Свържи се с нас

Новини

Отстранят всички дефекти в „Маркотея“ до края на април

снимка: Дарина Борисова, фейсбук

снимка: Дарина Борисова, фейсбук

Всички дефекти по облагородения вече парк „Маркотея“ в Габрово трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя на проекта до края на месец април, обяви пред журналисти кметът Таня Христова. По думите й Общината е предоставила на фирмата – изпълнител протокол със забележки, надхвърлящ 25 страници.

„Очаквам протоколът да бъде подписан, при това с ясен ангажимент до края на месец април всички регистрирани от нас дефекти да бъдат отстранени. За мен паркът трябва да бъде ползван от хората през пролетта, лятото и всички моменти, когато те искат да си подарят една приятна разходка, а не той да бъде за поредна година строителна площадка“, заяви Христова.

Според габровския кмет констатираните дефекти в „Маркотея“ са изключително много, определяйки някои от тях като „дразнещи“.

снимка: Дарина Борисова, фейсбук

снимка: Дарина Борисова, фейсбук

„Някои от тях са дребни, други по-съществени. Става въпрос за лошо наредени плочници, незавършени детайли, нарушени нива на съответните елементи от цялостния обект, изключително недобро изпълнение на фасадите на сградите, които ще трябва да придобият по-благоприятен външен вид. Има проблем все още с отпадъци  и още много други“, поясни Таня Христова.

Към момента е налице разбиране от страна на строителя, който е поел ангажимент да отстрани недостатъците, появили се още в края на самия срок на проекта. От следващата седмица строителна бригада на изпълнителя ще работи на място, информира още кметът на Габрово.

Христова е убедена, че несъвършенствата ще бъдат ремонтирани и изпълнени качествено още в рамките на гаранционните срокове, които всеки един строителен обект има. В изказването си пред медиите тя припомни, че фирмата, избрана за изпълнител на строително – ремонтните работи в парк „Маркотея“, е била определена от съдебна инстанция.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Въпреки трудностите съм доволна, че паркът се случи. Това беше един изключително рисков проект. Наистина той имаше опасност да не се реализира. По какви причините – не мога да кажа. Факт е обаче, че с усилията на фирмата и с ежедневното настояване на Общината паркът се случи. Да, има дефекти, които ще бъдат отстранени. Няма да ги оставим така.

В случая имаме цялостна необходимост от превръщане на обекта в такъв, какъвто наистина трябва да бъде предаден на възложителя, т.е. в момента те трябва да свършат нещата, които през първите дни на календарната година, поради зимната обстановка, нямаше как да направят“, добави в заключение Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция „наркотици“ в районите около училища в Севлиево

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена от 13 до 19 януари в Севлиево, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода на акцията и полицейските действия били проверени 429 моторни превозни средства, 663 души, шест училища, два градски парка и 3 нощни заведения.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

По отношение на престъпленията, свързани с наркотици, от пресцентъра на полицията съобщиха още и за арестуван 23-годишен габровец, но при специализирана операция в областния град.

Белезниците на ръцете му щракнали в събота вечерта, около 21.50 часа на улица „Никола Василиади“ в Габрово. Тогава полицейски служители извършили проверка на 23-годишния жител на града, като при извършените процесуално-следствени действия било установено, че младият мъж придобил и държи в себе си „свивка“ от станиол.

Тя съдържала суха зелена листна маса, която при направения на място полеви наркотест дала характерна реакция и оцветяване на наркотичното вещество марихуана. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бабинден в ДГ „Ран Босилек“

Бабинден е един от големите народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Така празнуваха днес и децата от ДГ”Ран Босилек” – с много песни, танци и весело настроение поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях.

Възрастните хора са най-добрите помощници в отглеждането на внуците, като им предават знания за обичаи, традиции, местна история, любими детски приказки и спомени, свързани със собствените им семейства.

снимка: Община Габрово

Децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. „Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“.

От детската градина се връчиха благодарствени грамоти за всички баби – гостували на празника, заради грижите и обичта им към младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица