Свържи се с нас

Крими

Ръст с 1,75% на престъпността в Габровско, отчитат от полицията

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Регистрираните през изминалата годината криминални престъпления са 1514, което е с 1.75% повече, спрямо 2014 г., когато са били 1488, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на дейността си през 2015 г.

Коефициентът на престъпност е 1261,67 престъпления на 100 хил. души население, като остава по-нисък от средния за страната, който е1324,87.

Основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 63,61% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления – 27,81 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,97%.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2015 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори. През отчетния период не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.

Основна част от всички престъпления заемат тези против собствеността – 963 /при 984 за 2014 г./ от регистрираните. Общият брой на кражбите е 859 /866 за 2014 г./, като 168 от тях са домови /216  за 2014 г./.

Данните на полицията сочат, че като цяло кражбите бележат леко намаление, но ръст има при взломните кражби, кражбите от магазини и кражбите на части и вещи МПС. Грабежите са 11, като при този вид престъпления са постигнати 50% разкриваемост.

Относителна устойчивост има в броя на престъпленията против личността – през годината е извършено едно убийство, чийто извършител е установен, регистрирани са 19 случая на нанесени телесни повреди, 18 от които са разкрити. През отчетния период са иззети 24 бр. незаконно придобити оръжия.

Ръст с 27.45% бележат телефонните измами – 65 измами /при 51 за предходната година/, като 16 са разкрити.

През отчетната 2015 г. на територията на ОД на МВР Габрово са установени общо 847 извършители на криминални престъпления срещу 858 за 2014 г.

През годината са регистрирани 21 палежа /21 за 2014 г./. Посегателствата спрямо МПС са намалели с 44,44% – 20 регистрирани през 2015 г., срещу 38 за 2014 г. С 20,55% е увеличен броят на престъпленията по транспорта.

По линия „наркотици“ – през отчетния период са заловени 82 лица с наркотични вещества, осем от тях – непълнолетни, и са заведени 70 досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица