Свържи се с нас

Новини

Производителите и условията за земеделие в планинските райони да бъдат защитени

Published

on

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

По време на конференция „Планините – неоцененото богатство на Европа: Европейски политики за развитие на планинските региони“, организирана от евродепутата от левицата Илияна Йотова, колегата й Момчил Неков обясни, че голяма част от планинските региони попадат в периферни, неурбанизирани и погранични региони на територията на държавите-членки на ЕС, както и в България.

Според него това ги прави по-малко атрактивни и приоритетни в национални стратегии и планове за развитие. „Тези региони имат и редица почвени-климатични особености, които ги отличават значително от другите селскостопански региони. По тази причина ние, членовете на земеделската комисия в Европейския парламент, сме на мнение, че условията и правилата за земеделие в тези региони не могат и не трябва да сравнявани със селскостопанските условия в равнините части“, заяви Неков.

Той посочи примери, за които са му сигнализирали наскоро български производители от Троян. „По първи стълб на основната селскостопанска политика са директните плащания“, подчерта евродепутатът.

Той обясни, че за да получава производител подпомагане по схемата за единни плащания трябва да има минимално изискване за това стопанството – 0,5 хектара, тоест 5 дка, като минималният размер на всеки парцел трябва да е 0,1 хтр или декар. „В планините обаче, земеделските стопани намират това за трудно условие, поради релефна особеност, която прави имотите, в някои случай с един или два ара по-малки от този минимум. Поради тази причина, те не могат да кандидатстват за съответната субсидия“, каза още той.

По неговите думи така производителите в планинските региони стават по-малко конкурентно способни, в сравнение с останалите и тяхната продукция не е толкова атрактивна, колкото в равнинните региони.

Според Неков друг проблем е наличността на инфраструктура. „Колкото и добри да са условията за земеделие в планинските региони, няма изградена инфраструктура и по този начин самата продукция не стига бързо до потребителите“, категоричен е евродепутатът от левицата.

Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите.

Евродепутатът посочи пример от втория стълб на т.нар Програма за развитие на селските райони. „Предвижда се след средата на годината да се отвори мярка за подпомагане и създаване на организации и групи на производители да подпомага производство – мярка 9“, уточни той.

Неков е на мнение, че по този начин производителите ще могат да се обединяват, да имат обща техника, която да използват, да подписват договори и да не бъдат натискани от прекупвачите. „Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите. Искаме да се намали броят, защото в текстовете е заложен минимум от 4 души за създаване на група на производители и 6 при създаване на организация на производителите. При намаляване на бройката те ще могат по-добре да защитават интересите си“, категоричен е той.

Момчил Неков заяви, че ще настоява в земеделската комисия в ЕП за целенасочени инвестиции в затворен цикъл на производство в планинските региони. „Най-голяма добавена стойност имат затворените цикли на производство, като за тези региони най-важни са млечната и месната индустрии“, обясни той. Като пример евродепутатът посочи, че чрез инвестиции в изграждането на цех за производство на сирене, се ангажират кадри в производство, преработка и управление на мощностите. „Това прави един регион привлекателен и има потенциала да запази местен поминък и да задържи местното население и младите хора“, подчерта той.

Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител.

„Интернет е много важна съставна част. Ако ние искаме Европа да не се превърне на три или четири скорости, трябва да се развива този единен цифров пазар“, каза още евродепутатът от левицата.

По неговите думи освен възможностите, който дава за социалните канали, интернет свързва земеделските производители от различните региони и те могат да обменят добри практики в техния сектор.

„Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител. Постига се по-голяма близост и социален ефект, намалява се и цената, защото се премахват прекупвачите“, обясни той.

Според него се обръща внимание и на ролята на научните институти, занимаващи се с планинско земеделие.

Неков подчерта, че в България имаме Институт за планинско животновъдство и земеделие в Троян. „Това ще привлече и интереса на младите хора да завършват образование с такава специалност и да го практикуват“, заключи Момчил Неков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Младежки дейности“ – първа конкурсна сесия за тази година

Published

on

Община Габрово открива процедура за първа конкурсна сесия за тази година –
„Габрово на младите“, по Програма „Младежки дейности“, финансирана от бюджета на Община Габрово със срок за прием до 16:30 часа на 3-ти септември тази година.

По настоящата процедура могат да кандидатстват:
1. Младежки организации, регистрирани при условията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и юридически лица с нестопанска цел, с предмет на дейност в сферата на младежките дейности.
2. Юридически лица, създадени по Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за висшето образование и Закона за народните читалища.

Основна цел на Програма „Младежки дейности“ на Община Габрово е да подкрепя и стимулира младежката инициативност и лидерство, търсене на оригинални и новаторски подходи, креативност и иновативни решения при реализиране на проекти в сферата на младежките дейности, за развитие на младежкия сектор и в интерес на гражданите на община Габрово.

Целевата група са младежи на възраст от 15 до 29 г., които активно участват в подготовката и изпълнението на дейностите.

В рамките на настоящата сесия ще бъдат подкрепени проекти, които осигуряват възможност на младите хора, чрез творчески идеи, подходи и иновации, да осъществят инициативи и дейности за реализиране на един или повече от елементите в следните приоритети:

РЕАЛИЗИРАНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да популяризират съвременно Габрово като добро място за развитие на предприемачество и с възможности за личностно и професионално израстване, да развиват в младежите предприемаческа мотивираност и мироглед и умения за успешна реализация.

АКТИВНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат различни възможности на младите хора за активности в свободното им време – в областта на доброволчеството, социалната ангажираност, спорта и др. Ще се подкрепят и дейности, които насърчават здравословния начин на живот и активното участие в решаване на важни за младежката общност и гражданското общество проблеми.

ДИГИТАЛНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 3 000 лв. и общ бюджет 6 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат дигитални решения на важни за Габрово приоритети като доброволчество, спорт, здравословен начин на живот, социални инициативи и др. Кандидатите могат да представят решения под формата на мобилни приложения, платформи и web базирани приложения, които да имат за цел насърчаването на младите хора за активно участие в обществения живот на Габрово.

Програма „Младежки дейности“ се реализира с бюджет от 30 000 лв. и финансира до 100% от общата стойност на проектно предложение, но не повече от по-горе посочената максимална сума за финансиране на едно проектно предложение.

Дейностите по финансираните проекти трябва да се реализират на територията на община Габрово в периода от 20 септември 2020 г. до 30 ноември 2020 г.

Повече информация може да откриете в приложеното Обявление, както и в секцията „Младежки дейности“ на сайта на Община Габрово с адрес: https://gabrovo.bg/bg/article/17272

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица