Свържи се с нас

Крими

Ръст с 1,75% на престъпността в Габровско, отчитат от полицията

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Регистрираните през изминалата годината криминални престъпления са 1514, което е с 1.75% повече, спрямо 2014 г., когато са били 1488, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на дейността си през 2015 г.

Коефициентът на престъпност е 1261,67 престъпления на 100 хил. души население, като остава по-нисък от средния за страната, който е1324,87.

Основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 63,61% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления – 27,81 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,97%.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2015 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори. През отчетния период не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.

Основна част от всички престъпления заемат тези против собствеността – 963 /при 984 за 2014 г./ от регистрираните. Общият брой на кражбите е 859 /866 за 2014 г./, като 168 от тях са домови /216  за 2014 г./.

Данните на полицията сочат, че като цяло кражбите бележат леко намаление, но ръст има при взломните кражби, кражбите от магазини и кражбите на части и вещи МПС. Грабежите са 11, като при този вид престъпления са постигнати 50% разкриваемост.

Относителна устойчивост има в броя на престъпленията против личността – през годината е извършено едно убийство, чийто извършител е установен, регистрирани са 19 случая на нанесени телесни повреди, 18 от които са разкрити. През отчетния период са иззети 24 бр. незаконно придобити оръжия.

Ръст с 27.45% бележат телефонните измами – 65 измами /при 51 за предходната година/, като 16 са разкрити.

През отчетната 2015 г. на територията на ОД на МВР Габрово са установени общо 847 извършители на криминални престъпления срещу 858 за 2014 г.

През годината са регистрирани 21 палежа /21 за 2014 г./. Посегателствата спрямо МПС са намалели с 44,44% – 20 регистрирани през 2015 г., срещу 38 за 2014 г. С 20,55% е увеличен броят на престъпленията по транспорта.

По линия „наркотици“ – през отчетния период са заловени 82 лица с наркотични вещества, осем от тях – непълнолетни, и са заведени 70 досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Крими

Моторист е с опасност за живота след инцидент в тунела край Дряново

Published

on

31-годишен мъж от великотърновското село Арбанаси бе приет в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с опасност за живота, след като пострада тежко при катастрофа с мотор.

Инцидентът е станал снощи, около 22.15 часа, на главния път между Габрово и Велико Търново, в района на тунела, близо до Дряновския манастир, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Пристигналият на мястото на произшествието автопатрулен екип на полицията установил, че водачът на мотоциклета „Сузуки“ е самокатастрофирал.

Пострадалият веднага бил транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с фрактура на крака и черепно-мозъчна травма, с опасност за живота.

На водача е взета кръвна проба за химически анализ.

*Използваното фоново изображение е на
Google Street View.

Зареди още

Крими

Съдът осъди габровски измамник, подвел 11 души

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, състав на Районния съд в Габрово осъди мъж от Габрово на лишаване от свобода за извършена измама. Съдът призна подсъдимия габровец, с инициали С.К. за виновен в това, че през периода 13 юли – 1 август 2023 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 11 лица от Габрово и от село Жълтеш, че за освобождаване на техни близки във връзка с причинено ПТП или във връзка с провеждана полицейска операция по залавянето на измамници, е необходимо да предадат определени парични суми.

В резултат на посоченото на потърпевшите е била причинена имотна вреда в размер на общо 93 918,37 лева. За горепосоченото престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2 и 5 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и след проведено пред първоинстанционния съд съкратено съдебно следствие, подсъдимият С.К. бе осъден на 3 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим.

Подсъдимият бе осъден и да заплати на 5 от пострадалите лица, конституирани като граждански ищци по делото, обезщетения за причинени от деянието имуществени вреди в размер на общо 35 206,09 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово.

Производството пред районния съд бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, при условията на чл. 371 т. 2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица