Свържи се с нас

Новини

Поздравление от кмета д-р Иван Иванов по случай Националния празник

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

УВАЖАЕМИ СЕВЛИЕВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА,

В своята история българският народ помни една свещена дата, която се превърна в израз на свободата и олицетворение на възхода и победата – датата 3 март. Днес всеки един българин с радост, признателност и уважение се прекланя пред делото и подвига на великите ни предци, заради които, ние с вас, живеем вече 138 години в свободна Родина.

Всички трябва да знаем и никога да не забравяме, че онзи натиск да се пренапише историята, да се обезличи българският народ и да се смеси българската кръв с чужда, е платен с робски сълзи и неизказани стенания. Онези 5 века, прекарани в жестока битка и мъченичество, са оставили кървава диря по улици и църкви, по планини и места, на които днес се издигат безстрашните паметници на нашите освободители.

И ако ние живеем свободно, то за свободата, нашите предци не се поколебаха да пожертват себе си, родителите и децата си. Защото не можеха да живеят в тирания и насилничество. Не искаха да носят оковите на тежкото турско иго. Не издържаха живот, в който само оцеляват ден за ден. Те имаха своята цел, към която гледат и за която копнеят. Искаха да видят България независима и свободна за тях, и за техните наследници.

България показа на целия свят, че ражда един жилав и силен народ. Народ, който не отстъпва пред нищо и никога не се предава. Земя, в която ходят поколения на победители, безстрашни, славни и горди българи. Дух срещу куршуми, това са имали – чувство за България, чувство за дълг, и за свобода. Такива са нашите освободители, такива сме всички ние и след нас ще останат, и ще пребъдат, защото българската кръв не може никой да заличи.

Скъпи съграждани,

Днес не трябва да се страхуваме да наречем 5 вековното теглило на народа ни с истинското му име – робство. Но напротив, България трябва да покаже, че е жива и че ние ценим свободата си повече от всякога. Тленната памет на всички велики личности от историята трябва да е вечна и мирна, защото сме съхранили националното си самосъзнание с дълбока благодарност и признателност.

Вече 138 години помним, че свободата ни е дошла от смелостта на велики национални герои, просветители и възрожденци като Левски, Ботев, Раковски, Стефан Пешев и още много други знайни и незнайни личности. Те пробудиха националното ни съзнание, и съхраниха вярата, и духовното ни богатство.

Денят 3 март ще остане не просто като обикновен ден, но като една свещена дата, събудила народа ни, за да заживее своя втори нов живот. Един триумф и обрат, пред който всеки трябва да коленичи. Всеки ден, докато дишаме на тази земя, трябва да усещаме в гърдите си чувството за дълг и отговорност пред свободата ни днес.

Нека пазим България чиста, неопетнена и свободна. С гордост да се наречем българи и да бъдем достойни последователи на всички, които се жертваха за нас.

Честит национален празник на всички, честит 3 март!

Да живее България!

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица