Свържи се с нас

Новини

Производителите и условията за земеделие в планинските райони да бъдат защитени

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

По време на конференция „Планините – неоцененото богатство на Европа: Европейски политики за развитие на планинските региони“, организирана от евродепутата от левицата Илияна Йотова, колегата й Момчил Неков обясни, че голяма част от планинските региони попадат в периферни, неурбанизирани и погранични региони на територията на държавите-членки на ЕС, както и в България.

Според него това ги прави по-малко атрактивни и приоритетни в национални стратегии и планове за развитие. „Тези региони имат и редица почвени-климатични особености, които ги отличават значително от другите селскостопански региони. По тази причина ние, членовете на земеделската комисия в Европейския парламент, сме на мнение, че условията и правилата за земеделие в тези региони не могат и не трябва да сравнявани със селскостопанските условия в равнините части“, заяви Неков.

Той посочи примери, за които са му сигнализирали наскоро български производители от Троян. „По първи стълб на основната селскостопанска политика са директните плащания“, подчерта евродепутатът.

Той обясни, че за да получава производител подпомагане по схемата за единни плащания трябва да има минимално изискване за това стопанството – 0,5 хектара, тоест 5 дка, като минималният размер на всеки парцел трябва да е 0,1 хтр или декар. „В планините обаче, земеделските стопани намират това за трудно условие, поради релефна особеност, която прави имотите, в някои случай с един или два ара по-малки от този минимум. Поради тази причина, те не могат да кандидатстват за съответната субсидия“, каза още той.

По неговите думи така производителите в планинските региони стават по-малко конкурентно способни, в сравнение с останалите и тяхната продукция не е толкова атрактивна, колкото в равнинните региони.

Според Неков друг проблем е наличността на инфраструктура. „Колкото и добри да са условията за земеделие в планинските региони, няма изградена инфраструктура и по този начин самата продукция не стига бързо до потребителите“, категоричен е евродепутатът от левицата.

Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите.

Евродепутатът посочи пример от втория стълб на т.нар Програма за развитие на селските райони. „Предвижда се след средата на годината да се отвори мярка за подпомагане и създаване на организации и групи на производители да подпомага производство – мярка 9“, уточни той.

Неков е на мнение, че по този начин производителите ще могат да се обединяват, да имат обща техника, която да използват, да подписват договори и да не бъдат натискани от прекупвачите. „Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите. Искаме да се намали броят, защото в текстовете е заложен минимум от 4 души за създаване на група на производители и 6 при създаване на организация на производителите. При намаляване на бройката те ще могат по-добре да защитават интересите си“, категоричен е той.

Момчил Неков заяви, че ще настоява в земеделската комисия в ЕП за целенасочени инвестиции в затворен цикъл на производство в планинските региони. „Най-голяма добавена стойност имат затворените цикли на производство, като за тези региони най-важни са млечната и месната индустрии“, обясни той. Като пример евродепутатът посочи, че чрез инвестиции в изграждането на цех за производство на сирене, се ангажират кадри в производство, преработка и управление на мощностите. „Това прави един регион привлекателен и има потенциала да запази местен поминък и да задържи местното население и младите хора“, подчерта той.

Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител.

„Интернет е много важна съставна част. Ако ние искаме Европа да не се превърне на три или четири скорости, трябва да се развива този единен цифров пазар“, каза още евродепутатът от левицата.

По неговите думи освен възможностите, който дава за социалните канали, интернет свързва земеделските производители от различните региони и те могат да обменят добри практики в техния сектор.

„Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител. Постига се по-голяма близост и социален ефект, намалява се и цената, защото се премахват прекупвачите“, обясни той.

Според него се обръща внимание и на ролята на научните институти, занимаващи се с планинско земеделие.

Неков подчерта, че в България имаме Институт за планинско животновъдство и земеделие в Троян. „Това ще привлече и интереса на младите хора да завършват образование с такава специалност и да го практикуват“, заключи Момчил Неков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция „наркотици“ в районите около училища в Севлиево

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена от 13 до 19 януари в Севлиево, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода на акцията и полицейските действия били проверени 429 моторни превозни средства, 663 души, шест училища, два градски парка и 3 нощни заведения.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

По отношение на престъпленията, свързани с наркотици, от пресцентъра на полицията съобщиха още и за арестуван 23-годишен габровец, но при специализирана операция в областния град.

Белезниците на ръцете му щракнали в събота вечерта, около 21.50 часа на улица „Никола Василиади“ в Габрово. Тогава полицейски служители извършили проверка на 23-годишния жител на града, като при извършените процесуално-следствени действия било установено, че младият мъж придобил и държи в себе си „свивка“ от станиол.

Тя съдържала суха зелена листна маса, която при направения на място полеви наркотест дала характерна реакция и оцветяване на наркотичното вещество марихуана. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бабинден в ДГ „Ран Босилек“

Бабинден е един от големите народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Така празнуваха днес и децата от ДГ”Ран Босилек” – с много песни, танци и весело настроение поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях.

Възрастните хора са най-добрите помощници в отглеждането на внуците, като им предават знания за обичаи, традиции, местна история, любими детски приказки и спомени, свързани със собствените им семейства.

снимка: Община Габрово

Децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. „Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“.

От детската градина се връчиха благодарствени грамоти за всички баби – гостували на празника, заради грижите и обичта им към младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица