Свържи се с нас

Любопитно

Конкурс за рисунка „Бунтовният април 1876“

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Община Севлиево обявява конкурс за рисунка „Бунтовният април 1876“, информираха от местната общинска администрация.

Пролетта на 1876 година е една от най-величавите страници в историята на Севлиевския край. В подготовката и провеждането на въстанието вземат участие смелите, млади, жадуващи за свобода наши предци.

Севлиевският край става един от трите центъра на масово въоръжено въстание в българските земи. На 1 май 1876 г./ст.стил/ на легендарния връх Бабан на бунт се вдигат жителите на балканските села.

Десетдневните сражения в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република. Убити са стотици мъже, жени и деца, опожарени са стотици жилища, манастири, църкви и училища. Осем от водачите на въстанието начело със Стефан Пешев увисват на бесилките на севлиевския площад.

По този повод Община Севлиево, ХГ „Асен и Илия Пейкови“ и Исторически музей Севлиево обявяват изложба-конкурс на тема: „Бунтовният април 1876“ – 140 години от априлското въстание в севлиевския край.

Желаещите могат да посетят безплатно експозициите на Исторически музей Севлиево и да получат подробна информация, за да претворят вълнуващите събития в образи и картини. Ограничение за участниците няма, трябва да обичат да рисуват и да обичат историята на родния край.

Обявеният конкурс е за рисунка /задължителен формат 35х50см или 50х70 см/. Техниката и материалите са по избор.

Участниците ще бъдат разделени в следните възрастови групи. За всяка възрастова група ще бъдат връчени по три награди и диплом:

● До 12 –годишна възраст
І награда – 70 лв.
ІІ награда – 50 лв.
ІІІ награда – 30 лв.

● От 13 до 18-годишна възраст
І награда – 100 лв.
ІІ награда – 80 лв.
ІІІ награда – 50 лв.

● Над 18-годишна възраст
І награда – 200 лв.
ІІ награда – 150 лв.
ІІІ награда – 100 лв.

Рисунките за участие в изложбата се приемат до 30 април 2016 година в Исторически музей Севлиево, Хаджистояново училище. Творбите да бъдат придружени от следната информация: Три имена, възраст, телефон за връзка.

Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури, като за участие в изложбата ще бъдат селектирани най-добрите от тях. Изпратените за участие в конкурса рисунки не се връщат. Приема се, че всеки участник в конкурса е съгласен с регламента.

Допълнителна информация:

● Тел.0675/3 27 24 – Исторически музей Севлиево

● Тел.0675/3 28 39 – ХГ“Асен и Илия Пейкови“

Откриване на изложбата и връчване на наградите от конкурса:

● 12 май 2016 година, 17.30 часа

Община Севлиево, Централно фоайе.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

New Coffee World в Габрово

Published

on

New Coffee World отвори врати в Габрово. Най-новата кафетерия от известната верига се намира в центъра на областния град, на ул. „Априловска“ 4, точно до двата моста.

В заведението можете да се насладите на прекрасно кафе в компанията на домашна бисквита или чудесно приготвени сандвич-кроасани, шоколади, различни видове италиански сладоледи, чудесни и различни чайове.

Освен, че можете да се потопите в света на кафето, в New Coffee World ще откриете още богат асортимент от висококачествени кафета: кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули, хартиени дози, инстантно кафе, кафемашини, аксесоари, уникални насипни и пакетирани чайове, които да обогатите с вкусни предложения и изкушения.

В приятната и комфортна обстановка, тук ще ви посрещне екип от професионалисти, отдаден на мисията да отговори на Вашите очаквания и предложи най-доброто за Вашето вкусово предпочитание.

Работното време на New Coffee World, през делничните дни от понеделник до петък, е от 08.30 – 18.30 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа.

Заповядайте! New Coffee World ви очаква с топло кафе, комплименти, приятни изненади и много положителни емоции!

Зареди още

Любопитно

Изберете най-добрият подарък, за най-добрата майка!

Published

on

За най-нежния месец в годината LPG студио „ЛОРИ АН“ подбра за вас прекрасни пакети и промоции от нашата гама процедури:

  • M Shape 3 процедури +1 подарък = /-25%/
  • LPG тяло 10 процедури + бонус 2 процедури с лимфопреса
  • Лимфопреса пакет от 10 процедури – 150 лв.
  • Лазерна епилация с испански диоден лазер „Milesman“ на специални празнични цени

Запишете час още сега на телефон: 0876 76 16 77.

Зареди още

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица