Свържи се с нас

Новини

Млади хора излязоха пред Съда в подкрепа на загинал приятел

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Млади хора се събраха в петък сутринта пред Съдебната палата в Габрово, за да изразят мирно своята подкрепа към приятел, загинал нелепо с мотор при катастрофа, станала през лятото на миналата година на ул.“Неофит Рилски“ в града.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Събралите се на площад „Възраждане“ около 25 души, приятели и близки на загиналия моторист, сблъскал се фатално във  вилиците на мотокар, носеха със себе си транспарант, с надпис „Обичаме те, Боби!! Справедлива присъда!!!“.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес беше дадено ход на делото, след внесен от Окръжна прокуратура – Габрово в съда обвинителен акт срещу 22-годишен мъж, управлявал мотокар без книжка и предизвикал катастрофа с мотор, причинявайки смъртта на моториста.

„Очакваме справедлив съдебен процес и причинилият смъртта на Боян да понесе своята отговорност, получавайки ефективна присъда“, споделиха пред „Габрово Нюз“ събралите се пред Съда хора. Те бяха допуснати да присъстват в съдебна зала.

Обвинението в съда е внесено срещу Христо Е. е за това, че на 21 юли миналата година, около 13.50 часа на ул. „Неофит Рилски“ в Габрово, при управление на мотокар без регистрационни номера и без да има необходимата правоспособност (не притежавал свидетелство за правоспособност за работа с тази машина), при излизане на главен път от двор на промишлен обект, нарушил правилата за движение по пътищата, като предизвикал пътно транспортно произшествие с мотоциклет „Хонда“, без регистрационни номера, и по непредпазливост причинил смъртта на управляващия мотоциклета Боян Н. на 25 години.

Пострадалият управлявал мотоциклета в посока от центъра на града, със скорост около 84 – 85 км/ч. В този момент от изход на двор с производствени помещения на различни дружества, движейки се със скорост от 7,7км/ч. мотокарът излязъл с вилиците напред, вдигнати на около 1,20 от земята, без сигнални мигащи светлини, управляван от обвиняемия. Мотокарът се намирал в средата на платното, когато последвал удар между мотоциклетиста и вилиците на мотокара. Пострадалият бил откаран незабавно в болницата, където по-късно починал.

Присъдата по делото срещу 22-годишния Христо Е. ще бъде обявена днес, 11 март, в 16.00 часа.

*Очаквайте още подробности по делото на по-късен етап от днешния ден*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица