Свържи се с нас

Култура

Фотоинсталация „Паралели“ – културно събитие за 2015 г. на Габрово

Published

on

снимка: Клуб на Будителите

снимка: Клуб на Будителите

Голямата награда от конкурса „Събитие на годината в областта на културата“ – Габрово 2015 и 300 лева, осигурени от Асоциацията на индустриалния капитал в България, спечели фотоинсталацията „Паралели“ с автор Росина Пенчева, посветена на 70-годишнината на Драматичен театър Габрово.

Проектът, подкрепен от НЧ“Христо Смирненски 1949“, кв. Русевци, получи най-висок резултат по точки от гласовете на публиката и оценките на журито: 71 гласа, или 10 на сто от подкрепата на всички гласували /с превес на вота в интернет/ и 345 точки от журито /с две точки по-малко от най-високия резултат/.

Фотоинсталацията предизвика огромния интерес на минувачите и посетители на изложбата на открито. Стотици габровци се спряха да разгледат интересно поднесения паралел между миналото и настоящето на нашия театър, да видят лицата на любимите си артисти и да се върнат към спомените си от съпреживяното в салона. Тази награда е признание на габровци и на журито за любимия им театър и разбира се за таланта на фотографката, която не можа да присъства на церемонията снощи.

Спектакълът „Жана д’Арк“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово с режисьор Петринел Гочев, концертът „Следи 2“ в памет на маестро Манол Цоков, организиран от Клуба на будителите, 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата с организатори Музей „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово, Министерство на културата и Министерство на здравеопазването, инициативата „Хора за хората“ на Клуба на будителите и Община Габрово са в петицата на най-харесваните събития от габровци с минимална разлика в общия резултат по точки след оценката на журито и гласуването на публиката.

Комисията по организацията и провеждането на конкурса, с подкрепата на УС на Клуба на будителите, реши тази година в рамките на наградата от 500 лева, осигурена от Асоциацията на индустриалния капитал в България, да отличи и фаворитите на публиката и на журито. Победител в класацията на гражданите, участвали в гласуването по електронен път и с анкетни карти стана инициативата Хора за хората. Христина Минчева, която поведе хорото и не се отказа докато не го направи ежеседмично, получи наградата от 100 лева. Тя бе връчена от Силвия Неделчева, председател на Народно читалище „Св.св. Дамаскин и Онуфрий Габровски 2011“, което подкрепи организацията за хората на габровския площад всяка неделя вечер. Инициативата получи повече от една четвърт от гласовете на публиката – 26.5% .

Най-висока комплексна оценка – 347 точки от журито при максимален брой 400, получи 22-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата. Директорката на Веселата къща Татяна Цанкова получи наградата от 100 лева с думите, че в 22 годишната история на Биеналето у нас никой не се е сетил да го награди, макар че в чужбина то отдавна е получило признание.

В оценката на номинираните събития по предварително зададени критерии участва комисия от 8 членове: д-р Тодор Шандурков –художествен ръководител на „Мим – театър“- Габрово и един от сценаристите на габровския карнавал, Надежда Тихова – дългогодишен журналист в сферата на културата, репортер във вестник „100 вести“, доц. Лиляна Русанова – заместник-ректор „Международно сътрудничество и връзки с обществеността“ на Техническия университет в Габрово, партньор на Клуба на будителите, Нела Рачевиц – зам. кмет на Община Габрово, Мариана Николаева – председател на УС на Сдружение „Фабриката“, един от авторите на проекта, който спечели миналогодишния конкурс: спектакълът „Нощта на Еньовден“, Доротея Комитска – представител на Лайънс Клуб- Габрово, спонсор на първия конкурс „Събитие на Габрово в областта на културата“, Николай Григоров – регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България , която осигури паричната премия за тазгодишния конкурс и Велина Махлебашиева – председател на Клуб на будителите. Всяко от номинираните събития беше оценено от членовете на журито според: актуалност на проблематиката; представяне на традиционна тема по нов начин – иновативен или актуален подход на реализация; художествена стойност; ангажиране на публиката по нов начин и/или привличане на нова публика; усвояване на нови пространства; създаване на нови партньорства; свързаност на жанрове, изкуства, сектори (например, свързва изкуство и образование, изкуство и технологии); обогатяване и разнообразяване на културния живот на града; трайни резултати и продължително въздействие; прилагане на иновативен подход за популяризиране и реклама.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Излезе луксозен каталог за арх. Карл Кандулков

Published

on

Излезе от печат луксозен каталог, който пресъздава изцяло идеята, името и съдържанието на изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово”, реализирана през 2020 година по повод 100 години от неговото рождение.

Съставители на изложбата и на каталога са Цветомира Койчева – началник на Държавен архив – Габрово и Силвия Рангелова – графичен дизайнер. Предпечатната подготовка и печатът са дело на „Перфект“ ЕООД.

Нейното осъществяване стана възможно благодарение на богатия фонд на арх. Кандулков – над 300 архивни единици, в 2,5 линейни метра, съхраняван в Държавен архив – Габрово. Финансирането на каталога е смесено: от спомоществователите АМКmotion, “Импулс“ АД, ОВК Газ и паричната стойност на наградата „Събитие на годината в областта на културата Габрово 2020“, която изложбата спечели.

Каталогът от 66 страници съдържа над 180 изображения на лични документи (грамоти, ордени, плакети, значки, служебни карти, дипломи); на творческа дейност (скици, работни и идейни проекти, архитектурни планове, чертежи); снимки (портретни, семейни, на сгради, мостове, паметници, скулптури); над 30 текста с лични спомени на арх. Кандулков и публикации за него и дейността му.

В изданието са включени опис на проектите на арх. Кандулков, съхранявани в Архива и снимки от откриване на изложбата през 2020 г., която се радва на интереса на габровци и гости на града в продължение на 15 месеца. Оригинално допълнение към каталога е QR код за интервю с архитект Кандулков от 2002 г. Записът е направен на среща с журналисти, общественици, краеведи и архивисти.

На задната корица на каталога е отпечатан визионерският цитат на архитекта: „Пътят към Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драги вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ.”

Каталогът следва хронологичната и тематична структура на експозицията: студент по архитектура в Дрезден; пътя през концлагер „Бухенвалд“ (1944 – 1945), председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет – Габрово (1959 – 1966; 1971 – 1976), когато разгръща огромна дейност по преустройство и модернизиране на града.

Двата мандата управление на Габрово са проследени конкретно: изграждане и преустройство на обществени сгради и пространства (Община Габрово, площад „Възраждане”, Дом на културата „Емануил Манолов”, Дом на хумора и сатирата, Народно читалище „Априлов-Палаузов”, Летен театър, Почивен дом „Люляците”, оформление на входно-изходни точки на Габрово към вр. Шипка и към София); мостове („Игото”, „Баев мост”, „Боровски мост”, „Мост с лъвовете”, „Шиваров мост”, „Мост на занаятите”, „Христо Ботев”); паметници (Цанко Дюстабанов, Капитан дядо Никола, Юрий Венелин, Тотю Иванов, даскал Цвятко Самарджиев, Емануил Манолов, ген. Фьодор Радецки, Ран Босилек, Дан Колов в с. Сенник); скулптури и скулптурни композиции (декоративни чешми с фигури на хора и животни, „Любовната чешма”, фигури на Дом на културата, на спортисти, композиции „Русалки”, „Пеликани“, ансамбъл „Пегас”, оформление на парк „Баждар” с детски фигури, скулптурна група „Детска приказка” в парк „Маркотея“) и някои неосъществени проекти (реконструкция на Костницата в Пантеон на загиналите за България, реконструкция на Възрожденски мост в кв. Бичкиня, реставрация на църква „Св. Благовещение” на мястото на разрушения Девически манастир в центъра на Габрово).

Извън медийните публикации в различните периоди, каталогът се явява първото пълно, илюстровано издание за един от водещите български архитекти, визионери и ръководители от 50-те до 90-те години на XX век. За да бъдат запазени и предадени на следващите поколения паметта и делото на арх. Карл Кандулков!

Архитект Карл Димитров Кандулков е роден на 16 юни 1920 г. в Севлиево. Като студент в Германия по време на Втората световна война е затворен в концлагера „Бухенвалд” (1944 – 1945). През 1946 г. завършва архитектура в Дрезден. До 1959 г. работи в Строителна кооперация „Новстрой” – София, в проектантска организация на Централен съвет на профсъюзите – София и Здравпроект, където проектира почивни домове, болници, санаториуми, много жилищни и обществени сгради в цяла България. Един от най-заслужилите ръководители на Габрово, два пъти председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет (1959 – 1966 и 1971 – 1976). Разработва и осъществява мащабно и перспективно строителство и модернизиране на града. В Габрово с него творят известните скулптори проф. Любен Димитров, Борис Кадийски, Величко Минеков, Младен Миладинов, Митьо Солаков и много други. Провъзгласен за Почетен гражданин на град Габрово през 1976 г. за големите му и безспорни заслуги към града и неговите жители. Носител на орден „Кирил и Методий” – Първа степен, медал от Българската архитектурна камара – Първа степен, възпоменателни медали за Втората световна война, възпоменателни плакети от Бухенвалд и др. След 1976 г. арх. Карл Кандулков продължава активната си дейност. Работи на обществени начала към Окръжен народен съвет – Габрово. Проектира самостоятелно и в съавторство. Вълнува се от проблемите на Габрово и до последните си дни живее, мисли и преживява неговите промени и трансформации. Почива на 10 март 2007 г. в София.

Повече за арх. Кандулков, изложбата и за достъпа до архивния фонд вижте оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица