Свържи се с нас

Крими

Ръст с 1,75% на престъпността в Габровско, отчитат от полицията

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Регистрираните през изминалата годината криминални престъпления са 1514, което е с 1.75% повече, спрямо 2014 г., когато са били 1488, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на дейността си през 2015 г.

Коефициентът на престъпност е 1261,67 престъпления на 100 хил. души население, като остава по-нисък от средния за страната, който е1324,87.

Основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 63,61% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления – 27,81 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,97%.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2015 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори. През отчетния период не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.

Основна част от всички престъпления заемат тези против собствеността – 963 /при 984 за 2014 г./ от регистрираните. Общият брой на кражбите е 859 /866 за 2014 г./, като 168 от тях са домови /216  за 2014 г./.

Данните на полицията сочат, че като цяло кражбите бележат леко намаление, но ръст има при взломните кражби, кражбите от магазини и кражбите на части и вещи МПС. Грабежите са 11, като при този вид престъпления са постигнати 50% разкриваемост.

Относителна устойчивост има в броя на престъпленията против личността – през годината е извършено едно убийство, чийто извършител е установен, регистрирани са 19 случая на нанесени телесни повреди, 18 от които са разкрити. През отчетния период са иззети 24 бр. незаконно придобити оръжия.

Ръст с 27.45% бележат телефонните измами – 65 измами /при 51 за предходната година/, като 16 са разкрити.

През отчетната 2015 г. на територията на ОД на МВР Габрово са установени общо 847 извършители на криминални престъпления срещу 858 за 2014 г.

През годината са регистрирани 21 палежа /21 за 2014 г./. Посегателствата спрямо МПС са намалели с 44,44% – 20 регистрирани през 2015 г., срещу 38 за 2014 г. С 20,55% е увеличен броят на престъпленията по транспорта.

По линия „наркотици“ – през отчетния период са заловени 82 лица с наркотични вещества, осем от тях – непълнолетни, и са заведени 70 досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Предизборни нарушения в Габровско: Прокуратурата е сезирана по 8 преписки

Published

on

Вчера на територията на област Габрово се проведе мащабна специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпленията срещу изборното законодателство и превенция на конвенционалната престъпност.

Операцията обхвана множество населени места и беше реализирана с участието на служители от охранителна, икономическа, криминална и пътна полиция при ОДМВР – Габрово, както и екипи на Зоналното жандармерийско управление от Плевен. Резултатите от нея бяха съобщени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода на акцията бяха изградени контролно-пропускателни пунктове в различни райони на областта. На тези пунктове бяха извършени проверки на 530 лица и 406 моторни превозни средства. Проверени бяха и редица търговски обекти, включително 60 магазина, 6 заложни къщи, 1 златарско ателие, 13 питейни заведения и 3 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. Инспекциите обхванаха също така 4 автоморги, автосервизи и депа.

В резултат на проверките са били заведени 8 преписки за нарушения на изборното законодателство, които вече са докладвани на прокуратурата. Изготвени са 25 протокола за полицейско предупреждение, а 20 лица с криминални прояви са били инспектирани.

По време на операцията бяха регистрирани общо 6 престъпления, от които 3 са свързани с наркотици, а останалите 3 – с увреждане на имущество. Полицията продължава разследванията по тези случаи.

Операцията е част от засилените мерки за сигурност в региона, като целта е да се гарантира спазването на изборното законодателство и да се противодейства на престъпността.

Зареди още

Крими

Жена пострада при катастрофа край Яворец

Published

on

39-годишна жена пострада при катастрофа, станала снощи около 19.30 часа в района на село Яворец, на главния път между Габрово и Севлиево.

Пострадалата е била приета за лечение в габровската болница с комоцио и натъртване в областта на гръдния кош, за щастие без опасност за живота.

Жената е била пасажер в лек автомобил „Фиат Браво“, движещ се в посока към Севлиево.

Колата, с която пътувала, се е ударила в движещ се по общински път GAB 3007, сигнализиран с пътен знак „Стоп“ (Б2), лек автомобил „Опел Мерива“, който бил навлязъл в кръстовището и отнел предимството на правилно движещия се автомобил.

Причинилото инцидента превозно средство е било управлявано от 40-годишен. Пробите за алкохол и наркотици на двамата водачи са отрицателни.

Зареди още

Крими

Отвлякоха и пребиха млада жена, свиха ѝ телефона и часовника

Published

on

29-годишна жена стана жертва на отвличане, грабеж и побой. Престъплението било извършено в събота, 19 октомври.

Тогава, около 08.00 часа в севлиевската полиция постъпил сигнал от жертвата, която заявила, че 2 часа по-рано на улица в село Ряховците била принудена да се качи в лек автомобил “Пежо“.

При движение в посока с Крушево ѝ бил нанесен побой от две жени на 53 и 36 години, след което ѝ отнели мобилния телефон и смарт часовник. След това я оставили на пътя между Севлиево и Крушево.

В резултат от проведените оперативно-издирвателни мероприятия бил установен и водачът на автомобила. Това бил 34-годишен севлиевец.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Понастоящем са извършени неотложни действия по разследването – освидетелстване на пострадалата, разпитани са част от свидетелите с цел изясняване на всички обстоятелства относно механизма на извършване на престъплението.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица