Свържи се с нас

Култура

Богата програма за рождения ден на Дома на хумора и сатирата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 1 април т.г. – Международния ден на хумора и шегата – Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи своя 44-и рожден ден.

Както всяка година екипът на габровската Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. Специалните празнични прояви, забавните атракции, временните и постоянните изложби са на разположение на всички габровци и гости на града напълно безплатно. По традиция в целодневната първоаприлска програма са предвидени интересни изяви за всички възрасти.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

В 10.30 ч. в „Залата на жирафите“ ще започне детското утро, посветено на 40-годишнината от откриването на малката планета Габрово. Празничната програма „На планета Габрово“ се осъществява с любезното съдействие на Сдружение „Планета Габрово“, а главни герои в нея са първокласници от ОУ „Ран Босилек“.

От 14.00 ч., отново в „Залата на жирафите“, любителите на кинокомедията ще имат възможност да гледат два епизода, превърнали се в класика – „Бай Ганьо тръгва по Европа“ и „Бай Ганьо във Виена“ на режисьора Иван Ничев. В главната роля е Георги Калоянчев, а компания му правят Стоян Алексиев, Джоко Росич, Пейчо Пейчев и др.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

В 17.30 ч. е откриването на две интересни гостуващи изложби.

Специално за Деня на шегата и рождения ден на Дома на хумора и сатирата двама изтъкнати творци – Цветан Стоянов и Калин Николов – идват в столицата на хумора, за да заредят габровци с добро настроение чрез общата си изложба „Усмивката“. Цветан Стоянов е художник и преподавател в Националната художествена академия, участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. За първи път представя в Габрово своя самостоятелна изложба – в 59-те цветни фотографии греят усмивките на обикновени хора от улицата.

„Напоследък снимам хора, които се смеят. Това се оказа много трудно нещо. Аз се надявам хората, които видят изложбата, да започнат да се усмихват повече и по-искрено.“ – споделя авторът.

Калин Николов за втори път гостува в Дома на хумора. В 13-те си карикатури в „Усмивката“ пресъздава находчиво и с добро чувство за хумор фрагменти от нашия живот в миналото и днес.

Втората сборна изложба обединява творби на двама хърватски и двама български карикатуристи. „2 + 2“ е названието на общата изложба и на проект, осъществяван ат Международна асоциация на курикатуристите в гр. Сисак (побратим на Габрово). Като партньор по този проект Домът на хумора е домакин на първата изява от амбициозната инициатива – изложба от карикатури на Ненад Остоич и Дамир Новак (Хърватия) и Ивайло Цветков и Трайко Попов (България). Всеки от четиримата автори участва с 15 свои карикатури по любими теми, а следващата година изложбата им ще бъде представена и в гр. Сисак. Майсторски шаржовете на известни личности показва Ивайло Цветков, а обощочовешки и актуални теми вълнуват останалите: войната, свободата, борбата между великите сили, толерантността, опазването на околната среда, политиките на ЕС и бежанската криза.
Заповядайте на рожден ден и на среща с майсторите на хумористичното изкуство!

снимка: ДХС

снимка: ДХС

В празничната вечер ще прозвучат изпълнения на възпитаници от Музикална школа „Звезди в аванс“ с ръководители Ваня и Радослав Талеви.

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица