ангажираност към местната общност човек от гражданската квота към ГЕРБ става успешен политик, на който гражданите разчитат.

Д-р Теодора Мъглова, която е отличена за лекар на годината от дряновска община за област Габрово за 2021 г., е трето поколение лекар и второ – педиатър. Завършва висше образование „Медицина” с отличие към Медицински университет-София, а средното си образование – в Национална Априловска гимназия.

В периода 2015-2019 г. специализира Педиатрия в Института по педиатрия към МУ-София и МБАЛ-Габрово. През месец декември 2019, след отлично представяне на държавния изпит за придобиване на специалност, е призната като лекар специалист-Педиатър и от януари 2020 г. работи като такъв в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова” – Габрово и Медицински център в Дряново.

Работила е и като помощник лекар в Специализирана лекарска практика по програма на МОН в София.

В настоящия момент продължава обучението си като от учебната 2021-2022 г. е класирана на първо място по успех и записана като студент по Магистърска програма „Здравен мениджмънт“ към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Д-р Мъглова е на 33 години, семейна, майка на момче и момиче.

Даница Янакиева
Даница Янакиева е най-младият общински съветник в Общински съвет – Габрово, на 24 години.

Завършила е Национална и регионална сигурност в Национален военен университет “Васил Левски” – Велико Търново и Национална Априловска гимназия в Габрово.

Даница Янакиева системно се ангажира с обществени каузи и инициативи. През годините назад беше заместник-председател на фондация „Габрово – преди и сега”, която стана популярна с доброволческата инициатива за изрисуване на електрическите табла в Габрово.

Паралелно с обучението си и доброволческата дейност, Даница Янакиева има вече и две години трудов стаж. Член е на две европейски програми за млади политици – European Local Leaders и Young Elected Politicians Programme към Европейски комитет на регионите.

Завършила е и две студентски практики по програма Еразъм+ в Национален университет по отбрана във Варшава, Полша и Академия по сухопътните сили Никола Балческо, Сибиу, Румъния. Владее английски и гръцки език.

Веселин Данчев
Веселин Данчев е общински съветник, инженер по образование, предприемач.

Завършва висше образование в Технически университет-Габрово, специалност „Индустриален мениджмънт” и магистратура „Мениджмънт на индустриалното предприятие”. Средното си образование придобива в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” в Габрово.

Вeселин Данчев развива собствена дейност в качеството си на собственик и управител на фирма в областта на производството на мебели. В годините назад е работил като управител на фирма, специализирана в производството на слънчогледово олио.

Веселин Данчев се реализира и като десен политик и местен лидер на СДС. Женен е, с две деца.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 32 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ – Габрово включва ученици със СОП в проектите мобилност

Published

on

Професионалната гимназия по туризъм в Габрово включва ученици със специални образователни потребности в проектите мобилност.

За първи път в дългогодишната си работа по проекти Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово включи в групите за мобилност двама ученици със специфични образователни потребности (СОП).

Представяме ви мнението на госпожа Даниела Ненчева, ръководител на ЦНСТДМУ – Център за настаняване на деца и младежи с увреждания, в Габрово за участието на Николай Звездов, настанен в социалното заведение. През пролетта на 2022 г, от 20 април до 6 май, непълнолетният Николай Звездов участва в Програма Еразъм+, по проект мобилност, с цел ученическа производствена практика.

Проектът бе осъществен от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Младежът е настанен в ЦНСТДМУ „Хризантема“, тъй като е сирак и се нуждае от постоянни грижи. За Николай това бе първо излизане за период от 16 дни извън ЦНСТ и без придружител от центъра.

След завръщането си от Германия, Лайпциг, той сподели впечатления. Щастлив е от дадената му възможност да контактува с връстници и да се чувства част от групата. Гордее се с това, че се е справил с поставените му задачи по време на практиката. Смята, че в бъдеще може да се реализира , като използва придобитите умения. Създал е приятелства и се е научил да спазва норми и правила, които са валидни за цялата група.

Позитивните емоции и наученото по време на участието си в програмата са незабравим спомен за него. Много би искал и в бъдеще да се включва в дейности с връстниците си, да изгражда приятелства и да се чувства част от неформална група. За мен като настойник на Николай и ръководител на ЦНСТДМУ включването на деца и младежи с увреждания в проекти, съвместно със своите връстници от общността, е най-добрият начин за интеграция и социализация на тези деца и младежи.

В същото време това дава възможност на обществото да забележи децата със специфични потребности, да ги приобщи и да ги приеме такива, каквито са.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица