Свържи се с нас

Крими

Прокуратурата протестира присъдата на мъж, обвинен в опит за убийство

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда протест против оправдателна присъда, с която Габровски окръжен съд е признал подсъдимият Сашо Ч. за невинен по повдигнатото му обвинение по чл.116 ал.1 т.12 пр.1 във вр. чл.115, вр. чл.29 ал.1 б.“а“, вр. чл.18 ал.1 от НК.

Прокуратурата предаде на съд Сашо Ч. за това, че на 23.08.2014 г, в Габрово, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви Красимир М., като му нанесъл удар с дървен сап в главата, причинявайки му черепно-мозъчна травма, при която смъртта на пострадалия не е настъпила поради навременно оказаната му специализирана медицинска помощ, а е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота му и до трайно затруднение на речта му.

В протеста обвинението счита, че постановената от съда оправдателна присъдата е неправилна, тъй като при безспорно установената фактическа обстановка, е направена неправилната оценка на доказателствата.

От фактическа страна е установено, че на 23.08.2014 г., около 19.35 ч, в Габрово, пред кафе-аперитив пострадалият срещнал подсъдимия и брат му. Семействата на двамата били в лоши отношения и при всеки повод демонстрирали враждебност.

Братът на подсъдимия се приближил до Красимир и на ромски език го предупредил да не им създава проблеми. Пострадалият се изплашил и побягнал, но пътят му препречил автомобил, от който излезли трима мъже.

Първи го ударил подсъдимият, който му нанесъл удар в главата с дървената дръжка на брадва. След което братът на подсъдимия също му нанесъл удар в тялото. След удара по главата, пострадалият паднал на земята, където бил намерен от близките си, транспортиран в МБАЛ-Габрово с количествено нарушение на съзнанието, предхождащо комата и след проведеното лечение бил изписан със загуба на говора.

Поддържаното от Окръжна прокуратура-Габрово становище за безспорно и обективно установяване на вината и авторството се обоснована с наличието на прякото доказателство – показанията на пострадалия и поддържано от показания на свидетели и заключенията на съдебно-медицинските експертизи.

Събраните доказателства по категоричен начин опровергава защитната версия на подсъдимия, че не той, а брат му е нанесъл удара по главата на пострадалия. Обвинението счита за неправилен и необоснован извода на съда, че липсват безспорни доказателства за вината на подсъдимия за нанасянето на удар в жизненоважната част от тялото на пострадалия, чрез който се е опитал да отнеме живота му.

Подсъдимият е бил осъждан за извършено престъпление по чл.116 от НК на осемнадесет години лишаване от свобода, което е изтърпяно през 2010 г.

В протеста си, пред Апелативен съд Велико Търново, прокуратура иска оправдателната присъда на първоинстанционния съд да бъде отменена и Сашо Ч. да бъде осъден по повдигнатото му обвинение за опит за убийство в условията на опасен рецидив, на лишаване от свобода при строг режим.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Стартира акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Published

on

Ваканцията за най-малките ученици вече започна, съвсем скоро към тях ще се присъединят и по-големите. По този повод Пътна полиция започна няколко инициативи, насочени към опазване на живота и здравето на децата като участници в движението по пътищата. Една от тях е акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“.

През периода от 1 юни до 31 август 2019 г. на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, са настъпили две пътнотранспортни произшествия /ПТП/ с тежки последици, при които са ранени две деца- едното като пешеходец, а второто като водач на велосипед.

През същия период на 2020 година, в област Габрово са настъпили седем тежки ПТП с деца и юноши. При тях са пострадали осем деца от тях трима като водачи, трима пътници и двама пешеходци. При едното от произшествията е загинал и един водач на четириколесно МПС (АТВ).

През настоящата година в периода от 1 януари до 31 май на територията на област Габрово са настъпили три тежки ПТП с пострадали деца. При тях са пострадали двама пътници и двама водачи (един на МПС – лек автомобил и един на велосипед).

Препоръки: ЗА ПЕШЕХОДЦИ
1. Върви по тротоара
2. Използвай подлезите и надлезите
3. Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета
4. Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки
5. Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини
6. Пресичай улицата бързо
7. Пресичай само на зелено
8. Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли
9. Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
10. Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове
11. Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай
12. Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ
1. Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)
2. Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива
3. Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя
4. Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
5. Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
6. Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
7. Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
8. Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
9. Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
10. Използвай велоалеята, ако има такава
11. Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.
12. За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед

ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
1. Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2. Шофирай трезвен. Не се дрогирай
3. Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство документите на превозното средство, което управляваш
4. Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)
5. Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
6. Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска
7. Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия
8. Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
9. Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)
10. Бъди толерантен към останалите
11. Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи
12. Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност

ЗА ПЪТНИЦИ
1. Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2. Пътувай при трезвен и недрогиран водач
3. Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
4. Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство
5. Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
6. Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
7. Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
8. Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
9. Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца
10. Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска
11. Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила
12. Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена с джип изпита дежавю след гонка с полицията

Published

on

52-годишната латвийска гражданка, която в средата на месец март си спретна луда гонка с полицията в опит да осуети проверка, профучавайки покрай стоп – палка, отново бе заловена да извършва същото деяние, превръщайки се в системен нарушител.

Както предния път, така и сега, нарушителката била засечена в района на дряновското село Царева ливада. Поредният екшън, с нейно участие и преследване в стил „Бързи и яростни“ бил сътворен вчера. 16 юни.

Около 17.15 часа, при обход в района на селото, полицейски екип на дряновската полиция забелязал „Джип Чероки“, който бил без поставени регистрационни табели.

Полицаите веднага дали сигнал за спиране със стоп-палка, но водачът вместо на отбие, настъпил газта, увеличавайки скоростта си и продължавайки движението си в посока към Трявна.

След кратко преследване автомобилът бил спрял в дряновското село Бочуковци. При извършената проверка се установило, че водач и собственик на автомобила е 52-годишната латвийска гражданка, известна вече на органите на реда.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 11 юни до 12 юли в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на електронна поща: izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите. Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица