Свържи се с нас

Култура

Среща с един ловец на образи

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Любителите на фотографията ще имат възможност да общуват с интересен творец чрез изложбата му „Фото-щрак”.

Франсиско Пунял Суарес (Испания) е един от многобройните участници в 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, който е запленен от постиженията на Дома, от широкия мащаб на дейността му.

Така стига да идеята за самостоятелна изложба на това престижно място. „Харесва ми да се занимавам с пронизващите очи и искрящата усмивка на смешната фотография” – доверява Суарес.

От 17 март т.г. в зала 7 на музея „Дом на хумора и сатирата” г-н Суарес ще покаже 34 свои смешни фотографии. Вярваме му, когато казва: „Една добра смешна фотография ще ни накара да се разсмеем и замислим. А смехът, силен или тих, открит или прикрит, неминуемо избухва, когато хуморът е налице, а това потвърждава, че всичко е възможно.”

Франсиско Пунял Суарес е роден през 1950 г. в Матансас, Куба завършва журналистика в Университета в Хавана (1974 г) и веднага започва филмовата си кариера в Кубинския институт по кинематографично изкуство и индустрия (ICAIC). Режисьор е на документални филми и помощник режисьор на кубински филмови творци. Като продуцент в репортажния отдел на ICAIC създава повече от сто издания с акцент върху критичния репортаж, подсилен с дози хумор и сатира.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Печели първа награда на Фестивала на хумористичната фотография в Бойерос, Хавана (1988 г.). Получава специално поощрение от журито на Фестивала на новото латиноамериканско кино в Хавана за документалния филм „Вечно губещи“, режисиран съвместно със Сантяго Алварес (1991). Пътува до Санта Крус де Тенерифе, Канарските острови, където провежда кино уъркшопове и работи съвместно с продуцентите Луна Лена и Риос ТВ (1996 г.) През 2000 г. се премества в галисийския град Ла Коруня, където живее в момента.
Негови хумористични фотографии са публикувани в местни издания, в испански електронни медии и международни хумористични списания.

Участва в журито на престижния Международен фестивал ПортоКартун, организиран от Националния музей на печатарството в Порто, Португалия (2001 и 2002), в журито на Наградата за графичен хумор Curuxa, във Фене (2001, 2003 и 2004 г). През 2013 г. е член на международното жури на конкурса „Карикатура от световната преса”, провеждан в португалския град Синтра. През същата година излага фотографиите си от изложбата „Фото-щрак“ в Националния музей на печатарството в Порто и в Залата на хумора в Пирасикаба, Бразилия. Оттогава до днес фотографии и статии на Франсиско Пунял могат да се намерят на www.mundiario.com.

Фотографиите, които е избрал за изявата си в Габрово, го разкриват като активен и чувствителен творец. Вълнува го светът на предметите и животните, на човешкия бит, урбанистични сюжети, небивали ситуации или странни стечения на обстоятелства, на неща, които са извън нормата. Току открием познати гледки, родеещи се с нашата действителност – на изоставени безхаберно стари красиви сгради…

Г-н Суарес е подготвил специално видеообръщение към габровската публика, в което между другото казва: „Много благодаря за дадената ми възможност да покажа хумористичните си фотографии. Много съм щастлив, че публиката ще се наслади на творчеството, което съм създал през годините. Фотографиите показват хумористичната страна на живота, която е много важна част за всеки от нас. Когато изляза навън, търся образи, които улавят всички контрасти, преувеличения и двусмислици. Надявам се, че творбите ми ще Ви разсмеят, но и ще Ви накарат да се замислите. Приканвам всички да използват фотоапаратите си в търсене на подобни изображения!”

„Фото-щрак” очаква своята публика до средата на месец април.

Венета Георгиева-Козарева, МДХС

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица