Свържи се с нас

Култура

Трети Национален конкурс за северняшка песен „Море песен екна…”

Published

on

севернясшка песен

Община Севлиево обявява трети Национален конкурс за северняшка песен „Море песен екна…” Третото издание на националния конкурс ще се проведе на 16 и 17 април в Дом на културата „Мара Белчева“.

Конкурсът се организира от Община Севлиево и е посветен на севлиевския славей Борис Машалов. Целта на формата е да открие народни изпълнители – любители, от всички фолклорни области и възрасти, които да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен.

Според регламента, всички желаещи да участват, трябва да изпратят своите заявки най – късно до 01.04.2016 г., а до 08.04.2016 г. всички подали заявка ще получат програмата с реда на своето участие, според реда на подаване на заявките.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата, с медийната подкрепа на БНР, ТВ „Сънрайс Маринов”, местни и регионални медии.

СТАТУТ

Конкурсът ще се проведе в две категории – за индивидуални участници и за групи.

Индивидуалните участници в конкурса ще са разпределени в три възрастови групи:

– първа – до 13 години;

– втора – от 14 до 18 години;

– трета – над 18 години.

Групите за автентичен и обработен фолклор ще са разпределени в две възрастови групи:

– първа – до 18 години;

– втора – над 18 години;

Индивидуалните участници изпълняват по две северняшки песни – бавна и бърза, в рамките на 6 минути, а групите – две северняшки песни до 10 минути.

Не се допуска използването на синбек.

От една певческа група право на участие в категория – индивидуални участници има само едно лице.

Всички участници ще получат грамота за участие конкурса.

Класираните на първите три места от всяка категория ще получат награди както следва:

ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ:

– първа награда – грамота, плакет и парична премия от 100 лв.;

– втора награда – грамота и парична премия от 80 лв.;

– трета награда – грамота и парична премия от 50 лв.

ЗА ГРУПИТЕ ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР:

– първа награда – грамота, плакет и парична премия от 120 лв.;

– втора награда – грамота и парична премия от 100 лв.;

– трета награда – грамота и парична премия от 80 лв.;

ЗА ГРУПИТЕ ЗА ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР :

– първа награда – грамота, плакет и парична премия от 120 лв.;

– втора награда – грамота и парична премия от 100 лв.;

– трета награда – грамота и парична премия от 80 лв.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ:

– на Кмета на община Севлиево;

– на читалище „Развитие – 1870”,

– на бизнеса и др.

Участниците в конкурса поемат разноските си за транспорт и пребиваване.

Организаторите предоставят видеозаписи срещу заплащане – 5 лева за индивидуално изпълнение, 10 лева за група и 20 лева за конкурсен ден.

С приемане на условията на конкурса и подаване на заявка, участниците предоставят на организаторите възникналите авторски права.

Заявка за участие в конкурса можете да изтеглите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица