Свържи се с нас

Новини

Кирил Добрев призова премиера да спре поръчката за пръстовите отпечатъци

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Народният представител от област Габрово Кирил Добрев призова Министър – председателя Бойко Борисов да спре обществените поръчки за пръстовите отпечатъци в аптеките и болничните заведения, по примера на прекратяването на процедурата по избор на изпълнители на строителството на ЛОТ 1 и ЛОТ 2 на АМ „Хемус”, строителството на горски пътища, изготвянето на нови лични документи и почистването на Летище „София”.

Това депутатът социалист направи по време на пресконференция в Габрово. „Щом премиерът Борисов успя да спре толкова обществени поръчки заради съмнение, призивът ми е да спре поръчката и за пръстовите отпечатъци“, заяви Кирил Добрев, позовавайки се на лекарски и пациентски гилдии, които са против изразходването на обществен финансов ресурс.

По думите на Добрев вземането на пръстови отпечатъци в аптеки и болници е морално остаряло и обидно, както за лекари, така и за пациенти. “Сега са отпечатъци, а догодина може би ще се дава кръв, урина и ДНК тест. Няма смисъл от това, нека се направи публичен регистър, в който всеки, чрез код или ЕГН, да може да си провери какви манипулации са правени”, обясни Добрев.

Народният представител от БСП лява България предложи този финансов ресурс да бъде насочен към една онлайн система, в която всеки гражданин може сам да проверява как се изразходват средствата по неговото лечение, какви манипулации са му извършени и дали има злоупотреби.

Според Кирил Добрев юридическият казус, със спрените обществени поръчки, е ясен. „Няма как в правова държава да се спират поръчки по този начин, а именно заради слухове“, коментира той.

Депутатът недоумява още какво е правила администрацията, за да се стигне дотам, че премиерът Борисов да спира обществени поръчки. „Защото целият път до стигането до обявяване на изпълнителя е преминала през един огромен брой хора (администрация), които са работили. Значи ли това, че те са „слепи“ или са „спали“? Означава ли това, че Бойко Борисов е бил подведен? Ами тези обществени поръчки, които вече са минали? Имаме ли съмнения за тях по същия начин?“, попита реторично Добрев.

Габровският депутат изрази позицията си относно сигнала, който България дава към българските и чуждестранните инвеститори, със спирането на обществени поръчки. „Обявяваме обществена поръчка, за голям ресурс. Участват международни компании. Поръчката минава на 3-4 етапа. И изведнъж някой, заради съмнения, я спира. Хората сами могат да си отговорят какъв сигнал даваме към бизнеса“, добави още той.

Според думите на Кирил Добрев новият Закон за обществените поръчки гарантира още по-централизирано взимане на решения при избора на изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

КНСБ – Габрово запознава ученици с техните права и задължения

Published

on

Днес, 30 март, екипът на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово се срещна с ученици от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” в град Дряново, като част от националната образователна кампания „Моето първо работно място“ на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдиката на българските учители към КНСБ, осъществявайки се в партньорство с Министерството на образованието и науката от 2012 година насам.

Областният координатор на КНСБ Росица Йонкова запозна младежите с основните им трудови, социални и осигурителни права и задължения. Те от своя страна имаха възможност да получат експертни отговори на интересуващите ги въпроси свързани с работно време, отпуск, правила за прекратяване на трудов договор и други.

Особен интерес проявиха учениците, които вече имат опит на пазара на труда. През първия етап на кампанията бяха обучени в електронна среда класни ръководители и педагогически специалисти от областта, които да представят темите в часа на класа.

През втория етап Регионалният съвет на КНСБ – Габрово провежда обучение в училищата. Кампанията в областта се осъществява със съдействието на Регионалното управление на образованието – Габрово.

Посещенията в училищата продължават и през следващата седмица с втора среща в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” в град Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Бронзов медал за роден колоездач от състезание на Карибите

Published

on

Възпитаникът на габровския колоездачен клуб „Янтра – Исполин“, състезаващ се сега за за френския „Мартиг“, Мартин Маринов завоюва трето място и бронзов медал от 12-тото издание на състезанието „Критериум на област Ламентин“.

5-етапната надпревара се проведе на Карибите, от 23-ти до 27-ми март. Марти стъпи на почетната стълбичка в крайното класиране в групата на „бялата фланелка“ – състезатели до 23г. На старта застанаха общо 17 тима, с общо 102-ма колоездачи.

Трасето се оказа тежко за голяма част от тях и на финала след 5-тия етап пристигнаха само 57.

Мартин се класира 18-ти в генералното класиране и може да се похвали с великолепна 6-та позиция в 3-тия етап.

„Поздравления за Марти, за труда и упоритостта, за силата и енергията! Поздравления и за семейството му, които го подкрепят неизменно и му вдъхват вяра с любовта си!“, споделиха от КК „Янтра – Исполин“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Майстори на редки занаяти са герои във фотографския дневник на Росина Пенчева

Published

on

Визуалният артист Росина Пенчева запечатва в дигитален фотографски дневник моменти от посещенията си в работилници на майстори на редки занаяти. Проектът е вдъхновен от работата ѝ като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“, а фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“.

Росина представя шест артизани, развили своите умения в занаят, практикуван от не повече от десет майстори в страната. Изследването включва индивидуална фотоистория и текст за: 39-годишния майстор на суха каменна зидария Христо Тоцев; баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.); майстора лютиер Деян Денчев (49 г.); първия български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.); иконата на мутафчийството Христо Маринов (67 г.); 31-годишния книговезец и артист Стопан.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да вдъхнови публиката да погледне към редките занаяти от нова перспектива, като търси възможностите за тяхното съхранение и изследва връзката им с устойчивия начин на живот.

Фотографията в „Ръчно сътворено“ представя съвременните артизани, но в дългосрочна перспектива тя остава като визуален архив за тях и тяхната дейност. Това са хора с уникални умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти, те правят връзката между поколенията и осъвременяват традицията, което ги превръща в наши живи човешки съкровища.

„Добре дошли сте при нас за среща с Росина Пенчева и артизаните от нейния фотографски дневник 31 март 2023 г., 17:30 ч., експозиция „Колю Фичето“, споделят от Исторически музей – Дряново.

Събитието се осъществява по повод Европейските дни на художествените занаяти. Координатор: РСО „Централна Стара планина“. Организатори: Община Дряново, Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица