Свържи се с нас

Икономика

Първият саниран в Габровско блок вече е готов

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Санирането на първия блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Севлиево вече е факт. Строително – монтажните дейности на блок №12, вход А и Б в жилищен комплекс “Митко Палаузов“ приключиха, с което 39 домакинства вече се ползват от напълно благосутроения блок.

Новината съобщи кметът Иван Иванов по време на пресконференция. До момента с 10 сдружения на собственици Община Севлиево има сключени договори.

„Първи в областта предприехме реални действия по програмата. Първи започнахме да санираме и ето резултатът от работата ни – завършихме санирането на първия блок в цялата област“, заяви кметът Иван Иванов. От казаното пред медиите стана известно още, че вече е започнало санирането на втори блок в Севлиево, бл.“Христо Ботев 1“, с административен адрес ул.“Хан Аспарух“ №3“.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

След санирането на блок №12 в ж.к. “Митко Палаузов“ е поставена хидроизолация на покрива, хидро и термоизолация на асансьорните кули, подменени са козерките над терасите с нови хидлопанели, улуци и покривни ламарини.

В междупокривното пространство има хидро и термоизолация, външна изолация. Поставяне на 5 камерна дограма, цялостно остъкляване и усвояване към жилищната част на всички тераси, поставена е термоизолация и гранитогрес на приземния етаж, сменено е вътрешното осветление на общите части с енергоспестяващи лампи. Входните врати са нови и всички общи части са боядисани.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Скоро ще започнат и строителните дейности на жилищен блок № 10 в ж.к.“Митко Палаузов“. Тече обследване на жилищните сгради в ж.к.“Митко Палаузов“ №2 и №8“, добави още д-р Иванов.

Той посочи, че е приключило обследването на жилищните блокове на ул.“Хан Аспарух“ №7, блок „Христо Ботев 2“, в ж.к.“Митко Палаузов“ блок 1, 6 и 9 и вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за инженеринг за ж.к.“Митко Палаузов“ блок 1 и ж.к.„Митко Палаузов“ блок 9.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Минимален спад на работещите в региона

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на декември 2023 г. са 38.0 хил. души, като намаляват с 0,1% спрямо края на септември 2023 г. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

В сравнение с края на третото тримесечие на 2023 г. намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Транспорт, складиране и пощи“.

Увеличават се наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“, „Култура, спорт и развлечения“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Образование“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 45.7% и 11.5%. В края на декември 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.9 хил., или с 2.4%.

Най-голямо намаление на наетите в процентно изражение се наблюдава в икономическите дейности:, „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Операции с недвижимо имущество“ и „Административни и спомагателни дейности“.

Зареди още

Икономика

Габрово остава на осмо място в страната по средна заплата

Published

on

Област Габрово запазва осмо място по средна брутна месечна работна заплата в края на четвъртото тримесечие на 2023 година. Официалните данни оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2023 г. е 1 671 лв, ноември – 1 710 лв, и за декември – 1 755 лева. В сравнение с останалите области на страната, по този показател регионът ни се нарежда след София (столица), Варна, Враца, София (област), Стара Загора, Пловдив и Русе.

През четвъртото тримесечие на миналата година средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 712 лв. и се увеличава спрямо третото тримесечие на 2023 г. с 5.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Образование“ и „Култура, спорт и развлечения“.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г. най-високо е заплащането в дейностите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Финансови и застрахователни дейности“ и „Строителство“.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.2% спрямо същия период на 2022 г. В обществения сектор увеличението е 16.6 %,а в частния сектор – 11.8%. Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2023 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2 545 лева „Образование“ – 2 470 лева „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2 267 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 910 лева „Административни и спомагателни дейности“ – 915 лева „Други дейности“ – 993 лева.

Зареди още

Икономика

Камарата на строителите в България се срещна с местната власт в Габрово

Published

on

Камарата на строителите в България проведе среща с местната власт в Габрово и с областния управител Мария Башева – Венкова. Това е петата поред дискусия на организацията с представители на местната власт в България за мандат 2023 г. – 2027 г.

„Изпитвам уважение към всеки един от Вас заради труда, който полагате, заради трудностите, с които ежедневно се борите, заради усилията, които влагате във Вашата работа, както и за рисковете, които поемате. Строителната професия е свързана с много несигурност, но това, което изградите, не само променя инфраструктурата, но оставя и следа в историята. “, каза в приветствието си Мария Башева – Венкова.

Събитието бе организирано от Областното представителство на КСБ в Габрово и вестник „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. Домакини на проявата бяха председателят на ОП на КСБ-Габрово, Пламен Петров и кметът на общината Таня Христова.

В срещата участваха още председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор на Камарата арх. Иван Несторов, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. Строител, инж. Виктор Шарков, председател на УС на НКСВ и представители на фирмите-членове на КСБ от областта.

Участниците в дискусията обсъдиха важни за строителния бранш въпроси, а кметът на Габрово Таня Христова представи параметрите на бюджета на общината за 2024 г. и инвестиционната програма, която ще се изпълнява през тази година.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица