Свържи се с нас

Новини

Производителите и условията за земеделие в планинските райони да бъдат защитени

Published

on

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

По време на конференция „Планините – неоцененото богатство на Европа: Европейски политики за развитие на планинските региони“, организирана от евродепутата от левицата Илияна Йотова, колегата й Момчил Неков обясни, че голяма част от планинските региони попадат в периферни, неурбанизирани и погранични региони на територията на държавите-членки на ЕС, както и в България.

Според него това ги прави по-малко атрактивни и приоритетни в национални стратегии и планове за развитие. „Тези региони имат и редица почвени-климатични особености, които ги отличават значително от другите селскостопански региони. По тази причина ние, членовете на земеделската комисия в Европейския парламент, сме на мнение, че условията и правилата за земеделие в тези региони не могат и не трябва да сравнявани със селскостопанските условия в равнините части“, заяви Неков.

Той посочи примери, за които са му сигнализирали наскоро български производители от Троян. „По първи стълб на основната селскостопанска политика са директните плащания“, подчерта евродепутатът.

Той обясни, че за да получава производител подпомагане по схемата за единни плащания трябва да има минимално изискване за това стопанството – 0,5 хектара, тоест 5 дка, като минималният размер на всеки парцел трябва да е 0,1 хтр или декар. „В планините обаче, земеделските стопани намират това за трудно условие, поради релефна особеност, която прави имотите, в някои случай с един или два ара по-малки от този минимум. Поради тази причина, те не могат да кандидатстват за съответната субсидия“, каза още той.

По неговите думи така производителите в планинските региони стават по-малко конкурентно способни, в сравнение с останалите и тяхната продукция не е толкова атрактивна, колкото в равнинните региони.

Според Неков друг проблем е наличността на инфраструктура. „Колкото и добри да са условията за земеделие в планинските региони, няма изградена инфраструктура и по този начин самата продукция не стига бързо до потребителите“, категоричен е евродепутатът от левицата.

Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите.

Евродепутатът посочи пример от втория стълб на т.нар Програма за развитие на селските райони. „Предвижда се след средата на годината да се отвори мярка за подпомагане и създаване на организации и групи на производители да подпомага производство – мярка 9“, уточни той.

Неков е на мнение, че по този начин производителите ще могат да се обединяват, да имат обща техника, която да използват, да подписват договори и да не бъдат натискани от прекупвачите. „Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите. Искаме да се намали броят, защото в текстовете е заложен минимум от 4 души за създаване на група на производители и 6 при създаване на организация на производителите. При намаляване на бройката те ще могат по-добре да защитават интересите си“, категоричен е той.

Момчил Неков заяви, че ще настоява в земеделската комисия в ЕП за целенасочени инвестиции в затворен цикъл на производство в планинските региони. „Най-голяма добавена стойност имат затворените цикли на производство, като за тези региони най-важни са млечната и месната индустрии“, обясни той. Като пример евродепутатът посочи, че чрез инвестиции в изграждането на цех за производство на сирене, се ангажират кадри в производство, преработка и управление на мощностите. „Това прави един регион привлекателен и има потенциала да запази местен поминък и да задържи местното население и младите хора“, подчерта той.

Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител.

„Интернет е много важна съставна част. Ако ние искаме Европа да не се превърне на три или четири скорости, трябва да се развива този единен цифров пазар“, каза още евродепутатът от левицата.

По неговите думи освен възможностите, който дава за социалните канали, интернет свързва земеделските производители от различните региони и те могат да обменят добри практики в техния сектор.

„Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител. Постига се по-голяма близост и социален ефект, намалява се и цената, защото се премахват прекупвачите“, обясни той.

Според него се обръща внимание и на ролята на научните институти, занимаващи се с планинско земеделие.

Неков подчерта, че в България имаме Институт за планинско животновъдство и земеделие в Троян. „Това ще привлече и интереса на младите хора да завършват образование с такава специалност и да го практикуват“, заключи Момчил Неков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица