Свържи се с нас

Новини

Търсят причините за течащия след ремонт покрив на Дома на културата

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Към настоящия момент се търсят причините, поради които аварийно ремонтираният преди по-малко от 3 години покрив на Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово протече отново.

Това стана ясно от получения отговор на Община Габрово, във връзка със сигнала за некачествения ремонт, който публикувахме, подаден ни от родител на дете, посещаващо тренировките по Таекуон-До и Кикбокс,  потресен от състоянието на една от залите на последния етаж на емблематичната сграда.

„Направен е оглед на място от представители на фирмата – изпълнител, ръководството на Дома на културата и специалисти от Община Габрово. Към настоящия момент се търси конкретния проблем и мерки за неговото отстраняване. След окончателното спиране на снеготопенето и при установена необходимост фирмата – изпълнител ще предприеме съответния ремонт за отстраняване на проблемите“, пише в отговора на Общината относно предприетите мерки за справянето със ситуацията.

„Сградата на Дома на културата е въведена в експлоатация през 1966 г. като никога не е била залагана и изпълнявана покривна топлинна изолация. През последните години възникват проблеми, свързани с вътрешносградните инсталации.

 За цялостното решаване на проблемите в сградата на Дома на културата, в рамките на ОПРР 2007 – 2013, Приоритетна ос 5: Техническа помощ, Община Габрово е възложила и одобрила разработването на работен проект за цялостен „Ремонт, модернизация и въвеждане на енергоспестяващи мерки в Дом на културата „Емануил Манолов“.

Конкретното изпълнение на проекта ще се случи по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020, която съвсем скоро беше официално одобрена от Управляващия орган.

Проектът дава решение на всички проблеми, свързани с експлоатацията на сградата, включително мерки за топлоизолиране на покривните части и принудително вентилиране на подпокривните пространства, които ще решат комплексно проблемите по експлоатация на емблематичната за града ни сграда„, информират още от администрацията на кмета.

Оттам припомнят, че със Заповеди на Кмета на Община Габрово на 14.03.2013г. и 15.03.2013г. е сключен Договор за аварийно възстановяване на обект: Сграда на Дом на културата „Емануил Манолов“, с фирма Елит ООД, а стойността на възложените СРР е до 236 666,67 лв без ДДС.

„Извършените ремонтни работи са били с характер на спешни и неотложни действия, чиято цел е била да възстанови първоначалния вид на покривното покритие на сградата, без техническа възможност за допълнителни подобрения, предвид вида на покривната конструкция“, пише още в отговорите на Община Габрово.

„Гаранционният срок, записан в договора е пет години, съгласно Наредба 2 от 31.07.2003 г. на МРРБ, касаеща въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минималните гаранционни срокове за изпълнени СРР.

В рамките на гаранционния срок има подаден сигнал от експлоатацията на сградата през м.февруари 2014 г. След извършване на внимателен оглед на покрива не е констатирано нарушение в качественото поставяне на ламаринената обшивка. Установени са кондензни стичания по таванските плочи, в следствие на температурните разлики в покривните повърхности, тъй като още при оригиналната конструкция липсва топлоизолация на покрива, т.е. никога не е имало.

По принцип, при използваеми подпокривни пространства, какъвто е случая с помещенията използвани от спортен клуб „Некст“, е задължително да се изпълнява топлоизолация, за да се оформи т.нар. „топъл покрив“, а обстоятелствата, че същите не се вентилират и покривните покрития са от метал /ламарина/, допълнително усложняват проблема“, обясняват още от общинската администрация.

В заключение Общината са категорични, че Изпълнителят, по договор, отстранява за своя сметка всички появили се дефекти, в рамките на гаранционните срокове, установени с протокол между страните.

Дали течащата от тавана вода в Дома на културата е в следствие на „конденз“ или некачествено изпълнени аварийно-ремонтни работи – преценете сами!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица