Свържи се с нас

Култура

Габровски автори в „Маски и култура“

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

„Маски и култура” е най-новото издание на Регионалния исторически музей – Перник, излязло от печат в края на януари. В него са публикувани доклади от научната конференция, проведена в рамките на 24-я Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” – Перник 2015. Тази конференция е значим форум, с фокус върху маскарадната традиция у нас и в Европа, често участват специалисти от Сърбия, Македония, Италия, Гърция. В Перник се събират не само музейни работници, но и представители на академичните среди, университетски специалисти, фолклористи, етнолози, етномузиколози и пр. Така постепенно всичко прочетено, разказано, демонстрирано, коментирано, анализирано по темата „карнавал” и „маскарад” се превръща в ценна история, написана в 21 век с поглед не само към към миналото и настоящето, но и към бъдещето.

В цитирания том са поместени две публикации на музейни работници от Габрово. Младата уредничка от АЕК „Етър” Павлина Дамянова се спира на „Кукерските игри в село Голямо Дряново, Казанлъшко – традиция и приемственост” (стр.96-98). В съобщението си тя разглежда кукерските игри на наследници на балканджии, преселили се от Габровски колиби в средата на 19 в. в село Голямо Дряново, област Стара Загора.

Втората работа „Другият живот на маските” (стр. 151-156) представя колекцията от маски, които притежава Музеят „Дом на хумора и сатирата”. Нейна авторка е уредник Венета Козарева. Тя разкрива мястото на колекцията в „музейното пространство и програма. Това е първото представяне на колекцията на научен форум. Даваме си сметка, че отдалечени от своята епоха, родина или населено място, създател, предишен притежател, творци, маските живеят свой нов и много различен живот. Тяхното присъствие в музея не е случайно и те не постъпват хаотично, а са в резултат на последователна проучвателска и събирателска работа, провеждана целенасочено близо 20 години.”

Последователно са представени маските, изложени в различни експозиционни пространства. Голямо място е отделено на експозицията „Да живее карнавалът!”, акцентирано е на габровската традиция в миналото и днес, и е обърнат поглед към бъдещето чрез утвърждаване на относително нов празник за габровци, какъвто е 11 ноември (11.11.в 11 ч 11 минути) с обявяването – единствено в България – на Петото годишно време. Не е подмината чудесната колекция от кукувенгерски маски на Михаил Бенчев, разгледани са също така съвременни маски от други европейски и по-далечни страни.

Следващият акцент са маските в изложбата „Маската – лицето на празника” с артефакти от Африка, изтъкнат е приносът на Сълза Петканова (1923-1996) за обособяването на колекцията; анализират се различни публични и медийни презентации на маските от фонда на музея.

Тазгодишната конференция от програмата на 25-я Юбилеен международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” – Перник 2016 бе на тема „Карнавалите в маскарада”. И двете събития преминаха в приповдигнатата и респектираща атмосфера на вписването на Сурва в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството. Това е своеобразна мобилизация за всички участници, затова и Козарева избира да представи „Габровският карнавал и габровският фолклор – проекции от вчера и днес”. Знайно е, че и фестивалът в Перник, и габровският фестивал на хумора са почти връстници, преминават през редица изпитания и всеки намира посоката на своето съвременно развитие.

Козарева е засегнала мястото на Дома на хумора и сатирата за изучаване и популяризиране на габровския карнавал; карнавалните емблеми, пренесени от първите издания в социалистическата епоха и породени от местния фолклор, превъплъщенията на котката – водач на карнавала и една от неговите разпознаваеми емблеми, вицови ситуации около нея; статуята на Рачо Ковача като част от емблемите на карнавала; политиците като герои в карнавала и митове за техните игрови появи и на живо; фолклорното говорене около образите им; нови прочити на габровския хумор; фолклорното начало в карнавални сувенири от вчера и днес и други от пъстрия калейдоскоп на неповторимия габровски празник, който няма конкурент в съвременното градско пространство в цялата страна.

Томът с научните текстове от тазгодишната конференция ще бъде готов в навечерието на следващия фестивал „Сурва” през 2017 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица