Свържи се с нас

Новини

Поздравление от кмета д-р Иван Иванов по случай Националния празник

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

УВАЖАЕМИ СЕВЛИЕВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА,

В своята история българският народ помни една свещена дата, която се превърна в израз на свободата и олицетворение на възхода и победата – датата 3 март. Днес всеки един българин с радост, признателност и уважение се прекланя пред делото и подвига на великите ни предци, заради които, ние с вас, живеем вече 138 години в свободна Родина.

Всички трябва да знаем и никога да не забравяме, че онзи натиск да се пренапише историята, да се обезличи българският народ и да се смеси българската кръв с чужда, е платен с робски сълзи и неизказани стенания. Онези 5 века, прекарани в жестока битка и мъченичество, са оставили кървава диря по улици и църкви, по планини и места, на които днес се издигат безстрашните паметници на нашите освободители.

И ако ние живеем свободно, то за свободата, нашите предци не се поколебаха да пожертват себе си, родителите и децата си. Защото не можеха да живеят в тирания и насилничество. Не искаха да носят оковите на тежкото турско иго. Не издържаха живот, в който само оцеляват ден за ден. Те имаха своята цел, към която гледат и за която копнеят. Искаха да видят България независима и свободна за тях, и за техните наследници.

България показа на целия свят, че ражда един жилав и силен народ. Народ, който не отстъпва пред нищо и никога не се предава. Земя, в която ходят поколения на победители, безстрашни, славни и горди българи. Дух срещу куршуми, това са имали – чувство за България, чувство за дълг, и за свобода. Такива са нашите освободители, такива сме всички ние и след нас ще останат, и ще пребъдат, защото българската кръв не може никой да заличи.

Скъпи съграждани,

Днес не трябва да се страхуваме да наречем 5 вековното теглило на народа ни с истинското му име – робство. Но напротив, България трябва да покаже, че е жива и че ние ценим свободата си повече от всякога. Тленната памет на всички велики личности от историята трябва да е вечна и мирна, защото сме съхранили националното си самосъзнание с дълбока благодарност и признателност.

Вече 138 години помним, че свободата ни е дошла от смелостта на велики национални герои, просветители и възрожденци като Левски, Ботев, Раковски, Стефан Пешев и още много други знайни и незнайни личности. Те пробудиха националното ни съзнание, и съхраниха вярата, и духовното ни богатство.

Денят 3 март ще остане не просто като обикновен ден, но като една свещена дата, събудила народа ни, за да заживее своя втори нов живот. Един триумф и обрат, пред който всеки трябва да коленичи. Всеки ден, докато дишаме на тази земя, трябва да усещаме в гърдите си чувството за дълг и отговорност пред свободата ни днес.

Нека пазим България чиста, неопетнена и свободна. С гордост да се наречем българи и да бъдем достойни последователи на всички, които се жертваха за нас.

Честит национален празник на всички, честит 3 март!

Да живее България!

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 400 шофьори с превишена скорост за по-малко от седмица в Габровско

Published

on

404 са шофьорите, установени да се движат с превишена скорост за по-малко от седмица.

Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на резултатите от проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Имащата за цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия полицейска операция бе проведена от 8 до 13 януари на територията на цялата страна, включително и Габровско.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и Районните управления при ОДМВР-Габрово осъществяваха засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

За периода са били проверени общо 594 автомобили, а проверените лица са 719. Съставени са 38 акта и наложени 269 глоби с фиш. За периода са били установени двама водачи с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила.

Установените случаи на управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила също са два. Установени са били и четирима водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово работиха и за ограничаване на редица други предпоставки за пътни инциденти като отнемане на предимство, неправилно изпреварване, преминаване на забраняващ сигнал на светофара, неспазване на пътни знаци и маркировка, превишена скорост.

В хода на проверките за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски санкционираните лица са седем. Четирима са хванатите неправоспособни водачи, а осем са нарушенията, извършени от пешеходци. За преминаване на забраняващ сигнал на светофарни уредби е санкциониран един шофьор.

Нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка са общо 62. Водачите, управлявали с превишена скорост са 404. От началото на годината до момента на територията на област Габрово не са регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица