Свържи се с нас

Новини

Кирил Добрев с план за стабилизиране на БСП

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Народният представител Кирил Добрев има план за стабилизиране на БСП. Това обяви в Габрово самият той пред леви симпатизанти, с които обсъди актуалната политическа обстановка в страната и чужбина, актуалното състояние на партията и дискутира своите възгледи и идеите за бъдещето развитие на левицата.

Добрев, който е и кандидат за председател на БСП, разкритикува сегашното ръководство на столетницата, заявявайки че то легитимира разделението в партията, визирайки лявото крило, което е част от червените редици.

„БСП трябва да бъде лява, справедлива и модерна партия“, заяви категорично габровският депутат. За да стане това обаче според него са необходими няколко стъпки, свързани с намиране на „спойката“ между поколенията и „различните“ в БСП. По думите му „не може да си лидер, да имаш претенции и да разделяш, а не да събираш“.

Кирил Добрев се обяви за широка силна лява коалиция. „И то такава коалиция, веднага преди президентските избори. Защото това е само един от начините, за да можем да вдъхнем доверие на своите привърженици“, каза той.

„Виждайки всеки ден как хора като Георги Кадиев, Татяна Дончева и Георги Първанов си направиха леви партии, аз „боледувам“. Това не са лидери, а председатели на разни формации. Защото ако бяха лидери щяха да седнат и да намерят общото помежду си. Левицата е силна само тогава, когато е обединена“, допълни още Добрев.

По отношение на вътрешнопартийната работа в БСП  Кирил Добрев заяви, че столетницата има нужда от спешни мерки преди да е станало късно, тъй като времената, когато левицата е била широко популярна сред хората, отдавна са отминали, а членовете и симпатизантите ежедневно намаляват.

„Аз искам да обърнем „пирамидата“ в  партията. Искам всичко да става на обратно. Ако има някаква активна общност в града, тя да може да извика председателя на партията. Той от своя страна да доведе народения представител, който да представи проблема в парламента. И ако този проблем е достатъчно голям – с него да се занимава цяла една партия“, добави социалистът.

По думите му стана ясно още, че е нужна и обратна връзка, тъй като се срещат трудности при работата на партийните секретари, работещи само на „добра воля“. В своята програма Кирил Добрев предлага новите партийни секретари да бъдат финансово стимулирани.

Кирил Добрев беше категоричен, че „Позитано 20“ трябва да се превърне в „мозъчен тръст“, а не в „пенсионерско кафене“. „Там трябва да има работеща администрация. По-голяма част от дейностите да бъдат „спуснати“ по области и общини, защото реалната политика се води на терен“, заяви депутатът.

Пред присъстващите в Габрово Добрев потвърди своите тези и виждания за мандатност на народните представители и ръководството на БСП.

„Имаме членове от 25 години в Изпълнителното бюро на БСП. Извинявайте, но искам от тези хора позиция. Те са слугували на Лилов, Виденов, Първанов, Станишев и сега на Миков. И този член бил принципен?!! И какво му принципното? Какви грешки сме допуснали, като този член е елемент от тези грешки. За това трябва да има мандатност на членовете на ИБ“, коментира емоционално народният представител.

По отношение на водачите на листите и кандидатите за кметове Кирил Добрев се обяви за повече конструктивни разговори между националното ръководство на БСП и областните структури, а в случаите, когато не се стигне до консенсус по даден въпрос, да бъде приложен вътрешно – партиен референдум.

Депутатът коментира още, че за да се стабилизира БСП е необходимо създаване на профсъюзи. „Какво означава да си лява партия и да нямаш зад гърба си профсъюз? Това е начин! Трябват ми съмишленици, приятели и партньори. Профсъюзът е един начин, по който мога да събирам партньори в сферата, в която сме силни като лява партия“, поясни Добрев.

Той подчерта, че са необходими повече медийни изяви, тъй като посланията на БСП по актуалните ежедневни въпроси не достигат до хората.

Кирил Добрев заяви, че в своята програма е предвидил задължително поне два пъти в годината по време на ваканциите, народните представители от БСП да обикалят в страната и да извършват пряк отчет за свършеното от тях пред хората.

На последно място червеният депутат се обяви за оформяне на „правителство в сянка“, готово да поеме управлението на страната във всеки един момент, както и за ясно кариерно развитие в редиците на партията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов участва националната среща по пътна безопасност

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Андрей Николов участва в национална среща, по отношение на въпросите, свързани с пътната безопасност. Форумът бе иницииран от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“( ДАБДП) и се проведе в София.

Основните теми на срещата бяха състоянието на пътната безопасност и бъдещите мерки на регионално и местно ниво за превенция на инцидентите на пътя през 2023 г. Отчетен бе прогрес в работата на Областните комисии за безопасност на движението по пътищата, които са провели над 300 заседания през последните три години.

Представени бяха новите форми на образци на докладите към ДАБДП , които са оптимизирани, като изключват излишни повторения, облекчават административната тежест и повишават ефективността на работата на секретарите на областните комисии.

Беше удължен и срокът за докладване към ДАБДП и бяха планирани общи действия на национално ниво.

На форума присъстваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов и Десислава Паунова – член на УС на Агенцията, Алекси Кесяков, съветник на министъра на вътрешните работи и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

СУ „Петко Р. Славейков“ отбеляза годишнина от основаването си

Published

on

След като на вчерашния голям християнски празник Никулден тържествено бе отбелязан празникът на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ в Многофункционална зала „Дръзновение“ в Трявна, днес отправяме поглед назад и към празника на едно от най-старите светски образователни средища у нас – СУ „Петко Р. Славейков“.

Годишнината от основаването на учебното заведение бе отбелязана с изключително красива и интересна изложба, под надслов „Желание да творим“, която представи творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство и бе официално открита в музей „Старото школо“.

Колекцията може да бъде разгледана от жители и гости на града в зала „Проф. Кънчо Цанев“, където ще остане до 22 декември. Събраните творби са на ученици от 5-ти до 12-ти клас и представят изключително интересни и различни техники на работа, които са усвоили в часовете по изобразително изкуство.

Повече за тяхната дейност разказа техният преподавател Росица Скендерова, която имаше честта да представи първата си изложба като учител в Славейковото училище. „Ние в нашите часове по изобразително изкуство имаме много неща, които трябва да научим, включително и история на изкуството. История на изкуството най-добре се учи, когато се открива, затова с 5-ти клас учихме история на изкуството, Древна Тракия, Древен Рим, Гърция и Египет с тези паравани за снимки, като самите те откриваха начина, по който са живели и начина, по който са творели, дрехите, с които се обличали. С 6-ти клас учихме Византийската мозайка и сами я направихме само че не с оригиналните материали, ами с хартия, но мисля, че е също толкова впечатляваща. Със 7-ми клас откривахме дизайн – направихме лампи, като използвахме най-различни подръчни материали. С 10-ти клас правихме илюзия във фотографията, мисля, че техните идеи са доста свежи. Самите те доста се забавляваха, защото успяваха да открият и в трудността забавление. С 5-ти клас писахме също български поговорки върху глинени плочки, които може да видите зад мен“, сподели преподавателят по изобразително изкуство.

Събитието събра десетки ученици, бивши и настоящи преподаватели, представители на културни и образователни институции, които изразиха силните си впечатления от творчеството на децата.

Своите впечатления и искрени пожелания отправи към всички тях и кметът на Трявна Силвия Кръстева, която бе сред официалните гости при откриването на изложбата. „Първо искам да Ви кажа, че съм изключително впечатлена от едно нещо и то е, че аз толкова посещаема изложба не съм виждала, т.е. не съм присъствала тук на толкова пълна зала, за което мога само да Ви сваля шапка и да Ви кажа едно голямо „Браво!“. Г-жо Скендерова, искам на Вас също да Ви кажа едно огромно благодаря за това, че дойдохте лично при мен заедно с двама ученици, за да ме поканите и разбира се, нямаше как да не посетим изложбата и да разгледаме. Едно от нещата, докато влизах и ми направи впечатление и една от рисунките, на която пише „Любовта не се съди, а се разбира“. Това е първото, което ми направи впечатление и ще Ви помоля следното – винаги обичайте Вашите приятели, обичайте Вашите семейства, но обичайте и Вашите учители. Нека да останат в сърцата Ви, защото те ще ви дадат онова, което наистина за цял живот ще Ви помага!“, добави кметът на Трявна.

За труда и старанието, които са положили в часовете си по изобразително изкуство, децата бяха поздравени още от директорът на учебното заведение Гергана Ганчева, както и от директора на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна Юлия Нинова, която подчерта уменията на тревненските възпитаници и факта, че са горди наследници на старите майстори.

Празникът на училището и изложбата „Желание да творим“ бе повод, Специализираният музей да награди участниците в задачата „Трявна през моите очи“ към образователната програма „Трявна – позната и непозната“. Отличени бяха авторите на есе, на снимка и видео.

Освен наградите за победителите, всички получиха грамота за участие и разбира се, почерпка за целия клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица